Musorujsag
Élő Eredmények

Túl sok kifogás, túl kevés alázat: keményen kiosztotta Magnussent volt főnöke!

F1i.com
Keményen kritizálta a Renault ügyvezető igazgatója a már a Haas kötelékébe tartozó Kevin Magnussent. Elmondása szerint többszörösen is csalódott volt versenyzőjében.
Kevin Magnussen (Fotó: Moy / XPB Images) Kevin Magnussen (Fotó: Moy / XPB Images)

Az átalakulás és konszolidáció éve volt a Lotusból lett Renault-csapat számára a 2016-os, ám egyre nyilvánvalóbb, hogy a szezon során nem minden a hosszú távú építkezésről szólt, a háttérben sokkal több volt a veszekedés, mint amennyit a külvilág észlelt. Ezt bizonyítja az is, hogy előbb Kevin Magnussen, majd Fréderic Vasseur csapatfőnök is távozott Enstone-ból – mindketten bizonyos nézeteltérések miatt.

Az már az idény során sem volt titok, hogy Magnussen és a csapat viszonya nem olyan harmonikus, mint amilyennek az év eleji felkészülés előtt megálmodták. Akkor még úgy volt, a dán lehet a csapat vezére, akire hosszabb távon építhetnek. Ehhez képest Magnussen a szezon második felében egyre gyakrabban szenvedett vereséget Jolyon Palmerttől, miközben több nyílt utalást is tett arra, hogy a fejetlenség jellemzi a gárdát (Vasseur távozásával bebizonyosodott, igaza volt), a hosszabbításuk halogatását és a más versenyzőkkel való tárgyalásokat pedig vele szembeni tiszteletlenségnek érezte.

„Nem volt mindig könnyű. Megvívtuk a magunk csatáit” – nyilatkozta a Magnussennel való kapcsolatukról korábban a már leköszönt Vasseur. Arra azonban nem tért ki, mi vezetett a két fél elhidegüléséhez.

Cyril Abiteboul ügyvezető igazgató az Auto Hebdónak viszont nem kertelt: kijelentette, Magnussen egyszerűen versenyzőként és emberként sem felelt meg elvárásaiknak. „Talán logikus lépésnek tűnt volna Magnussen megtartása egyfajta viszonyítási pontnak, de én személy szerint csalódtam benne. A teljesítményében is és a hozzáállásában is. Kétségkívül tehetséges, de nem elég fegyelmezett és elkötelezett, és túl sokszor keresi a kifogásokat” – kritizálta Abiteboul.

Cyril Abiteboul és Frédéric Vasseur  (Fotó: Moy / XPB Images) Cyril Abiteboul és Frédéric Vasseur (Fotó: Moy / XPB Images)

A végül megtartott versenyzőjük, Jolyon Palmer teljesítményével és fejlődésével ezzel szemben nagyon is elégedett volt. „Sok versenyen Jolyon sehol sem volt pénteken, de a teljesítménye egész hétvégén folyamatosan javult. Eközben Magnussen mindig jól kezdett, de aztán fokozatosan visszaesett. Palmer egyre javított a tempóján. A GP2-ben is több szezonra volt szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez, de emelkedő pályán van. A logika azt diktálja, hogy 2017-ben még jobb lesz.”

2016 veszekedései talán mindkét fél számára szolgálhatnak tanulsággal. Bár Magnussen nemrég pechesnek nevezte magát, hogy a McLaren után a Renault-hoz is zűrzavaros időszakban került, ettől még tény, az első közös szezon után mindkét eddigi F1-es munkaadója úgy érezte, nincs többé szüksége rá. A Haasnál idén rá kell cáfolnia a kapott kritikákra. Eközben úgy tűnik, Abiteboullal sem nehéz összekülönbözni. Mint kiderült, Vasseurrel sem volt képes zöldágra vergődni, korábban a Red Bull-lal is alaposan összerúgta a port, s újabban egyre többet bírálják vezetési módszerei miatt.

További tartalmak