Musorujsag
Élő Eredmények

Vandoorne-nak „nincsenek konkrét céljai”

Reuters
A McLaren fiatal reménységének, Stoffel Vandoorne-nak nincsenek konkrét céljai első teljes szezonja előtt, hiszen egyelőre fogalma sincs arról, hogyan változik az erősorrend – ha egyáltalán változik – az új szabályok hatására.
Stoffel Vandoorne (Fotó: McLaren) Stoffel Vandoorne (Fotó: McLaren)

Sokan a belga pilótát tartják a jövő egyik legnagyobb sztárjának (a McLaren ügyvezetője, Zak Brown tegnap a világ legígéretesebb fiatal tehetségének nevezte), a kisebb kategóriákban ugyanis kiugró eredményei voltak, és az F1-es debütálás is jól sikerült, amikor Fernando Alonso helyetteseként pontszerzőként végzett a tavalyi Bahreini Nagydíjon.

A vízválasztó persze az első teljes szezon lesz, melyben végleg leteheti névjegyét, ha versenyben lesz a márkatárssal, vagy le is győzi a spanyolt. Titkon feltehetően erre készül, azt azonban, hogy csatájuk a mezőny mely részében zajlik majd, egyelőre nem akarja megjósolni. „Nincsen konkrét célom” – mondta a sajtó képviselőinek a McLaren MCL32-es pénteki bemutatóját követően. „Ez az első olyan szezon, aminek úgy vágok neki, hogy nem tudom, milyen eredményeket érhetünk el” – tette hozzá.

Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a McLaren MCL32 bemutatóján (Fotó: McLaren) Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a McLaren MCL32 bemutatóján (Fotó: McLaren)

A bizonytalanság oka természetesen az idei szabályváltozás, ami adott esetben felkavarhatja az állóvizet, így az istállók egyelőre igyekeznek óvatosan nyilatkozni, később ugyanis visszaüthet egy-egy magabiztosabb kijelentés. „Ez a szezon teljesen más lesz” – hangsúlyozza Vandoorne. „Ez a Forma–1, ahol több konstruktőr harcol egymás ellen. Majd látjuk, hogyan teljesít a mi autónk” – folytatta.

Persze a csapat mindent megtesz azért, hogy pilótái a lehető legjobb pozíciókért harcolhassanak. 2017-re komoly változtatásokkal készültek: versenygépükön több „érdekes megoldás” is látható, motorpartnerük, a Honda pedig új koncepcióval vág neki a szezonnak, bízva abban, hogy ismét közelebb kerül az ellenfelekhez (vagy akár idővel be is éri őket).

„Mindenki számára egyértelmű, hogy az előző évek nehezek voltak a McLaren-Hondánál, viszont most egy olyan periódusban vagyunk, ami a fejlődésről szól” – mondta Vandoorne a várható teljesítmény kapcsán. „Az új szabályok lehetőséget kínáltak a csapatnak, hogy építsen erre a fejlődésre. Részemről is ezen lesz a fő hangsúly! Szeretnék keményen dolgozni a csapattal. Ugyanazzal a hozzáállással versenyzem majd, mint a kisebb sorozatokban” – zárta gondolatát.   

Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a McLaren MCL32 bemutatóján (Fotó: McLaren) Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne a McLaren MCL32 bemutatóján (Fotó: McLaren)

További tartalmak