Musorujsag
Élő Eredmények

Lang Ádám: „Di Maríánál zenél a labda, Balotelli pedig bivalyerős”

Lang Ádám: „Di Maríánál zenél a labda, Balotelli pedig bivalyerős”

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
A magyar labdarúgó-válogatott remek Eb-szereplésének és a kontinenstornán nyújtott egyéni teljesítményének is köszönhetően Lang Ádám a nyáron a francia élvonal újoncához, a Dijon FCO együtteséhez szerződött. A Ligue 1-ben egy alkalommal a forduló válogatottjába is beválasztott középső védő abban a kiváltságos helyzetben van, hogy hétről-hétre világsztárok ellen léphet pályára. A huszonhárom éves játékos az m4sport.hu munkatársának beszélt a PSG "óriásairól", az OCG Nice csapatában újra magára találó olasz fenegyerekről, nehéz pillanatokról és a közelgő ünnepekről.

A Lang Ádámot a soraiban tudó Dijon FCO labdarúgócsapata tizenkilenc forduló alatt szerzett tizenkilenc pontjával az élvonalbeli francia bajnokság (Ligue 1) 15. helyén telel, igaz, a szintén tizenkilenc pontos FC Nantes és FC Metz, valamint a tizennyolc egységgel álló SM Caen egy meccsel kevesebbet játszott.

A magyar válogatott középső védőt nyáron az utolsó pillanatban szerződtette a Videotontól a dijoni csapat – az együttes első négy bajnokiján tehát még nem volt a klub játékosa Lang – , melyben hamar alapemberré vált. Az ötödik fordulóban ugyan még csak a cserepadon ült, de az azt követő tizennégy bajnokin tizenháromszor a kezdőcsapatban kapott helyet – csak a 16. fordulóban kellett a kispadon ülve végigszurkolnia csapata mérkőzését. Ebből a tizenhárom bajnokiból tizenegyet végigjátszott, és mindösszesen kétszer cserélték le.

A francia RMC Sport úgy fogalmazott, hogy Lang érkezésével és csapatba állításával megszilárdult az újonc védelme. A bókok természetesen jól esnek a huszonhárom éves veszprémi születésű labdarúgónak, aki keményen edz azért, hogy a mérkőzéseken nyújtott teljesítményével rászolgáljon a dicsérő szavakra.

„Egyértelműen nagyobb az iram az itteni edzéseken, mint otthon volt, és többet is futok, mert a csapatunk és az ellenfelek támadói is sokat mozognak, nekem pedig védőként erre reagálnom kell” – mondta az m4sport.hu munkatársának Lang, aki első francia bajnokiját a sztárokkal teletűzdelt PSG ellen játszotta: „Egyrészt örültem neki, hogy pályára léphettem, másrészt külön kuriózum volt, hogy egy ilyen kiváló csapat ellen debütálhattam, de nem volt bennem megilletődöttség. Nagyon vártam, aztán pedig élveztem a játékot egészen a végéig.”

Paris Saint-Germain-Malmö - Angel Di Maria gólöröme - fotó: EPA/Yoan Valat Ángel Di María, a PSG virtuóza, akinél zenél a labda – Fotó: EPA/Yoan Valat

Természetesen a Ligue1-ben játszó kiemelkedő képességű játékosokról is beszélt, a PSG három dél-amerikai támadójában például egy-egy világklasszist ismert meg, de egy igazi szürke eminenciásnak számító játékos is le tudta nyűgözni: „Ángel Di María, Edinson Cavani és Lucas Moura érezhetően a világelitbe tartozik, és mindegyikükön látszik, hogy tele vannak önbizalommal. Nagyon gyorsan és racionálisan gondolkodnak, ezáltal pedig nagyon jó döntéseket hoznak. Ha van lehetőségük, akkor megcsinálják az egy az egyet, de ha nincs, akkor nem erőltetik, megbecsülik a labdát, nem adják el. Próbálják kipasszolni az ellenfelet, és ezt nagyon jól csinálják. Di María esetében már az is művészet, ahogy a játékszerhez ér, úgy bűvöli és tologatja, hogy szinte zenél nála a labda. Hihetetlen a kezdősebessége, és az is ahogy ritmust vált, a beadásai pedig hajszálpontosak. Cavaniról meg elmondható, hogy nagyon okosan mozog, és hihetetlen ütemben érkezik a kapu elé. De nagy hatással volt rám a PSG védekező középpályása, Thiago Motta is, akinek egyszerűen nincsen eladott labdája. Szóval jó volt ilyen labdarúgók ellen játszani, mert ez az én fejlődésemet is szolgálja.”

