Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Jó párost fogunk alkotni Lewisszal

Mercedes, Sky Sports
Nem retten meg a Lewis Hamiltonnal való nyílt összehasonlítástól Valtteri Bottas. Elkerülné Heikki Kovalainen sorsát, és jelezte, már Ausztráliában a győzelemre tör!
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Nagy lehetőséget kapott Valtteri Bottas, egyúttal óriási terhet jelent számára a mercedeses szerződés. Bár pályafutása során most először versenyezhet egy élcsapatnál, melynél joggal számít győzelmekre, azokat a mezőny egyik legjobbja, Lewis Hamilton csapattársaként kellene megszereznie. Nem tűnik könnyű feladatnak.

Hogy nem az, azt elődje, Nico Rosberg elmúlt három szezonja is igazolta. A finn azonban rendkívül magabiztosnak tűnik, és ezt már első mercedeses fellépése alkalmával jelezte. Miközben a csapattagok és a sajtó munkatársai előtt is érezhetően izgult kicsit, valahányszor a céljairól kérdezték, mégis határozottságot sugárzott.

„Az egyéni bajnoki cím a célom” – jelentette ki nyíltan. Amikor pedig arról kérdezték, melyik futamot nyerné meg legszívesebben, mosolyogva, mégis komolyan vágta rá: „Mondjuk Melborune-t? Egy versenyző olyan gyorsan akar nyerni, amilyen gyorsan csak lehet. Sok verseny van, amit szeretek. Nyilván Monaco különleges, de az túlságosan későn van a szezonban, szóval…”

Csak ennyire éhes a sikerre és a legelső futamgyőzelmére.

Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Ennélfogva pedig még a háromszoros világbajnok Lewis Hamilton sem riasztja meg őt. „Lewis kiváló viszonyítási pontot jelent majd. Mindenki tudja, mennyire jó, nagyszerű versenyző. Biztosra veszem, hogy jól működik majd a kapcsolatunk, és abban is, hogy jó csapatjátékosok leszünk együtt. Nem ismerem őt jól, de már alig várom, hogy jobban megismerhessem” – nyilatkozta új csapattársáról a Sky Sportsnak. „Nem látok problémát közöttünk. Biztosan jól együtt tudunk dolgozni, kölcsönösen hajtjuk egymást a pályán, sportszerűen és keményen versenyzünk egymás ellen, ugyanakkor a csapatot is előrébb visszük.”

„Versenyzőként és emberként is nagyon tisztelem őt. Nagyszerű eredményeket ért el a Forma–1-ben, többszörös bajnok, nagyon sok futamot nyert a Mercedesszel. Jó csapattársak lehetünk, jó csapatot alkothatunk.”

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Hamiltonnak nem Bottas az első finn csapattársa. 2008-ban Heikki Kovalainen ült mellette a McLarenben, ám túl nagy ellenállást nem fejtett ki vele szemben. A finn F1-es pályafutását derékba is törte a brittől elszenvedett súlyos vereség, ami máris megmutatja, milyen veszélyek leselkedhetnek Bottasra.

Ő azonban nem tervez a honfitársa sorsára jutni, és máris magas elvárásokat támaszt maga elé. „A célom, hogy a legelső versenytől kezdve kihozzam az autóból azt, ami benne van. Tudom, hogy képes vagyok erre. Tudom, hogy szoros lesz Lewis ellen. Egy nagy csapatnál vagyok, egy múlttal bíró csapatnál, amely akár a bajnoki címre is esélyes lehet, és az én életcélom pedig, hogy világbajnok legyek. Ez a csapat sok bajnoki címet nyert már, én még egyet sem. De a célunk közös. Nyerni akarunk, és ezért mindent beleadunk. Most eljött az ideje annak, hogy új fejezetet kezdjünk, és végre megszerezzem a győzelmet. Aztán újabb és újabb győzelmeket” – tekintett előre.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

Azzal is tisztában van, Nico Rosberg „helyetteseként” sem vár rá egyszerű feladat. „Nagy lábnyomokba lépek. Komoly űrt kell betöltenem. Nico az előző év bajnoka volt, a Mercedes konstruktőri bajnok. De én maximálisan készen állok. Minden lehetségest megteszek, hogy már a legelső teszttől, a legelső futamtól jól teljesítsek, a csapathoz és az autóhoz méltó szinten. Hiszek magamban és a képességeimben. Meg tudom csinálni. És a legnagyobb nyomást mindig én helyeztem saját magamra. Nagy versengő vagyok, mindig magasra teszem a lécet magam előtt, és ha nyomást érzek, az tőlem ered” – fogalmazott a kilencszeres dobogós.

További tartalmak