Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Még soha nem vezettem ilyen versenyautót!

Speedweek
Több mint egy versenytávot teljesített új Mercedesével Valtteri Bottas, aki nagyon élvezi, hogy felgyorsultak tavaly óta.
Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

A mostani volt az első hivatalos mercedeses tesztnapja Valtteri Bottasnak. Pontosabban csak fél napja, hiszen a finn egy délelőttöt teljesített a W08-assal, s az ebédszünetben Lewis Hamiltonnak adta át a stafétát. Bottas így is összesen 79 kört teljesített, s legjobb idejével a tabella 6. helyén zárta a napot.

Egyelőre úgy érzi, az új szabályok meghozták a kívánt hatást. „Még soha nem vezettem olyan versenyautót, amely ekkora leszorítóerővel rendelkezett volna. Lenyűgöző. Emellett szépnek is találom az autókat, és nem csak az Ezüstnyilat. Ezek klassz kocsik, és ez fontos a Forma–1 szempontjából” – nyilatkozta.

„Teljesen más, mint a 2016-os autó. Másfelől viszont ez még mindig egy versenyautó, négy kerékkel, egy motorral, egy kormánnyal. Szó nincs arról, hogy valami újat találtunk volna fel. Érzésre jó volt. Most főleg a mechanikus részen dolgoztunk, ellenőriztük a rendszereket, próbáltunk teljesíteni pár hosszú etapot. A köridőknek most még semmi jelentősége nincs, nem érnek semmit. A legfontosabb, hogy kilométereket gyűjtsünk. Silverstone-ban már kipróbáltam az autót, de csak most vette kezdetét az igazi teszt. Ez teljesen más.”

„Nagyon érezni, mennyivel nagyobb az autó tapadása. Érezni, hogy sokkal gyorsabb vagy a kanyarokban. De jól felkészültem a szezonra, ezért nincsenek gondjaim. Több mint egy versenytávot teljesítettem, és nem panaszkodhatok az első munkanapom után. E négy nap során mindenekelőtt a megbízhatóságon lesz a hangsúly. Nem szeretnénk, ha Melbourne-ben lenne problémánk. De eddig jól működött az autó. A csapat remek munkát végzet a télen.”

Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com) Valtteri Bottas (Fotó: xpbimages.com)

A Mercedest ma leginkább a Ferrarinak sikerült megszorongatnia. Bottas délelőtt lassabbnak is bizonyult Sebastian Vettelnél, annak ellenére is, hogy eggyel lágyabb gumit használt, mint a német. Elmondása szerint az ellenfelekre azonban még nem figyelnek. „Elég sok volt a teendőm, nem volt időm még a többi autót nézegetni. Valójában csak a második teszthét lesz igazán érdekes ilyen szempontból, amikor a csapatok többsége már beveti az első újításokat is.”

A Lewis Hamiltonnal való közös munkát mindenesetre élvezte. „Nagyon jó volt. Nincs vele semmiféle problémám. Minden adatot megosztunk, a célunk pedig, hogy előrébb vigyük a csapatot. Ennek a része az is, hogy minden tapasztalatunkat megosztjuk.”

Bottas már hosszabb etapokat is teljesített az első órákban, s ez alatt képet kapott arról, mennyiben változtak meg a Pirelli abroncsai. „Úgy tűnik, hosszabb ideig lehet velük keményebben menni. Ez is jó érzés volt. Ezekkel a gumikkal összességében keményebben támadhatunk, és ez tetszik. A hármas kanyart itt könnyedén vettem padlógázzal” – nyilatkozta a 9-szeres dobogós.

Kedden a mostanihoz hasonlóan fél napja lesz a tesztelésre, a Mercedes egész héten megosztja napjait két versenyzője között.

További tartalmak