Mario Balotelli (balra), Lang Ádám (jobb szélen). Fotó: Reuters Mario Balotelli (balra) a 18. fordulóban két gólt is szerzett Lang Ádám (jobb szélen) együttese ellen, így a Nice 2-1-re legyőzte a Dijont – Fotó: Reuters

A francia bajnokság különc, ámde zseniális figurája, a Dijon ellen két gólt is szerző olasz Mario Balotelli mellett szintén nem tudott szó nélkül elmenni Lang Ádám: „Tagadhatatlan, hogy van egy magabiztos kisugárzása, ami már-már súrolja az arrogancia határát, de ez is kell ahhoz, hogy úgy játsszon, ahogy játszik. Ha motivált és van kedve focizni, akkor életveszélyes, nagyon jó játékos. Fizikálisan egyszerűen bivalyerős, technikailag is magasan képzett, jól helyezkedik, és jó helyekre indul be, a rúgótechnikája pedig egészen parádés.”

Bejött az élet a magyar játékosnak, gondolhatják sokan, hiszen a hobbija a munkája, labdarúgóként a világ egyik legjobb bajnokságában játszik, ahol több világsztárt is testközelből láthat. Természetesen azonban az ő életében, pályafutásában is akadnak nehéz pillanatok. Ilyen volt a Paris Saint-Germain elleni öngólja, vagy az az eset, mikor a magyar válogatott Svájc elleni vb-selejtezőjén fontos helyzetben luftot rúgott, melyből aztán gólt kapott a csapat.

„Aki játszik, és testközelben próbálja levédekezni az adott szituációkat, annál benne van az, hogy becsúszik egy-egy baki, ami nyilván nem néz ki jól, de senki nem tud nekem olyan labdarúgót mutatni, aki ne vétett volna kisebb-nagyobb hibát karrierje során. Egy hiba esetén annyit tudsz tenni, hogy megnézed a szituációt, lejátszod fejben, hogy miért ezt reagáltad, majd kijavítod magadban arra, hogy mi lett volna a helyes, legközelebb pedig már úgy oldod meg. Nem mindig lehet minden helyzetet tökéletesen megoldani, de a futballban az a szép, hogy minden héten ott a lehetőség a javításra” – osztotta meg Lang profi mentalitásának egy szeletét.

Karácsony közeledtével azonban a labdarúgással kapcsolatos minden gondolatát igyekszik a háttérbe szorítani, beszélgetésünk perceiben pedig éppen szeretteihez tartott: „Most landolt a gépem Budapesten, és éppen úton vagyok haza, Veszprémbe, ott töltöm az ünnepeket. Körbelátogatom a rokonságot, összefutok a barátaimmal, szóval teljes pihenés és kikapcsolódás jön. Aztán január 2-án kell majd edzésre jelentkeznem, mert január 14-én már bajnoki mérkőzésünk van.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lloris 2022-ig a Tottenhamé
2022-ig szóló szerződést kötött kapusával, Hugo Llorisszal az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Tottenham Hotspur.
Külföldi futball
Olaszországból erősíthet az MU, az Arsenal és Liverpool
Nem csak a Jézuska közeledik, hamarosan kezdődik a téli átigazolási időszak, melyben a gazdaságilag is bivalyerős angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) kész elszipkázni az olasz pontvadászat három ígéretes játékosát.
Külföldi futball
Mourinhót nem a pénz motiválja
José Mourinho, a Manchester United labdarúgócsapatának portugál vezetőedzője túlságosan fiatalnak tartja magát ahhoz, hogy Kínában vállaljon munkát.
Külföldi futball
A bajnoki mesterlövészek között Ronaldo dobogóra sem fért idén
Rohamos léptekkel közeledik a 2016-os esztendő vége, mi pedig szemügyre vettük, mely játékosok voltak a legeredményesebbek idén, kifejezetten a bajnoki találatokat tekintve. A válogatás a transfermarkt százas listája alapján készült, de igyekeztünk a legerősebb európai bajnokságok legismertebb gólvágói közül szemezgetni. Reméljük 2017-ben sem akasztják szögre a stoplist és hasonló mennyiségben termelik a gólokat.
Külföldi futball
"Nem fizettünk le senkit" - állítja Beckenbauer
A német labdarúgás legendás alakja, a büntetőeljárás alatt álló Franz Beckenbauer hosszú hallgatást megtörve a Bild hasábjain tagadta, hogy vesztegetéssel nyerték volna el a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogát.
Külföldi futball
A játék minden elemében számítanak Nikolicsra Chicagóban
Miután Nikolics Nemanja kedden közösségi oldalán bejelentette, hogy az MLS-ben folytatja, szerdán a chicagói klub hivatalos oldalán megerősítette a hírt, hogy a tavaszi idényt már náluk kezdi a válogatott támadója. Az együttes trénere elismerően nyilatkozott a lengyel bajnokság gólkirályáról.
Külföldi futball