Musorujsag
Élő Eredmények

Ricciardo: Nyerni akarok – annyiszor, hogy a bajnoki címre is legyen esélyem

Red Bull
Szeretne év végéig a bajnoki címért folyó csatában maradni Daniel Ricciardo. A négyszeres futamgyőztes a Red Bull felkészüléséről, az új szabályokról és 2017-es céljukról beszélt a csapat honlapján megjelent interjúban.
Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull) Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull)

Mi hiányzott a legjobban az F1-ből?

Daniel Ricciardo: A versenyhétvégék mindenképpen, az F1-es cirkusz. Múlt év végén úgy voltam vele, hogy már elegem van, jöjjön egy kis szünet, de most, az évkezdéskor már újra vágyom rá. A szünetben mindenki videókat és fotókat tett közzé az edzéséről, de most végre újra a pályán mutatott teljesítményünk beszél helyettünk. Aztán meglátjuk, mi történik! (nevet)

Mik a céljaid 2017-re?

Ricciardo: Ami engem illet, szeretnék újra felállni a dobogó tetejére. És remélhetőleg ezt megtehetem annyiszor, hogy október-november táján ezzel a bajnoki címért is csatában leszek.

Mit szólsz az új szabályokhoz?

Ricciardo: A show más lesz, ami a versenyzőket illet, az autót másnak fogjuk érezni. Fizikálisan nehezebb lesz. Ami a versenyeket illeti, szorosabbá és intenzívebbé kell válniuk. De konkrétat szerintem csak pár hónap elteltével fogunk tudni mondani.

Mik a legfontosabb változások?

Ricciardo: Én nem igazán tudom ezt, mivel csak azért vagyok itt, hogy vezessem az autót. (nevet) A gumik szélesebbek lesznek, ezt minden ember észre fogja venni. Ennek köszönhetően nagyobb lesz a mechanikai tapadásunk, ami miatt pedig gyorsulnak az autók. A cél az, hogy gyorsabbak legyünk, de anélkül, hogy ezzel a versenyek rosszabbá válnának, hogy az elöl haladó autó jelentősen rontaná a másik teljesítményét aerodinamikailag. De most inkább befogom… (nevet)

Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull) Daniel Ricciardo (Fotó: Red Bull)

Nehezebb lesz vezetni az autókat?

Ricciardo: Nehezebb lesz, két szempontból is. Egyfelől fizikálisan: gyorsabbak lesznek, így több energiánkba kerül. Erősebbnek kell lennünk, ezért a télen fel is szedtünk pár kiló izmot. Erre szükség van a nagyobb G-erők kibírásához. Másfelől ha gyorsabban körözöl, minden gyorsabban történik. Egyre gyorsabbak követik egymást a kanyarok, és ha más autóval harcolsz, akkor is gyorsabban kell reagálnod, élesebbnek kell lenned. Ilyen tekintetben nehezebb lesz. De szerencsére még elég fiatal vagyok, így a szemem is tudja követni a gyorsabb mozgást. (nevet)

Jobban fognak kinézni az autók?

Ricciardo: Az RB13-asról látott első képeket elnézve nagyon szép lesz. Most valóban úgy néznek ki, mint a világ leggyorsabb autói.

Babonás vagy az RB13-as kapcsán?

Ricciardo: Amúgy sem vagyok babonás. Szerintem a babona egyfajta kifogáskeresés a hibára, vagy egyfajta félelem. Én örülök, hogy a csapat ragaszkodik a hagyományokhoz, és a 13-as sorszámot adta a 12-es után.

Az új Red Bull RB13-as (Fotó: Red Bull) Az új Red Bull RB13-as (Fotó: Red Bull)

Mennyire motivált a csapat?

Ricciardo: Csapatként nagyon sokat tanulhatunk és vihetünk magunkkal 2016-ból. Képesek leszünk úgy folytatni, ahogyan abbahagytuk, továbbvinni ezt a trendet. 2016-ban jók voltunk, és ezzel mindenki kellően lelkes.

És a csapattársad?

Ricciardo: Mindig jó, ha erős csapattársad van. Személy szerint mindig szerettem, ha olyasvalaki van mellettem, aki kihívás elé állít. Mindig le akarod győzni a csapattársadat, és talán sokkal könnyebb, amikor simán le tudsz győzni valakit, de sokkal többet lehet tanulni és mérgelődni, ha egy élversenyző van melletted. A csapatunknál ez utóbbi szerintem adott velem és Maxszal, ezt mi is tudjuk. Tavaly bizonyítottuk, mennyire megdolgoztatjuk egymást, és remélem, hogy idén is így fog folytatódni.

Mi a célod az első barcelonai teszten?

Ricciardo: Ez mindig egy nyugtalan időszak, mert nagyon bízol benne, hogy ez egy jó autó lesz. És általában ezt már pár kör után érzed. Ami a célokat illeti, az első a megbízhatóság, részemről a fizikai megterhelés és felkészülés lesz a fontos Melbourne előtt.

Nagyobb rajtad a nyomás amiatt, hogy az első futamot Melbourne-ben rendezik?

Ricciardo: Ez dupla lendületet ad. Mindenki izgatott az évkezdés miatt, de ez egyben az én hazai versenyem is, az első futam, ami még nagyobb lökést ad. Senki sem tudja, mi fog történni, mindenki csak reménykedik. Azt mondják, neked kell nyerned, neked kell nyerned, te leszel az első ausztrál, aki nyerni tud itt. Ez mindenképpen egyfajta nyomást jelent, de ez pozitív nyomás. Mindenki nekem szurkol, ami nagyszerű, élvezem ezt, és igyekszem alkalmat adni nekik az ünneplésre vasárnap.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Verstappen: Egy unalmas szezonnyitó tökéletes lenne!
Max Verstappen óvatosan készül a 2017-es évre, melyben szaporítani szeretné győzelmei számát, jósolgatni azonban nem akar, hiszen még nem tudja, mire lesz képes a Red Bull autója – árult el a fiatal pilóta egy, a csapat által készített hosszabb interjúban. Alább ez olvasható.
Daniel Ricciardo