Musorujsag
Élő Eredmények

Kiugrasztja-e a Mercedes bejelentése a nyulat a bokorból?

Boxutca
Kettőből egy kipipálva – jöhet a következő? A Mercedes az egyik decemberben előre jelzett változás tényét már megerősítette, most Valtteri Bottas bejelentésén lenne a sor…
Mercedes (Fotó: Price / XPB Images) Mercedes (Fotó: Price / XPB Images)

Ha nem is erre a bejelentésre vártunk, de ez legalább már bejelentés. December eleje óta várjuk a friss híreket a Mercedestől, ám a Nico Rosberg visszavonulása óta eltelt több mint egy hónap alatt a hivatalos információk száma fokozatosan minimálisra csökkent, a pletykáké pedig maximálisra emelkedett.

Most viszont legalább már van egy biztos tényünk: Paddy Lowe távozott. És bár e lépés nincs közvetlen összefüggésben a Mercedes versenyzőkérdésével, mégis fennáll a lehetősége annak, hogy a mostani bejelentés talán lassan mozgásba hozza az ünnepek idején leállt gépezetet. Annak tudniillik üzenetértéke is lehet.

Korábban azt beszélték, Lowe és a Mercedes szerződése csak a 2016-os év végéig érvényes. Miután több forrás már karácsony előtt biztosra vette, hogy a szakítás bekövetkezik, ráadásul a vélt határidő is lejárt, a keddi bejelentésre akár már korábban is sor kerülhetett volna. Nem kizárt azonban, hogy a bejelentés mögött egyfajta stratégia is áll.

Claire Williams és Paddy Lowe (Fotó: xpbimages.com) Claire Williams és Paddy Lowe (Fotó: xpbimages.com)

Hogy hol tart a Mercedes és a Williams egyezkedése Valtteri Bottas ügyében, nem tudhatjuk, az viszont nyilvánvalónak tűnik, hogy a tárgyát nem a finn személye, sokkal inkább az képezi, a grove-iak milyen feltételekkel engedjék el őt. Az egyik feltétel többek szerint az lehet, hogy a Mercedes „oldozza fel” Lowe-t a szerződése által rárótt kényszerpihenő kötelessége alól, s hagyja, hogy már az év elején csatlakozzon a hozzájuk. A Williams tudniillik múlt év végén megvált technikai igazgatójától, Pat Symondstól, s helye egyelőre üresen tátong.

Épp úgy, ahogyan Nico Rosbergé is a Mercedesnél…

Most, hogy a németek a nagyvilág előtt is hivatalossá tették Lowe távozását, továbbá közleményükben külön kihangsúlyozták, hogy a mérnök egy ideig még nem állhat munkába máshol, egyben azt is megüzenték, a Williams nem feszítheti akármeddig a húrt: ha túl sokat követelnek versenyzőjükért, bizony várniuk kell Lowe-ra.

A Williams érzékeny területen játszadozik velük (ne feledjük, eredeti terveik szerint már decemberben bejelentést akartak tenni a Rosberg-utódról) – most ők is ilyen módon próbálnak nyomást gyakorolni partnerükre.

Valtteri Bottas (Fotó: Batchelor / XPB Images) Valtteri Bottas (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Hogy mindez előmozdítja-e végre a tárgyalásokat, hamarosan kiderül, az eddig történések (pontosabban nem történések…) viszont azt mutatják, Niki Lauda nem a levegőbe beszélt, amikor decemberben azt mondta, január végéig is elhúzódhat a versenyzőproblémájuk. Bár a döntést talán már rég meghozták, a vajúdás igencsak hosszúnak és fárasztónak tűnik.

Nico Rosberg pedig eközben a világ minden gondjától megszabadulva élvezi a családi életet.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek