Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb fejezet a Rácz Félix-Csötönyi Sándor csatában

origo.hu
Az origo.hu készített interjút a Felix Promotion vezetőjével, aki továbbra is tánmadja a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökét. A szombaton megjelent interjúból átvett idézeteken nem változtattunk.

Rácz Félix – akinek a gáláit az M4 Sport közvetíti – a sportágon belül uralkodóm állapotokról is beszélt: „Vannak olyanok, akik a sportágon belül megpróbálják egymás ellen uszítani az amatőröket és a profikat. Nincs olyan, hogy Magyar Amatőr Ökölvívók Szövetsége, és olyan testület sincs, amely a Magyar Profi Ökölvívók Szövetsége nevet viseli. Olyan viszont van, hogy Magyar Ökölvívók Szakszövetsége. Az az érzésem, hogy amolyan kötelező elemként tekint ránk az elnök úr, ahelyett, hogy okosan profitálna a profik aktivitásából és eredményeiből.”

Rácz Félix – aki az interjúban arról is beszél, hogy Kovács „Kokó” Istvánnal, az M4 Sport műsorvezetőjével, olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi amatőr bokszolóval, korábbi profi világbajnokkal állt az elnökváltó kezdeményezés élére -, ezt is mondja: „Meglepődne, ha tudná, hogy mennyien szeretnének változást a sportágon belül. Még olyanok is, akik a szövetségben dolgoznak. Ők egy időben puccsban gondolkodtak. Azok, akik a testületben úgy üldögélnek, hogy a legmagasabb iskolai végzettségük a nyolc általános, nem akarnak semmit.”

Arra a kérdésre, hogy ő maga szeretne-e a szövetség elnöke lenni, Rácz Félix ezt válaszolta: „Többen, több helyen kérdezték már ezt, és a válaszom most is az, hogy nem.”

A 2015-ben a közgyűlésen öt évre megválasztott Csötönyi Sándor újbóli elnöki ciklusának kezdetéről ezt mondja:
„Tudnék a világból pár „demokratikusan” megválasztott elnököt mondani. Elsőként a fehérorosz köztársasági elnök, Alekszandr Lukasenko, másodikként a volt líbiai elnök, Moammer Kadhafi ezredes jutott az eszembe. Őket általában úgy választották meg, ahogyan most Csötönyit emelte pajzsra a közgyűlés.”

Rácz Félix két titokzatos jelöltről beszél az interjúban, de nem nevezi meg őket.
„Az elnök azt nyilatkozta, hogy nekik nem feladatuk bajnokokat nevelni, csak a megfelelő anyagi hátteret kell biztosítaniuk. Ezzel azt mondta, hogy az ő dolguk kiváltható akár egy tőkeerős támogatóval is. A két jelölt teljesen más felfogást képvisel, mint a jelenlegi elnök. Frissek, kreatívak, ambiciózusak. Egy ilyen eredménytelen időszak után szinte bármelyik, Nyugaton ténykedő szervezet vezetője távozna, miközben vinné magával a telefaxát.”

Rácz Félix azt állítja, nem rajta múlik, hogy leüljenek megbeszélni a problémákat: „Tavaly december 15-én együtt voltunk a köztévé sportcsatornájának reggeli műsorában. Az előtérben, mert a stúdióba – a műsorszerkesztő kérése ellenére – nem akart velem leülni. Így külön szerepeltünk. Az élő műsorban azt mondta, hogy angolna vagyok, mert mindig kicsúszok a kezei közül. Ezt a kijelentését azóta sem értem. Az adás végén a stúdió előtt azt fejtegette, hogy patkány vagyok, amiért szembe mertem vele szállni. Ezzel a stílussal nem tudok mit kezdeni. Ha a szövetségben a szabad véleményalkotás ilyen megnyilvánulásokkal jár, akkor érthető, hogyan lehetett Csötönyi úr demokratikusan megválasztott elnök.”

Arra kérdésre, hogy: „Elegáns azt a testületet támadni, ahonnan korábban anyagi támogatást kapott?” A Felix Promotion tulajdonosa ezt válaszolta:
„Egy szervezet 15 millió forintos támogatást nyújtott Erdei Zsolt búcsúmeccsére. Mivel ők gazdasági társaságot közvetlenül nem támogathattak, ezt az összeget a Magyar Ökölvívó Szakszövetségnek utalták, majd a MÖSZ továbbutalta azt nekünk. Ez a történet Csötönyi úr által eltitkolt része. Az elnök úr több fórumon is arról beszélt, hogy 21 millió forinttal támogatott bennünket. E kijelentése miatt pert indítunk, ugyanis a valós összeg 4.467.000 forint. Nagyon nem mindegy, hogy 21 millióról vagy 4 és fél millióról beszélünk. Ezért a pénzért mi több mint egy évig dolgoztunk a MÖSZ-nek.”

A promóter azt sem érti, miért utaznak ki esélytelennek tartott versenyzők a világversenyekre.
„Minek utazik ki kilenc ember, ha abból hat eleve esélytelen? Minek herdálnak feleslegesen milliókat éves szinten utazásra, szállásra, étkezésre, ahelyett, hogy például műhelyeket támogatnának? Nem a jelenlegi 20-30 ezer forinttal, ennél valamivel többel. A szentpétervári junior világbajnokságra kilenc versenyző utazott ki, majd a legjobb eredményünk egy ötödik helyezés lett. Ha a válogatott edzője, vagy az a szakember, aki a teljes csapat utaztatását támogatta, úgy gondolja, hogy mindenki éremesélyes, akkor el kellene gondolkodnia azon, hogy a magyar ökölvívókat értékelik-e túl, vagy csak nem ismerik a külföldi mezőnyt.”

Az interjút készítő Lantos Gábor közbeszúrt megjegyzésére – „Ön is tudja, hogy azért mennek teljes csapattal, mert az eredménykényszer hajtja őket. – Rácz Félix ezt reagálja:
„Értem és tudom, de ettől még nem leszünk eredményesebbek. Ha tisztában vagyok azzal, hogy a kilenc sportolóból csak háromnak lehet reális esélye a nyolcba kerülésre, akkor a válogatott többi tagját miért demoralizáljuk azzal, hogy a vágóhídra küldjük őket, miközben tudjuk, hogy semmi esélyük nincs a jó helyezésre. Ha viszont ismét a pénznél tartunk, akkor szeretnék a MÖSZ vezetőjének, a személyemmel kapcsolatos egyik vádjára is válaszolni Gyakran kapom meg, hogy miért támadom a szövetséget, amikor a négy profi világszervezet egyikénél sincs magyar világbajnok.Felelősségem teljes tudatában adok garanciát arra, hogy ha a szövetséghez befolyó állami támogatások egyharmadát megkapjuk, akkor 12-18 hónapon belül a négy nagy világszervezet egyikénél magyar világbajnokot ünnepelhetünk. Ha kell, mindezt írásba is adom. Ez ugyanis pontosan beleillik abba a sportágfejlesztésbe, amelyre az állam a pénzt adja.”

Rácz Félix azt isb tudni véli, mi lesz az ökölvívás legnagyobb gondja:
„Baj akkor lesz, ha az állami sportvezetés rájön arra, hogy az ökölvívásba jelenleg befektetett hatalmas mennyiségű állami dotáció ellenére sincs eredmény, elégedetlenség viszont annál inkább. Mi lesz akkor, ha az ökölvívás kiesik az állam által kiemelten támogatott sportágak közül? Akkor az elnök úr összecsapja a kezét, feláll, nyugdíjba megy. Na, ezt nem szeretnénk megvárni.”

Rácz az edzőkkel és az újságírók kezelésével kapcsolatban is tett megjegyzéseket.
„Kíváncsi vagyok arra, hogy azok az edzők, akik most rám vagy Kovács Istvánra vannak megsértődve, mikor voltak legutóbb egy iskolában ökölvívókat toborozni? Mikor hívták fel valamelyik helyi médium sportújságíróját, és kérték meg őt arra, hogy írjon egy rövid anyagot az aktivitásukról, amivel népszerűsíthetik az ökölvívókat, a szakosztályt, a sportágat? Ne azzal védekezzenek, hogy ez nem az ő dolguk. Miért, kié lenne? Mindent meg kellene mozgatni a cél érdekében.”

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Reagált a MÖSZ Rácz Félix 12 pontjára
A Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) és Rácz Félix, a Felix Promotion tulajdonosa közötti viszony az elmúlt néhány hétben eléggé elmérgesedett, a két fél közötti konfliktus megoldására pedig egyelőre halvány esély sem mutatkozik. <a href="www.m4sport.hu/2016/12/22/ezt-valaszolta-csotonyi-sandor-racz-felix-12-pontjara/" target="_blank">Rácz Félix a napokban előállt 12 pontjával</a>, melyben megjelölte az általa kívánt változásokat és problémákat a szövetség részéről. A MÖSZ elnöksége közleményben reagált az elhangzott vádakra, amivel részükről a vitát lezártnak tekintik, ezt most változtatás nélkül mutatjuk.
Ökölvívás
Rácz Félix bármikor kiáll szemtől szembe Csötönyi Sándorral
Rácz Félix - aki már hosszú évek óta tagja a hazai ökölvívó-szövetségnek - az m4sport.hu kamerái előtt elmondta, változást szeretnének és bármikor kész, akár a televízió nyilvánossága előtt vitába szállni Csötönyi Sándorral, a hazai szervezet elnökével. A promóter nem szeretné, hogy személyeskedéssé fajuljon az ellentét, de kiemelte, a szövetség első embere folyamatosan mellé beszél, mindig ugyanazt a két lemezt veszi elő. A videóból kiderül mik ezek, és az is, milyen elnökre lenne szükség Rácz Félix szerint, amely tisztségért esze ágában sincs ringbe szállni.
Ökölvívás
Ezt válaszolta Csötönyi Sándor Rácz Félix 12 pontjára
Rácz Felix menedzser a karácsony közeledtével 12 pontban fogalmazta meg kéréséit a magyar ökölvívással kapcsolatban. A magyar sportági szövetség (MÖSZ) elnöke, Csötönyi Sándor az m4sport.hu megkeresésére pontról pontra reagált a Felix Promotion tulajdonosának vádjaira.
Ökölvívás
Csötönyi Sándor szerint Rácz Félix élősködik az amatőr ökölvíváson
Azok után, hogy Rácz Félix hétfőn <a href="https://www.m4sport.hu/2016/12/13/racz-felix-elgondolkodhatna-a-lemondason-az-okolvivo-szovetseg-elnoke/" target="_blank">az M4 Sport stúdiójában</a> megpendítette, ideje lenne Csötönyi Sándornak leköszönnie a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöki posztjáról, a Sportreggeli csütörtöki adásában - a <a href="https://www.m4sport.hu/2016/12/14/a-mosz-szerint-racz-felix-jogtalanul-es-durvan-beleavatkozik-az-amatorok-belugyeibe/" target="_blank">korábbi írásos közlemény</a> után - Csötönyi kijelentette, úgy látja, hazánkban a tapasztalt sportvezetők levadászása folyik, amibe most beszállt a promóter is, aki szerinte olyan, mint az angolna és a magyar bokszon élősködik. A támadást már csak azért sem érti, mert amellett, hogy elnöksége során minden tőle telhetőt megtett az utóbbi években valóban kevésbé eredményes sportágért, soha nem állt a profinak álló öklözők útjába.
Ökölvívás