Musorujsag
Élő Eredmények

Betöltötte a negyedik ikszet a veszprémi kézicsapat

mti
Csaknem kétszázan emlékeztek a 40 éve, 1977. január 9-én alakult férfi kézilabdacsapat alapítására hétfő este Veszprémben, a klub otthonául szolgáló Veszprém Aréna előtt.

A szurkolók, valamint volt és jelenlegi játékosok élőképpel, fehér és piros mécsesekkel a kezükben a 40-es számot rajzolták ki a csarnok előtti téren, tisztelegve az elődök munkássága előtt. Ezután elénekelték a magyar himnuszt és a csapat indulóját is.
A rendezvényen részt vett Kálomista Gábor, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, Nikola Eklemovic sportigazgató, Ivo Diaz és Tombor Csaba segédedzők, Csoknyai István korábbi játékos és másodedző, Dragan Gajic és Christian Ugalde, a csapat kézilabdázói, a korábbi játékosok közül pedig Éles József, Gyurka János, Pardi Károly, Pásztor István, Igor Zubjuk, valamint Végh József, aki jelenleg a klub gyúrója.
A szurkolók az élőkép után mécseseiket a téren Marian Cozma szobránál helyezték el, így emlékezve a veszprémi csapat 2009-ben meggyilkolt beállójára.

A veszprémi klub 1977. január 9-én az NB II-ből kiesett BVTC férfi szakosztályát átvéve, a Veszprém Megyei Állami Építőipari Vállalat (VÁÉV) felügyelete mellett, Veszprémi Építők SE néven alakult meg. Az alapítók iránti tiszteletet jeleként a szurkolók máig használják az „Építők” buzdítást.
A veszprémi kézilabdázók az első évben még nem tudták kiharcolni a megyei bajnokságból a feljutást, de a rá következő évben Németh Csaba testnevelőtanár vezetésével előbb az NB II-be, majd 1981-ben az NB 1/B csoport győzteseként, Kiss Szilárd vezetésével az első osztályba jutott a csapat, ahol rögtön ezüstérmes lett. Ettől fogva minden évben érmet szerzett: 1981 és 2016 között 24 arany, 9 ezüst és 2 bronzérmet nyertek a veszprémi férfi kézilabdázók.
Nemzetközi porondon 1992-ben érte el eső nagy sikerét a klub: a KEK-ben a TSV Milbertshofen ellen az első mérkőzésen hazai pályán 24-14-es győzelmet aratott, majd a müncheni visszavágón 27-20-ra diadalmaskodott a Joósz Attila vezette Veszprém.
Tíz évre rá, 2002-ben nagyon közel állt a Veszprém ahhoz, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját, ám a horvát Zdravko Zovko vezette csapat hazai pályán csak 23-21-re nyert a német Magdeburg ellen, és a kétgólos előny kevésnek bizonyult Németországban a visszavágón (30-25).
Az újabb mérföldkő a Zovkót váltó Mocsai Lajos első évében, 2008-ban érkezett el, mikor a veszprémiek nemhogy visszaszerezték a 2007-ben a Pick Szeged által elvett bajnoki címüket – azóta is ez volt az utolsó alkalom, hogy nem a Veszprém lett a magyar bajnok – hanem újabb nemzetközi kupasikert is szállítottak hozzá. A KEK döntőjében a német Rhein-Neckar Löwennel találkoztak, amelyet hazai pályán 37-32-re vertek meg, és a mannheimi visszavágó 28-28-as döntetlenje a második veszprémi kupagyőzelmet jelentette.
A következő évben súlyos tragédia rázta meg a klubot, 2009. február 8-án egy éjszakai szórakozóhely előtt meggyilkolták Marian Cozmát. A román beállót szíven szúrták, és a horvát kapus Ivan Pesic, valamint a szerb Zarko Sesum is súlyos sérüléseket szenvedett.
Az utóbbi években a veszprémiek 2014-től sorozatban háromszor voltak résztvevői a Bajnokok Ligája négyes döntőjének. A 2013-2014-es szezonban az elődöntőben 26-29-re vereséget szenvedtek a német THW Kiel csapatától, a bronzmeccset pedig 26-25-re bukták el a spanyol FC Barcelona ellen. Az elődöntőben elszenvedett vereségért a következő évben rögtön vissza is vágtak, a THW Kiel csapatát 31-27-re verve jutottak a döntőbe, ahol azonban az FC Barcelona 28-23-as győzelmével elhódította a Carlos Ortega vezette veszprémiek elől a trófeát.
A legközelebb talán a legutóbbi szezonban volt a BL-diadalhoz a korábbi két négyes döntőben másodedzőként dolgozó, s a csapatot immár vezetőedzőként irányító Javier Sabate vezette magyar klub. Az elődöntőben ismét a THW Kielt győzte le 31-28-ra, a döntőben viszont kilencgólos előnyt elvesztve 35-35-re végzett a Vive Targi Kielcével, majd a hetespárbajt 4-3 arányban a lengyelek nyerték.
Az elmúlt negyven évben számos nagy játékos és neves vezetőedző megfordult a veszprémi csapatban, a klub hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a legtöbb mérkőzésen, 640 alkalommal a még mindig aktív Iváncsik Gergő lépett pályára, a legtöbb gólt, 2548-at, pedig Éles József lőtte. A legtöbb nemzetközi kupameccsen szerzett találattal, 640 góllal Carlos Perez rendelkezik.
A veszprémi klub háromszor adta a Bajnokok Ligája gólkirályát: 2006-ban Kiril Lazarov, 2014-ben és 2015-ben Momir Ilic lőtte a legtöbb gólt a BL-ben.

További tartalmak