Musorujsag
Élő Eredmények

Miért nem rendezünk szimulátoros versenyt a futamok előtt?

Autosport
Egyedi ötlettel állt elő a Toro Rosso csapatvezetője, Franz Tost! Az osztrák szakember szerint vasárnaponként, az F1-es megmérettetéseket megelőzően rendezhetnének szimulátoros futamokat, hogy még jobban felkeltsék a fiatalabb generáció érdeklődését a királykategória iránt.
Sergio Pérez szimulátorozik (Fotó: Moy / XPB Images) Sergio Pérez szimulátorozik (Fotó: Moy / XPB Images)

Az e-sportok egyre népszerűbbé válnak, főleg a fiatalok körében, térhódításukra pedig több klasszikus sportág is próbál valahogy reagálni. Nemrég a Forma–E tett kísérletet ennek a hullámnak a meglovaglására: Las Vegasban egy virtuális verseny erejéig – melynek fődíja 1 millió dollár volt – összeengedték a mezőny 10 pilótáját a szimulátoros „mezőny” 10 kiemelkedő játékosával.

A szimulátoros Bono Huis győzelmét hozó esemény komoly visszhangot kapott és nagy népszerűségnek örvendett, nem kizárt tehát, hogy a jövőben láthatunk még hasonló összecsapásokat. Tost szerint az F1-nek is lépnie kéne: ő egy ehhez hasonló viadallal színesítené a hétvégék programját. Úgy véli, egy ilyen kezdeményezéssel fel lehetne kelteni a fiatalok érdeklődését és így a sportág könnyebben válhatna népszerűbbé köreikben.

„Muszáj javítanunk magán a show-n” – mondta a Toro Rosso első embere az Autosportnak. „Fel kell keltenünk a fiatalok érdeklődését, például az e-játékokkal. Miért nem rendezünk vasárnap reggel egy e-versenyt, amit közvetíthetünk is, és amin bárki részt vehet, a világ minden tájáról. Ezzel is növelnének az érdeklődést” – jelentette ki határozottan az osztrák.

Egy fiatal szurkoló szimulátorozik (Fotó: Schaber / XPB Images) Egy fiatal szurkoló szimulátorozik (Fotó: Schaber / XPB Images)

„Ez az e-játék egyszerűen működne. Csak egy játékra lenne szükségünk, a különböző cégek pedig szívesen részt vennének benne. Versenyezhetnénk például Abu-Dzabiban, és több ország is képviselhetné magát. Majd látnánk, hová jutunk ezzel az egésszel. A mai fiatalokat nem igazán érdeklik már az autók, de nekünk meg kell találnunk a módját annak, hogy valamiféleképpen közelebb hozzuk őket a Forma–1-hez” – magyarázta.

Tost úgy érzi, maguknak a szervezőknek is hatékonyabban kellene népszerűsíteniük a versenyhétvégéket. „Hamarabb el kellene kezdeniük a futam hirdetését. Talán három-négy hónappal a kezdés előtt. Néhány pilóta elmehetne autógrammot osztani, vagy bemutató köröket teljesíteni. Az nem fordulhat elő, hogy megérkezem a reptérre, és semmit sem látok, ami arra utal, hogy az országban F1-es futam lesz. A Forma–1 különleges, hiszen egy országban évente csak egy versenyt tartanak. Ennek megfelelően kell hirdetni, és akkor az emberek elmennek a helyszínekre.”

Azokat pedig, akik megvették a jegyeiket, elmondása szerint még jobban ki kell szolgálniuk, ahogyan az Amerikai Nagydíj szervezői tették azt Taylor Swift koncertjével. „Fantasztikus programot kell összeállítanod. Az austini szervezők jól dolgoztak, hiszen 70-80 ezer ember a koncert miatt jött, és azt mondták, van itt egy F1-es futam is, nézzük meg! A melbourne-i futamot is mindig szerettem, hiszen az Albert Parkba családok látogatnak el. Veteránautókat és új autókat is látsz, és egy remek futamot. Ez az, amire az emberek vágynak” – zárta gondolatát.

Taylor Swift (Fotó: xpbimages.com) Taylor Swift (Fotó: xpbimages.com)

További tartalmak