Musorujsag
Élő Eredmények

Cristiano Ronaldo 2016 legjobbja

mti
Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája lett 2016-ban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA) az Év játékosa, az elismerést negyedszer érdemelte ki.

A 31 éves Ronaldo 2008, 2013 és 2014 után negyedszer érdemelte ki az elismerést. A támadó az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a válogatottal pedig a franciaországi Európa-bajnokságot. A decemberben az Aranylabdát is elhódító futballista – aki mellett még az argentin Lionel Messi és a francia Antoine Griezmann volt tagja a legjobb háromnak – Gianni Infantinótól, a FIFA elnökétől kapta meg a győztesnek járó trófeát.

Az idén nyolcadszor átadott Puskás-díj a 29 éves malajziai Mohd Faiz Subrié lett, aki azzal érdemelte ki az elismerést, hogy 2016. február 16-án, a Penang bajnoki mérkőzésén egy bal oldali szabadrúgásból, jó 30 méterről a bal felső sarokba lőtt úgy, hogy a labda ritkán látható kanyart írt le a levegőben. Mohd Faiz Subri a korábbi brazil klasszistól, Ronaldótól vehette át a legszebb gólért járó elismerést.
A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a szervezet honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt a brazil Marlone és a venezuelai Daniuska Rodríguez volt.
Az év legjobb női játékosa az amerikai Carli Lloyd lett, míg a legjobb női edzőnek a német válogatott szövetségi kapitányát, Silvia Neidet, legjobb férfi trénerének pedig a Leicester Cityt hatalmas meglepetésre angol bajnoki címig vezető olasz Claudio Ranierit választották.
Az Év csapatában szinte kizárólag a Real Madrid és az FC Barcelona játékosai kaptak helyet, a két kivételt a Bayern München kapusa, Manuel Neuer és a korábbi Barca-futballista, jelenleg már a Juventusban játszó Dani Alves jelentette. A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által szervezett szavazáson 75 ország több mint 25 ezer profi játékosa vett részt. A katalán klub labdarúgói nem jelentek meg az ünnepségen, mert az Atletic Bilbao elleni szerdai kupamérkőzésükre készülnek.
A Fair Play-díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.
Az új, Év szurkolói-díjat az áprilisi FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézőinek ítélték, akik együtt énekeltek az 1989-es hillsborough-i katasztrófa évfordulóján. Az életműdíjat a brazil futsalos, Alessandro Rosa Vieira, ismertebb nevén Falcao kapta.
A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek.
Infantino és Ronaldo mellett a díjátadók között volt többek között Jelena Iszinbajeva, Diego Maradona, Frank Rijkaard és Gabriel Batistuta is.
A zürichi gálát a helyszínen tekintette meg Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.
A díjakról a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, kiválasztott sportújságírók és a szurkolók voksai alapján döntöttek. Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya és Dzsudzsák Balázs csapatkapitány is a végső győztes Cristiano Ronaldót jelölte meg első helyen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Év játékosa-szavazásán. A német edző a második helyen honfitársát, Toni Kroost, a harmadikon pedig az argentin Lionel Messit nevezte meg. Dzsudzsáknál Messi volt a második, míg a brazil Neymar a harmadik.
Az újságírók közül Szeli Mátyásnál, a Nemzeti Sport munkatársánál ugyancsak Ronaldo győzött Luis Suarez és a francia Antoine Griezmann előtt.

az év legjobb férfi játékosa: Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)

az év legjobb női játékosa: Carli Lloyd (amerikai, Houston Dash)

az év edzője férfi csapatnál: Claudio Ranieri (olasz, Leicester City)

az év edzője női csapatnál: Silvia Neid (német válogatott)

FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang)

FIFA Fair Play-díj: A kolumbiai Atlético Nacional, amely felajánlotta a Copa Sudamericana győztesének járó trófeát a brazil Chapecoensének, miután utóbbi klub 19 játékosa november végén, a kupadöntőre utazva repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette. Később a Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség a Chapecoensét nyilvánította a második számú kontinentális kupasorozat győztesének.

az év szurkolói: az FC Liverpool-Borussia Dortmund találkozó nézői, akik együtt énekeltek a hillsborough-i katasztrófa évfordulóján

A Dortmund és a Liverpool szurkolói vehették át az év szurkolói díjat. EPA/ENNIO LEANZA

Az Év csapata:
Manuel Neuer (német, Bayern München) – Marcelo (brazil, Real Madrid), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Dani Alves (spanyol, Juventus) – Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Toni Kroos (német, Real Madrid), Luka Modric (horvát, Real Madrid) – Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Luis Suarez (uruguayi, FC Barcelona), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
A Barcelona játékosai nem jelentek meg a díjátadón, így hiányoznak az Eva Longoriával és Marco Schreyl-jel készített szelfiről is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Minden idők egyik legjobbja mellett ült Orbán Viktor a FIFA-gálán
Orbán Viktor is részt vett hétfőn este Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi gáláján. Magyarország miniszterelnöke a minden idők egyik legjobb labdarúgójának tartott Diego Maradona mellett foglalt helyett a nézőtéren. Az egykori világbajnok argentin futballista adta át a Leicestert irányító Claudio Ranierinek az év edzőjének járó elismerést.
Külföldi futball