Musorujsag
Élő Eredmények

Fürjes Balázs: Százhúsz éves álom vált kámforrá

MTI
Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője azt mondta: a 2024-es pályázat elnyerésének esélye megszűnt az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével.

Fürjes Balázs csütörtökön nyilatkozott az MTI-nek azt követően, hogy szerdán este a kormány úgy határozott: javaslatot tesz a Fővárosi Önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

„Szomorú vagyok, mert ekkora esélyünk még sohasem volt. Százhúsz éves a magyar álom, hogy Budapesten egyszer olimpia legyen, mert a legelső olimpia idején is felmerült ez a lehetőség, és ez a hetedik kudarcunk. Sohasem volt akkora esélyünk, mint most, kézzelfogható közelségbe került egy budapesti olimpia lehetősége” – fogalmazott a pályázat vezetője, aki hozzátette: nehéz küzdelem állt még előttük, de „a surranópályán meglepetésgyőzelmet arathattak volna”.

„A siker esélye azonban az induláskor fennállt összefogás és egység szétesésével megszűnt. Azt követően, hogy az összefogás és egység elporladt, a szerdai döntés sajnos szükségszerű volt, s ez volt az egyetlen felelős döntés” – közölte Fürjes Balázs. Mint mondta, fájó szívvel, de ezt ő is elfogadja. „Nekünk holnap, holnapután, a következő hetekben folyamatosan versenyeznünk kellett volna a nemzetközi színtéren két nagy, erős és teljesen egységes várossal. Azért volt ez az egyetlen felelős döntés, mert sajnos annak az esélye veszett el, hogy szeptemberben, Limában Budapest győztes lehessen” – fogalmazott. A „nagyokkal, erősekkel és ráadásul egységesekkel szemben” csak akkor lett volna esély, ha „teljesen egységesek vagyunk” – tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a budapesti pályázat története egy nagy összefogással indult. „Amikor a Fővárosi Közgyűlésben döntést kellett hozni, 2015 júniusában, 93 százalékos szavazattöbbséggel szavazta meg Budapest. Támogatták a szocialisták, a Jobbik, a Fidesz-KDNP és a Párbeszéd, közülük a szocialisták és a Párbeszéd egy része kihátrált ebből a nemzeti egyetértésből, a nemzeti ügyből pártvita lett, és pont a célegyenesben, a legrosszabbkor. Nincs már időnk, hogy ez az egység helyreálljon, s így veszekedve, a hátországban ádáz vitákat folytatva a nemzetközi színéteren nem tudunk versenyezni. Ez egy leégés lett volna, lesajnálva néztek volna ránk nap mint nap. Az egyetlen felelős döntés az lehetett, hogy ebből a versenyből, ha fájó szívvel is, de kiszállunk” – vélekedett.

Fürjes Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két pályázó országában az olimpiai pályázat ügye mögött teljes az összefogás. Kifejtette, hogy Franciaország választások előtt áll, egy választási kampány kellős közepén vannak, de a francia politikai erők megőrizték a pályázattal kapcsolatos egységet. Ezer kérdésben vitáznak, ádáz politikai küzdelem zajlik, de az olimpia kérdését képesek voltak kihagyni ebből, senki nem támadta meg, senki nem akarta politikai haszonszerzés céljából felhasználni, senki nem fordult szembe a korábbi döntésével, nem árulták el az összefogásukat, szemben azzal, ami Budapesten történt.

Marine Le Pen elnökjelölt az éppen hivatalban lévő szocialista Francois Hollande elnökkel egy platformon kiáll a párizsi olimpiáért. Amerikában pedig egy választási kampányon vannak túl, amit megnyert a republikánus Donald Trump. A demokrata Hillary Clinton egyik legnagyobb támogatója a Los Angeles-i polgármester volt, a Los Angeles-i pályázat elnöke dollármilliókkal támogatta Clinton kampányát, és nemcsak a saját pénzét adta, hanem még gyűjtött is másoktól. Kígyót-békát kiabáltak a Los Angeles-iek Trumpra a választási kampány során, egy kérdés volt tabu: az olimpia kérdése. Trump nyert, s most az ellenfelek együtt küzdenek a Los Angeles-i olimpiáért. Ilyen erős és egységes ellenfelekkel, akik ennyire képesek felülemelkedni a politikai vitákon, nekünk vitatkozva, harcolva, saját magunkat elgáncsolva nincs esélyünk – jelentette ki.

Fürjes Balázs  elmondta, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) már értesítették, s a NOB mélységes sajnálatát fejezte ki. „Nagyon sok NOB-tag hívott fel az elmúlt napokban, ezek alapján is mondhatom, hogy soha ekkora esélyünk nem volt, mint most. Olyanok is kifejezték támogatásukat, akikről mindig tudtuk, hogy mögöttünk állnak, de voltak meglepő telefonhívások is, olyanokról is kiderült, hogy nagy valószínűséggel Budapestre szavaztak volna, akikről korábban ezt nem gondoltam” – árulta el a pályázat vezetője.

Ahogy fogalmazott, a NOB előtt is állnak kihívások, és egy frissítés, egy új modell, egy közepes méretű nagyváros, amely valóra váltja a gazdaságos olimpiarendezés elképzelését, megtestesíti az Agenda 2020-at, talán jól jött volna a NOB-nak is. „Közép-Európában még sosem volt olimpia, Budapest lehetett volna megint egy új helyszín, szemben két olyan várossal, amely korábban már rendezett” – tette hozzá.
Fürjes Balázs a formai kérdésekről azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésen dönt majd a pályázat visszavonásáról, s azt követően a MOB hivatalosan is értesíti a NOB-ot, hogy Budapest kiszállt a versenyből.

A NOB szeptember 13-án, Limában dönt a 2024-es házigazdáról, Párizs és Los Angeles a két jelölt.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lenyűgözte a FINA-delegációt az új Duna Aréna
A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) Budapesten tartózkodó küldöttsége, illetve a szervezet partnerei, szponzorai a nyári világbajnoksággal kapcsolatos szakmai és technikai értekezleteken túl meglátogatták a vb leendő helyszíneit, a többi közt a rekord idő alatt felépült Duna Arénát.
Sportok
Zöld-fehér BL-győzelmet várnak olvasóink
Az m4sport.hu olvasóit kérdeztük arról, a Fradi, a Győr vagy a macedón Szkopje együttesét tartják a legesélyesebbnek a női kézilabda Bajnokok Ligája megnyerésére.
Kézilabda