Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton betiltaná a csapattársak közötti adatcserét

Autosport
Megtiltaná Lewis Hamilton, hogy a csapattársak tanulmányozzák egymás telemetriai adatait. Úgy érzi, ez a nem sportszerű előnyszerzés egyik formája, mely az átlagost is jobb fényben tünteti fel.
Lewis Hamilton (Fotó: xpbiamges.com) Lewis Hamilton (Fotó: xpbiamges.com)

Az elmúlt négy szezonban számos alkalommal előfordult a Mercedesnél, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg „puskázott” egymásról egy-egy gyengébben sikerült szabadedzés után. Miután az istállónál életben lévő házirend értelmében mindkét autó összes adata szabadon elérhető a versenyzők számára, hiába került bármelyikük lépéselőnybe a beállítások terén vagy egy vezetési trükk, egy okos ívválasztás révén, titka legfeljebb az adott edzés leintéséig maradt titok az ellenfél előtt.

Ezt – helyzetüktől függően – mindketten többször is nehezményezték, és miközben Rosberg egyúttal megértő is volt a konfliktusokat és a klikkesedést e módszerrel is kerülni kívánó Mercedesszel szemben, Hamilton sosem csinált titkot abból, ha rajta múlna, változtatna e gyakorlaton.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com) Nico Rosberg és Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)

A UBS-nek adott interjúban most arról beszélt, be is kéne tiltani az efféle házon belüli adatcseréket. „Kimegyek, teljesítem a köreimet, elvégzem a házi feladatomat, erre a másik fickó jön, és mindent lát. Kéréssel fordultam a csapathoz, én nem akarom a csapattársam adatait látni. Nem is érzem sportszerűnek, hogy amikor valaki csúcsformában teljesít, a másik csak úgy tanulmányozhassa ezt a számítógépen” – nyilatkozta a brit.

Szavai már csak azért is érdekesek, mert idén új csapattársat kap, s Valtteri Bottas számára eleinte hátrányt jelent, hogy még nem ismeri a Mercedes és annak minden módszerét. A finn vélhetően rá is fog szorulni a nála tapasztaltabb Hamilton iránymutatására.

Neki ez azonban nem lenne ínyére. „Amikor vezetünk, magunk választjuk meg a fékezési pontokat, felmérjük a buckákat, a guminyomokat a pályán, és ezek a különböző módszerek mind segítenek abban, hogy a lehető leggyorsabban vegyük be a kanyart. A másik versenyzőnek ez vagy jobban, vagy rosszabbul megy. De mivel ott vannak az adatok, egyszerűen csak le tud másolni: »Ó, itt öt méterrel később fékezett, legközelebb én is később fékezek öt méterrel.« Ez nekem nem tetszik, mert ennek köszönhetően közelebb kerülhet hozzám. Én azért szerettem a gokartozást, mert ott ilyenre nem volt lehetőséged, minden csakis a puszta tehetségeden múlt.”

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimates.com) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: xpbimates.com)

Hamilton szerint az F1-es adattanulmányozós gyakorlat a fiatal, rutintalan versenyzők gyors lendületbe kerülésében is fontos szerepet játszik, s nem rostálja meg kellőképpen a versenyzőket. „Szerintem azért kell alkalmazni valakit, mert ő a legjobb, mert tanult, mert minden kategóriában nyert, amiben szerepelt. A képességei miatt kell alkalmazni, és mindenkinek saját magának kellene boldogulnia. Most választhatsz valakit a Forma–3-ból, beültetheted a szimulátorba, és minden egyes napon megpróbálhatja lemásolni az én íveimet. Pedig ezeket saját magának kellene megtalálnia.”

„A versenyzőlét legnagyobb kihívását éppen az jelenti, hogy meg kell találnod önmagadat. Amikor beleülök egy új autóba, azt keresem, hol vannak a határai. Ha erre nem vagyok képes magamtól, akkor nem vagyok elég jó, ezért meg sem érdemlem, hogy itt legyek. És vannak versenyzők, akik nem érdemlik meg” – kritizált a Mercedes sztárja.

További tartalmak