Musorujsag
Élő Eredmények

Nem akarta visszahúzni a Renault-t – Vasseur távozása okairól beszélt

Motorsport
Egy hete döntött Fréderic Vasseur arról, hogy feláll a Renault csapatfőnöki székéből, mivel úgy érezte, kezdi hátráltatni az istálló fejlődését. Távozása okairól, a franciák és saját jövőjéről nyilatkozott.
Frederic Vasseur (Fotó: xpbimages.com) Frederic Vasseur (Fotó: xpbimages.com)

Kedden a Mercedes, szerdán a Renault jelentette be, hogy egyik kulcsembere távozik – utóbbi hír volt a jóval nagyobb meglepetés. Annak ellenére, hogy már hónapokkal ezelőtt is lehetett hallani arról, hogy Fréderic Vasseur csapatfőnök viszonya nem felhőtlen a francia csapat felsőbb vezetésével, s már korábban is találgattak esetleges távozásáról. A Renault bejelentése után maga Vasseur is megszólalt, s elismerte, valóban a nézeteltéréseik vezettek a szakításhoz.

Elmondása szerint egyre inkább úgy érezte, jelenléte inkább gátolja, mintsem elősegíti az istálló fejlődését. „Túl nagy különbségek voltak a vezetőségen belül az elképzelések között, és most már úgy éreztem, érdemesebb lenne távoznom” – nyilatkozta a francia a Motorsportnak. „A Renault szempontjából is így a jobb. Ha az F1-ben jól akarsz teljesíteni, szükség van egy vezetőre, és kizárólag egyetlen irányra. Ha két különböző elképzelés van jelen, az csak lassítja a csapaton belüli munkát.”

„Abu-Dzabi után egyeztettünk, és próbáltam megtalálni a megfelelő kompromisszumot, a legjobb felállást 2017-re. Egy-két hét szünetet tartottam, aztán január első hetében hoztam meg a döntésemet. Sokkal jobb azonnal félreállni.”

Cyril Abiteboul, Bob Bell, Frédric Vasseur (Fotó: xpbimages.com) Cyril Abiteboul, Bob Bell, Frédric Vasseur (Fotó: xpbimages.com)

Az ART-istállóval korábban az alsóbb kategóriákban nagy sikereket elérő, a paddockban is nagy tiszteletnek örvendő Vasseur alig egy évet töltött el a Renault csapatvezetői székében, és bár nagy célokkal vállalta el pályafutása első királykategóriás szerepét, most mégis maradt benne hiányérzet. „Egy kis bosszúság van bennem, de mégis elégedett vagyok, mert bizonyos területeken jó munkát végeztünk. Az erősítések, a cég újjáépítése és a pályán való munka terén is. Sokat fejlődtünk az elmúlt évben, sok jó mérnök fog érkezni a következő pár hétben és hónapban, szóval van ennek jó oldala is. Csodálatos volt megtapasztalni, hogyan dolgozik együtt ezer ember a Renault-nál. Ez egy igazi versenycsapat, és sokra becsülöm, hogy ezekkel az emberekkel dolgozhattam. A bosszantó csak az, amikor lerakod egy ház alapjait, aztán megállsz az első méter után. De én döntöttem így” – fogalmazott.

Bár a Cyril Abiteboul által választott iránnyal nem tudott azonosulni, afelől továbbra sincs kétsége, hogy a lerakott alapokra sikerek épülnek majd. Elmondása szerint idén az első ötbe kerülés lehet a reális céljuk. „A mostani lesz az első autó, amit a Renault-erőforráshoz tervezünk. A motor terén jelentőset lépünk előre, minden sínen van. Azt viszont nehéz megmondani, hol tartunk a többiekhez képest. Barcelona előtt nem kapunk pontosabb képet erről, de a cél a legjobb öt” – mondta.

Fred Vasseur (Fotó: Renault) Fred Vasseur (Fotó: Renault)

Mielőtt egy éve elfogadta volna a Renault ajánlatát, hiába volt sikeres és kapott ajánlatokat, Vasseur hosszú éveken át tudatosan, éppen a hasonló kudarcoktól, az elkezdett munka be nem fejezésétől tartva nem vállalt munkát az F1-ben. Elsőre úgy fest, beletört a bicskája a királykategóriába, és nagy kérdés, viszontlátjuk-e még ott. „Nem aggódom a jövőm miatt. Most kiveszek egy hetet, a családommal leszek, aztán majd meglátjuk. Más projektekről egyeztetek, de még nincs itt az ideje bármit is mondani. Szeretném megfelelően lezárni az együttműködésemet a Renault F1-es csapatával, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Elég sok a dolgom, elfoglalt leszek, ezzel nem lesz gond.”

„Az F1 jó tapasztalat volt számomra, sokat tanultam. Hogy lesz-e olyan projekt, amellyel visszatérek? Nem tudom, meglátjuk. De a versenyzés a szenvedélyem, és a versenyzés nagyobb az F1-nél” – állapította meg.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Távozik a Renault csapatvezetője
Egy év után távozik posztjáról a Renault csapatvezetője, Frédéric Vasseur! A szakember „közös megegyezés” alapján szüntette meg munkaviszonyát a francia alakulattal, ahol a hírek szerint nem volt felhőtlen a kapcsolata a vezérkarral.
Alpine F1 Team