Musorujsag
Élő Eredmények

A Williams tudja, Stroll elkövet majd néhány hibát

Motorsport, Autosport
A Williams felkészült arra, hogy jövőre debütáló újonca, Lance Stroll elkövet néhány hibát első szezonjában, a csapatnak pedig helyre kell hoznia pár összetört versenyautót – jelentette ki a technikai igazgató, Pat Symonds, aki a fiatal kanadai felkészítését a nagy elődéhez hasonlította.
Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com) Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)

Strollt sokan az utóbbi évek legjobban felkészített F1-es újoncának tartják, bemutatkozása előtt ugyanis hosszú hónapokig tesztelt egy 2014-es Williamsszel a világ különböző versenypályáin (legutóbb Abu-Dzabiban rótta a köröket). Ma már szokatlannak számít, hogy egy pilóta a szezon közben ilyen intenzív tesztprogramot teljesít, korábban viszont bevetett szokás volt.

Igaz, valamiben azok a tesztek is különböztek a kanadai programjától. „A tesztversenyzők korábban több pályára is elmentek a csapatukkal” – kezdte a mezőny egyik legtapasztaltabb technikai szakembere, Pat Symonds. „Rengeteg kilométert teljesítettek, de ezek a tesztek inkább az autó fejlesztéséről szóltak, nem a pilóták felkészítéséről. A Williamsnél Jacques Villeneuve programja volt olyan, mely során már erre is odafigyeltek” – tette hozzá.

„A korábbi gyakorlatot Stroll esetében megfordítottuk! Egy kicsit olyan ez, mint Jacques programja volt, amink már a pilóta tanítása volt a középpontjában. Most például a kerékcseréket is gyakoroltuk a tesztnapok végén. A szerelőknek nem volt szükségük a gyakorlásra, neki viszont igen” – utalt a fiatal kanadaira, aki pont Villeneuve-öt követheti hazája F1-es pilótának sorában.

Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com) Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)

Symonds egyébként elégedett a fiatal pilóta eddigi teljesítményével, és lenyűgözőnek tartja fejlődésének iramát. „2014-es autóval ment és tesztgumikat használt. Ezek meglehetősen különbözőek, és a csapatnak sincs túl sok információja róluk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy összevetjük Lance adatait Felipe (Massa) és Valtteri (Bottas) 2014-es adataival. Lenyűgözött azzal, hogy gyorsan megtanulta a pályákat. Ez az igazán jó pilóták egyik ismérve” – fogalmazott.

„Nagyon jól ment, és ami még fontosabb, nagyon sokat tanult. Ez az egész a tanulásról szól, meg kell tanulnia, hogyan kezelje az abroncsokat és meg kell hallgatnia a mérnökök tanácsait. Ki kell mennie a pályára, el kell pazarolnia egy szett gumiabroncsot és azt kell mondania: a fenébe, nem nyomhatok folyamatosan padlógázt. Ő most tanul” – magyarázta.

A szakember azt is jól tudja, hogy a következő szezon is a tapasztalatszerzésről szól majd, a tanulási folyamathoz pedig a hibák is hozzátartoznak majd. Kiemelte, a csapat már felkészült arra, hogy Stroll autójával néha lesz egy kis pluszmunka. „Hibázni fog, mi pedig majd megjavítjuk az autókat. Ez is hozzátartozik a tanulási folyamathoz. Ha megnézzük az F3-as pályafutását látjuk, hogy 2015-ben több balesete is volt” – utalt az első ottani évére, amit egy sokkal sikeresebb követett.

Idén domináns teljesítményt nyújtva, 16 győzelemmel szerezte meg a bajnoki címet, ami főnöke szerint bizonyítja, tapasztalatlansága ellenére ő volt a választás a Williams számára. „Ha nem lenne tehetséges és kellően érett, nem nyerte volna meg a bajnokságot. Kiválóan ment, amikor az élen volt, de a mezőnyön is át tudta hámozni magát és esőben is jól teljesített” – jelezte.

Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com) Lance Stroll (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak