Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Nem Hamilton miatt hagytam el a McLarent 2007-ben

As
Összeállhat-e újra a Fernando Alonso, Lewis Hamilton páros? Többen kizáró oknak tartják a két versenyző 2007-es szezonját, ám a spanyol kijelentette, valójában nem brit kollégája miatt futott zátonyra a kapcsolatuk a McLarennél.
Lewis Hamilton és Fernando Alonso a 2007-es Magyar Nagydíj időmérőjének sajtótájékoztatóján (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Fernando Alonso a 2007-es Magyar Nagydíj időmérőjének sajtótájékoztatóján (Fotó: xpbimages.com)

Fernando Alonso egyelőre ugyan hallgat a róla és a Mercedesről szóló pletykák kapcsán, a spanyol As című lap ugyanakkor most egy, a még Nico Rosberg visszavonulásának bejelentése előtt (!), Abu-Dzabiban készített interjút tett közzé, mely a mostani helyzetet ismeretében új értelmet is nyert.

Mint ismert, Alonso és Lewis Hamilton 2007-ben egy szezont már lehúztak egymás csapattársaként a McLarennél, ám elmérgesedő vetélkedésük előbb kettejük magyarországi időmérős balhéjához, majd a spanyol év végi távozásához (meneküléséhez) vezetett. Többen emiatt nehezen tudják elképzelni, hogy Alonso újra vállalja a közvetlen küzdelmet Hamiltonnal, mások szerint pedig a spanyol közbenjárásával kirobbant 2007-es kémbotrány is hátráltató tényező lehet, mivel a Mercedes elnöksége már akkor is rosszul viselte, hogy nevüket ilyen üggyel hozták összefüggésbe (csak motorpartnerként).

A kétszeres világbajnok az As-nek Abu-Dzabiban ugyanakkor kijelentette, valójában semmiféle problémája nem volt Hamiltonnal közös évükben – csakis a csapatvezetéssel. „Semmire sem gondoltam, amikor közölték, hogy ő lesz a csapattársam. Először azt mondták, Räikkönen lesz, de ő aztán a Ferrarihoz ment. Aztán arról volt szó, hogy Montoya, de ő megsérült. Majd Pedro de la Rosát mondták, de végül, pár hónnappal a rajt előtt Hamilton lett az. Én pedig azt mondtam: rendben” – mesélte Alonso.

Formula 1 Grand Prix, Brazil, Sunday Race

„A sportágat meglepte, hogy ilyen fiatalon ennyire jó, de sajnos a csapat számára nem volt könnyű kezelni a nyomást, amit a kialakult helyzet teremtett. És voltak politikai vonatkozásai is a fiatal tehetség érkezésének, ahogy most Verstappennél is vannak. Ő egyfajta szimbóluma volt a fiatalos lendületnek. Az eredmény az lett, hogy ’elveszítették’ a két versenyzőjüket, nem tudták kezelni a helyzetet.”

Alonso azt persze nem tagadja, Hamilton valóban jól teljesített, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy 2007-ben kellett átállniuk a Bridgestone-gumikra, és ez meghatározó tényező volt küzdelmükben.

„Nyerő autónk volt. És a nulláról indulni mindig egyszerűbb, mint egy bizonyos szintről. 2007-ben váltottunk át Bridgestone-gumikra, melyek teljesen más karakterrel rendelkeztek, és nagyon másképpen kellett vezetni az autókat. Erős túlkormányzással, és a kipörgésgátló is sokat számított. Megváltozott a vezetési stílusunk, és még Räikkönen sem volt olyan versenyképes, aki végül megnyerte a bajnokságot. Ezek mind segítették Hamiltont abban, hogy azonnal versenyképes legyen” – magyarázta. „De az is világos, hogy nem csak a körülményeken múlt, hiszen tíz év elteltével ő még most is nagy tehetség, aki továbbra is nyerni képes” – tette hozzá.

Alonso kiemelte, abban az évben az övék volt a legjobb autó, ezért ők vesztették el mindkét bajnoki címet. „Ez elég ok volt arra, hogy váltsak” – mondta. „Nem azért tettem, mert személyes problémám volt Lewisszal vagy Ronnal, hanem mert olyan csapatnál akartam versenyezni, amelyben száz százalékig megbízom, és amely képes kihasználni az előnyét. És ha nem képesek úgy kezelni a nyomást, ahogyan elvárnád, akkor inkább másfajta motivációt keresek. Azért vagyok itt, hogy száz százalékot nyújtsak, és élvezzem. És ha a csapat nem azt nyújtja, amit elvárok, és van rá esélyem, akkor váltok.”

Vajon most, második mclarenes korszakában is ugyanígy gondolkodik, és ha igen, azt kapja-e most a McLarentől, amit elvár?

Fernando Alonso és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Fernando Alonso és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak