Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Amennyit hallottam az új autóról, én magunkra tenném a pénzem!

Formula1.com
Daniel Ricciardo még a keményebb felkészülésnek is örül, miközben már egy esetleges bajnoki csatára hangolódik. A Formula1.com-nak adott interjúban ígéretet tett rá, hogy megnehezíti Lewis Hamiltonék dolgát!
Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Daniel, volt pár heted arra, hogy mostanra mérlegeld, mi mindent tanultál a 2016-os szezonból. Nem is kétséges, hogy nehéz lesz, de szerinted a Red Bull felemelkedhet a saját erejéből?

Daniel Ricciardo: 2016 az egész csapat számára biztató volt. Újra a győzelmekért, a dobogós helyekért, a pole pozíciókért harcolhattunk, és jó volt közelebb kerülni a célunkhoz. Amennyit hallottam az új autóról, az alapján én megkockáztatom: magunkra fogadok! (nevet)

Egyike voltál azon versenyzőknek, akik időnként együtt repültek Nico Rosberg magángépével. Mit szólsz a hirtelen F1-es visszavonulásához?

Ricciardo: Elsőre meglepett, de miután alaposabban is végiggondoltam, és beleképzeltem magam az ő helyzetébe, már sokkal jobban megértettem. Már családos ember, és az apja, Keke révén már azt megelőzően ebben a sportágban volt, hogy ő maga elkezdett volna versenyezni. Hosszú pályafutása volt ilyen tekintetben. A sok utazással és kötelezettséggel ez kimerítő, és mivel elérte, amit akart, ideje volt lazítania.

Elég messzire kell visszamenni a múltban ahhoz, hogy találjunk még egy csapatot, amely olyan helyzetbe került, mint a Mercedes Rosberg visszavonulása után: felszabadult az egyik legjobb ülés, de nem volt igazán elérhető alternatíva. Egészen míg meg nem egyeztek Valtteri Bottas elengedéséről a Williamsszel. A te ajtódon is kopogtattak, nemde?

Ricciardo: A Mercedes őrült helyzetbe került. Biztos vagyok benne, hogy minden versenyző hívta őket, vagy legalábbis gondolkodott azon, hogy felhívja Totót vagy Nikit. Érdekes volt figyelni, hogy alakul, és most Bottas egy nagy esélyt kapott. Meglátjuk, mire megy vele. Ami engem illet, én a lehető legjobb helyen vagyok: a Red Bullnál.

Daniel Ricciardo és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo és Nico Rosberg (Fotó: xpbimages.com)

Mennyire volt vonzó a lehetőség: vezetni a világbajnok autóját?

Ricciardo: Az biztos, hogy vonzó volt, hiszen kíváncsi vagy, hogy működik egy ilyen autó. De 2017 egy új év, és remélem, hogy az én autóm lesz most a bajnokautó.

Most, hogy Nico távozott, sokan gondolják úgy, hogy Lewis diadalmenettel, különösebb ellenállás nélkül gyűjti be a negyediket. Hiszed, hogy meghatározó szereped lehet az idei bajnokság végkimenetelében?

Ricciardo: Igen, hiszem, hogy kihívók leszünk. Ha ugyanolyan fejlődést érünk el, mint tavaly, nem lesz könnyű dolga, azt elhihetik nekem!

Túlzás lenne azt mondani, hogy a Red Bullé most a legjobb versenyzőpáros a rajtrácson – a legjobb keveréke a tapasztalatnak és a harciasságnak? Ki jön utánatok a sorban?

Ricciardo: Valóban úgy vélem, hogy a miénk a legjobb. Nem vagyok biztos benne, kié a második legjobb, de nem is igazán érdekel… (nevet)

Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo és Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

Januárban a versenyzők általában hibernálják magukat, de idén mintha más lenne a helyzet. Mindenki próbál pluszt hozzátenni a fizikai felkészüléséhez és az erőnlétéhez. Te mit csinálsz, mi jelenti számodra az extrát?

Ricciardo: Élveztem, hogy idén még nagyobb hangsúlyt fektettünk a felkészülésre januárban. Főleg hogy Los Angelesben került rá sor! Nagyszerű ott, a létesítmények elképesztőek. Minden január intenzív időszak, de idén keményebben kell edzeni, és nem kell közben azon aggódni, hogy az izmokkal a súlyod is nő. Én élvezem. Még mindig nem engedhetjük el magunkat, de az intenzitás nőtt, és még egy kicsivel többet is ehetek az edzések után, ami nem rossz. Hogy mit csinálok? Mindent! A kerékpározástól kezdve az erősítő edzéseken át a bokszig. A lista még folytatható.

Az új autók gyorsabbak, szélesebbek és hangosabbak lesznek. De milyen lesz a versenyzés? Mi a tipped?

Ricciardo: Remélem, hogy egyre jobb és jobb lesz a szezon előrehaladtával, mivel Melbourne-től kezdve keményebben küzdhetünk egymással, anélkül, hogy folyton a büntetés veszélye lebegne a fejünk fölött. Én mindent megteszek majd azért, hogy a szurkolók számára is izgalmas legyen!

Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

A Red Bull azon három csapat egyike, amely segített a Pirellinek a 2017-es gumik tesztelésében. Mit mondhatsz erről? Élvezetesebb?

Ricciardo: Nehéz pontos véleményt alkotni. Az biztos, hogy nagyobb volt a tapadás a szélesebb gumik miatt, de az autók eléggé átmenetiek voltak, nem adták vissza a valódi 2017-es érzést. De élvezetesnek tűnnek a gumik, ezért sokat várok tőlük Barcelonában. Amit eddig a szimulátorban tapasztaltam, az alapján igazi kihívás lesz. De Barcelona mutatja csak meg a valóságot.

Mik a terveid a melbourne-i visszaszámlálás idejére márciusban?

Ricciardo: Edzés, munka és pihenés! Már alig várom!

További tartalmak