Musorujsag
Élő Eredmények

Kínos kérés a Williams, furcsa érzés Massa számára – elmondták, hogy lett belőle visszatérés

Sky Sports, F1Reports
Kellemetlenül érezte magát Claire Williams, hogy a visszatérésre kell kérnie Felipe Massát – de a brazil számára is furcsa volt a helyzet. Elmesélték, hogy jött létre az egyezség!
Felipe Massa és Claire Williams (Fotó: xpbimages.com) Felipe Massa és Claire Williams (Fotó: xpbimages.com)

„Itt vagyok újra, visszatértem! Jó újra itt lenni, érezni ezt a hangulatot” – nyilatkozta Felipe Massa a Williams gyárában a brit Sky Sports televíziónak széles mosollyal. Lelkesnek és motiváltnak tűnt, mintha egy hónappal ezelőtt nem is várta volna izgatottan a Forma–1 nélküli életét. Pedig a szurkoló és ő is könnyezett Interlagosban, Abu-Dzabiban még búcsúajándékokkal is elhalmozták (neki ígérték például a Brazíliában használt autóját), az F1-es fejezetet pedig magában már végleg lezárta.

Az élet (és Nico Rosberg) aztán átírta a forgatókönyvet.

„Kaptam egy telefonhívást az előző év végén, decemberben. A karácsonyi ünnepség után volt, amelyen még itt voltam” – mesélte Massa arról, hogyan is jutott el odáig, hogy most újra a Williams gyárában áll, és a 2017-es szezonra készül. „Két nappal később Claire (Williams, helyettes csapatvezető) felhívott. Először azt gondoltam, csak annyit mond, örül, hogy itt voltam, köszöni szépen. Erre megkérdezte: »Készen állsz arra, hogy folytasd, hogy velünk versenyezz a következő évben? Nagy szükségünk lenne rád, szükségünk lenne arra, hogy a csapattal dolgozz. Valtterinek lehetősége nyílt arra, hogy a Mercedesnél folytassa, de csak akkor engednénk el, ha te visszajönnél.« Meglepve hallgattam ezt.”

Felipe Massa (Fotó: xpbimages.com) Felipe Massa itt még nem tudta, mindössze pár hétre búcsúzik az F1-től… (Fotó: xpbimages.com)

Williams nem titkolta, kellemetlen volt számára ez a bizonyos telefonhívás. „Felipe bejelentette a visszavonulását, szóltak a harsonák, erre fel kell hívnom a volt versenyzőnket, hogy megkérdezzem, nem lenne-e ellenére a visszatérés. Elég rosszul éreztem magam emiatt. De soha nem hallottam senkit ennyire boldognak és motiváltnak, szóval ez megnyugtatott minket” – fogalmazott az alapító lánya.

Massának valóban nem kellett sokat gondolkodnia. „Nagyon nehéz lett volna számomra nemet mondani. Találkoztam Clairrel, idejöttem megbeszélésre, és sok mindent átgondoltunk. A csapat jövője is szóba került, és nagyon sok fontos dolog is, amit nekem is tiszteletben kell tartanom. Láttam, milyen lesz az autó, és mik a csapat tervei a jövőre nézve, és ez után a megbeszélés után már nagyon nehezemre esett nemet mondani. Nem tudtam nemet mondani a közös munkára egy olyan csapattal, amelyet ennyire szeretek, amellyel ennyire jó a kapcsolatom, és főleg nem egy olyan szezonban, amelyben mindenki a nulláról indul a szabályváltozások miatt. Nehéz év lesz ez fizikai szempontból is, és nekem ez tetszik! Szeretem, amikor valami új veszi kezdetét. Tudom, hogy segíteni tudok a csapatnak a tapasztalatommal, és remélem, hogy versenyképes autónk lesz, a szezon során fokozatosan fejlődni tudunk. Jók a megérzéseim. Nagyon motivált vagyok.”

Felipe Massa (Fotó: xpbimages.com) Felipe Massa (Fotó: xpbimages.com)

Igent mondani tehát könnyű volt, más szempontból mégis nehéznek bizonyult. „Ez furcsa érzés is, mivel elképesztő volt a búcsúm, az utolsó futamon elképesztő érzéseket éltem meg. Minden tökéletes volt, ezért nem volt könnyű csak úgy visszatérni. Rendben, abbahagytam, most meg jövök vissza – ez kicsit sem volt könnyű számomra. De szerintem mindenki megérti ezt. Ezt szeretem csinálni, és azt terveztem, hogy versenyezni fogok a folytatásban is egy másik kategóriában. Készen állok, motivált vagyok, keményen edzek minden nap, és remélem, hogy jó szezont futhatunk.”

Williamsnek kétsége sincs afelől, hogy Massa hozza majd az elvárt szintet. „Sosem ültetnénk az autónkba olyan versenyzőt, akiről nem hisszük azt, hogy képes jól teljesíteni. Mint mindenki láthatta az utolsó versenyén, hozta a teljesítményt, amit a csapat elvárt tőle. Nem csökkent a motivációja. Tudom, sokan mondják, hogy hagyjuk békén őt, már visszavonult. De ő akart visszatérni.”

Claire Williams (Fotó: XPB Images) Claire Williams (Fotó: XPB Images)

Sőt, a helyettes csapatfőnök úgy véli, a brazilnak még jót is tehet a fordulat: kapott egy ráadásévet, melyben semmilyen elvárás, semmilyen nyomás nem nehezedik rá, így fölszabadultan versenyezhet. „Lesz egy éve, melyben egyszerűen jól szórakozhat, és ez sokszor leveszi a terhet az ember válláról. Csak kimegy a pályára, és bizonyít anélkül, hogy bármi miatt is aggódnia kéne. Már nagyon várom, mire lesz képes, és bízom benne, hogy jó párost alkot majd Lance-szel.”

Ami pedig Lance Strollt illeti, ő örömmel várja, hogy a rutinos csapattársával dolgozhasson együtt. „Biztos vagyok benne, hogy sok szurkoló örül Felipe visszatérésének. Régóta együtt dolgozunk – azóta, hogy a Williams fejlesztőversenyzője lettem. Ez egy tökéletes megoldás, ő Valtteri tökéletes helyettese. Ami viszont engem illet, a visszatérése nem sok mindenen változtat. Ettől nekem még ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznem” – kommentálta a változást a kanadai.

További tartalmak