Musorujsag
Élő Eredmények

Figyelmeztetés a többieknek: „Verstappen csak jobb lesz ennél!”

Motorsport, Stefan Johansson
A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner figyelmeztette az ellenfeleket: Max Verstappen a jövőben még erősebb lesz, hiszen az útja során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően folyamatosan jobb és érettebb versenyzővé válik.
Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

Verstappen már tavaly igazolta, helye van a királykategória mezőnyében, idén pedig fokozta a tempót: miután előléptették, azonnal megszerezte első futamgyőzelmét, majd több dobogós helyezéssel örvendeztette meg csapatát. Eközben szinte folyamatosan ott volt a figyelem középpontjában, köszönhetően agresszív – és vitatott – manővereinek.

A fiatal holland úgy érzi, jövőre már a bajnoki címért is harcba szállhat, ha a Red Bull ütőképes autót biztosít számára. Abban, hogy ott lehet a legfőbb esélyesek között főnöke, Christian Horner sem kételkedik, hiszen biztosra veszi, Verstappen 2017-ben ismét emelni fog a téten. „Azt hiszem, bármelyik sportoló képes magasabb szintre lépni, bármely területen. Ő is egyre rutinosabb lesz. Folyamatosan új tapasztalatokat gyűjt” – kezdte a brit szakember.

„Legutóbb Abu-Dzabiban roppant érett versenyt futott. Ezt a gumikezelésén is – legyen szó akár a szuperlágy, vagy a lágy keverékekről – megfigyelhettük. Azt hiszem, a szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a jövőben még jobb formában lesz. Mindig vannak területek, melyeken javíthatsz, és ez az egész arról szól, hogy ezeken erősebbé válj” – magyarázta.

Max Verstappen (Fotó: Charniaux / XPB Images) Max Verstappen (Fotó: Charniaux / XPB Images)

Horner szerint Verstappen már azzal igazolta rátermettségét, és jelezte, hogy a jövőben mindenképpen számolni kell vele, hogy azonnal képes volt jól teljesíteni, miután átültették a Red Bull első számú alakulatba (a múltban láthattuk, többen megszenvedtek az évközi váltásokkal). „Eléggé meggyőzően végezte a munkáját. Amint beleült az autóba, megszerezte élete első futamgyőzelmét, és több alkalommal is ott volt a dobogósok között” – hangsúlyozta.

„Nemcsak a barcelonai teljesítménye volt látványos. Nagyon erős volt Montrealban, ragyogóan vezetett Silverstone-ban, amikor vizes volt a pálya, jó volt Ausztriában és remek futamot zárt Japánban. Mexikóban is erős volt. A brazíliai futama abszolút kiemelkedő volt, és Abu-Dzabiban is jól vezetett. Egyértelművé tette, ő a jövő embere” – zárta gondolatát a csapatvezető.

Verstappen talán a brazil futam után – ahol 16 kör alatt 11 előzést hajtott végre, miközben visszaverekedte magát a dobogóra – kapta a legtöbb dicséretet. Legutóbbi blogbejegyzésében a korábbi F1-es pilóta, Stefan Johansson is elismerően írt a fiatal versenyzőről, igaz, szerinte az ellenfelek sem nehezítették meg túlságosan a dolgát. „Nem kérdés, nagyszerű versenyt futott, és teljesen megérdemelte a dobogót. De nem értem, miért nem ment senki a vizes íven?” – kérdezte.

„Akárhol versenyeztem, bármilyen kategóriában, esőben sosem használtuk a száraz ívet, mert nagyon sok gumi van rajta, és nagyon csúszós. Ez alapvető! Nem értem, miért választotta mindenki a megszokott ívet. Toto Wolff azt mondta, Max a fizika törvényeivel dacolt. Ez azért nem volt akkora dacolás. A vizes íven több tapadása volt – ez egyértelmű. Összességében nagyszerű teljesítmény volt ez tőle ezek között a nehéz körülmények között. Hihetetlen volt a versenytempója és az, hogyan az autót kezelte. Ráadásul volt egy mentése ott, ahol más a falnak csapódott” – zárta gondolatát.

Max Verstappen és Nico Rosberg (Fotó: xpbiamges.com) Max Verstappen és Nico Rosberg (Fotó: xpbiamges.com)

További tartalmak