Musorujsag
Élő Eredmények

Az FIA tisztázta magát

FIA
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) igyekezett tisztázni saját szerepvállalását a Forma–1 tulajdonosváltásában, és tagadta, hogy – ahogyan azt néhány „téves vagy rosszindulatú” jelentés állította – az üzlet során felmerült az érdekellentét problémája.
FIA logó (Fotó: Batchelor / xpb.cc) FIA logó (Fotó: Batchelor / xpb.cc)

A Liberty Mediának az FIA külön engedélyére is szüksége volt, hogy a sportág többségi tulajdonosává válhasson, és mivel a szövetség is 1%-os tulajdonrésszel rendelkezik, vezetőit kérdőre vonták szerepük miatt. Erre az Európai Parlament brit tagja, Anneliese Dodds hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy az érdekellentét problémája miatt az adásvétel ütközik a versenyjogi szabályokkal.

A képviselő nehezményezte, hogy az üzlettel az FIA is jól járt. „A sportág értékesítése kapcsán is jelentős érdekellentét merült fel, hiszen a szövetség 79,5 millió dolláros nyereségre tett szert azzal, hogy engedélyezte az adásvételt. Nagyon sok levelet írtam már az Európai Bizottságnak a teljes körű átvizsgálás kapcsán” – nyilatkozta nemrég. Az ügyet rajta kívül több brit és amerikai lap is felkapta, az FIA pedig hivatalos közleményben igyekezett tisztázni szerepvállalását.

FIA logó (Fotó: Charniaux / xpb.cc) FIA logó (Fotó: Charniaux / xpb.cc)

A szövetség tartja magát azon véleményéhez, hogy az eladás során nem merült fel az érdekellentét problémája, ők maguk pedig nem érdekeltek a kereskedelmi jogok tulajdonosa valamint a csapatok közötti pénzügyi megállapodásokban. Közleményükben kiemelték, szeretnének tiszta vizet önteni a pohárba, miután „néhány pontatlan, vagy rosszindulatú” jelentés látott napvilágot a téma kapcsán.

„Először is, a Forma–1-es világbajnokságban a kereskedelmi jogok birtokosa valamint a csapatok közötti kétoldalú szerződés alapján történik a bevételek elosztása. Az FIA nem ismeri ezeket a megállapodásokat. Másodszor, az FIA részéről nincs érdekütközés a kereskedelmi jogokkal kapcsolatos változások esetében. Ezt a Motorsport Világtanács is jóváhagyta, figyelembe véve a kereskedelmi jogok birtokosa és az FIA közötti szerződéseket, valamint a bajnokság érdekeit” – írták.

„A 2001-ben kötött, 100 évre szóló egyezség értelmében az FIA csak akadályozhatta volna az egyezséget, ha a kereskedelmi jogok körüli változások veszélyt jelentenek a Forma–1-re nézve, a Liberty által birtokolt Formula One Group viszont nem jelentett kockázatot. Soha, senki sem fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt. Ha erre kérik, az FIA örömmel bizonyítja az érdekütközés hiányát bármilyen hatóság irányába. Ismételjük, továbbra is együtt akarunk működni a Formula One Grouppal, hogy elősegítsük a Forma–1 fejlődését” – zárult a közlemény.

FIA logo (Fotó: Gibson / XPB Images) FIA logo (Fotó: Gibson / XPB Images)

További tartalmak