Musorujsag
Élő Eredmények

Franciaország örömmámorban: „Jó ideje ez a legjobb hír”

F1i
Tegnap hivatalossá vált, 2018-tól ismét megrendezik a Francia Nagydíjat, nem meglepő tehát, hogy örömmámorban úsznak az ország motorsportjának képviselői: az FIA elnöke, sportvezetők valamint a korábbi és a jelenlegi pilóták is boldogan fogadták a hírt!
Romain Grosjean (Fotó: Bearne / XPB Images) Romain Grosjean (Fotó: Bearne / XPB Images)

A múlt héten szinte a semmiből érkezett a hír, Franciaország (ahol legutóbb 2008-ban rendezetek királykategóriás futamot) visszatér a Forma–1 versenynaptárába, 2018 és 2022 között ugyanis a Paul Ricard is otthont ad egy világbajnoki viadalnak. Az értesülést először Bernie Ecclestone erősítette meg, hétfőn pedig a nagydíj visszatérésével kapcsolatos sajtótájékoztatóra is sor került.

Mondani sem kell, a hírt a francia motorsportban dolgozók egyöntetűen örömmel fogadták, főleg azt követően, hogy az elmúlt 10 évben többször felcsillant már a visszatérés reménye, eddig azonban rendre csalódniuk kellett. „Ez egy hatalmas projekt. Jó hír a régió idegenforgalmának valamint francia motorsport és a francia autóipar számára is” – nyilatkozta az ország legeredményesebb F1-es pilótája, a pályafutása során négy bajnoki címet szerző Alain Prost.

„Hosszú idő óta a Francia Nagydíj visszatérése a legjobb hír a motorsportok világából” – jelentette ki a Ferrari korábbi közönségkedvence, Jean Alesi. „Nagyon boldog vagyok, és rengeteg szép emlék idéződött fel bennem. Biztos, hogy ki fogok látogatni a barátaimmal, hogy megtapasztaljam, milyen rajongóként ott lenni. Gratulálok a Paul Ricard vezetőinek, és éljen a Francia Nagydíj!” – folytatta.

Jean Alesi (Fotó: Moy/ XPB Images) Jean Alesi (Fotó: Moy/ XPB Images)

Szeretnék gratulálni a csapatnak, ami a Francia Nagydíj visszatéréséért dolgozott!” – kezdte az ország utolsó F1-es futamgyőztese, Olivier Panis. „Büszke vagyok és boldog. A pályafutásom során megtapasztaltam, milyen érzés részt venni ezen a futamon – egészen különleges volt. Támogatni fogjuk a szervezőket, hogy a verseny lebonyolítása sikeres legyen” – jelezte.

A jelenlegi mezőnyben két versenyzői képviseli Franciaországot: Romain Grosjean és Esteban Ocon. Előbbi a hír kapcsán elmondta, az elmúlt évek során már kezdte feladni a reményt, hogy versenyezhet még hazai közönsége előtt. „Sajnálom, hogy nem lehettem ott a bejelentéskor. Képzelhetik, mennyire érzelmes lesz nekünk a hazai szurkolók előtt versenyezni. Beszéltem már erről a többiekkel és őszintén, voltak kétségeim az utóbbi években, most azonban sok ember kitartó munkájának köszönhetően megvalósulhat a futam visszatérése” – nyilatkozta, miközben honfitársa közösségi oldalán üdvözölte a döntést, kiemelve, már most izgatottan várja a futamot.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier is, aki egyébként a hírek szerint sokat segített a szervezőknek a Bernie Ecclestone-nal való megegyezés tető alá hozásában. „Nagyon boldog vagyok, hogy a Francia Nagydíj visszatér” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón. „Franciaként próbáltam mindent megtenni, hogy ez a projekt sikeres legyen. Egy csapat versenyigazgatójaként közeli a kapcsolatom Ecclestone-nal. Sokat beszéltünk az ügyről, és örülök, hogy sikerült a megfelelő üzenetet közvetítenem” – tette hozzá.

Természetesen a francia gyökerű Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) francia elnöke, Jean Todt is örömmel fogadta a híreket – ő egy, az Egyesült Államokból küldött videós üzenetben mondott köszönetet a szervezőknek. „Az FIA elégedetten veszi tudomásul, hogy 2018-ban az F1 visszatér Franciaországba. Mint minden fontos nemzetközi szervezet, az FIA is örömmel segíti a sport terjeszkedését, ugyanakkor fontosnak tartja a hagyományokat is. Vannak futamok, melyek részei az F1 örökségének és a Francia Nagydíj ilyen” – mondta, majd egyértelművé tette, a felújított Paul Ricard tökéletesen alkalmas a Forma–1-es versenyek megrendezésére.

Jean Todt (Fotó: xpbimages.com) Jean Todt (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak