Musorujsag
Élő Eredmények

Újpest-Fradi - a derbi története

m4sport.hu | Szerző: Miklós Rita
Ki ne lenne tisztában az Újpest-Ferencváros derbi fontosságával?! A két együttes már a 20. század első felében nagy riválisa volt egymásnak, az évek során ez a versengés csak fokozódott. A magyar klubfutball legnagyobb rangadója több mint 112 éves múltra tekint vissza, ezalatt a hosszú idő alatt rengeteg minden történt futballpályán és azon kívül is. Idézze fel velünk a derbi évszázados történetének fontos pillanatait.

Ha egy labdarúgó-szimpatizáns kilátogat egy Újpest vagy Ferencváros mérkőzésre, biztosan felfedezni vél egy-egy szurkoló rigmust a B-középből, amelyik éppen a zöld-fehéreket vagy a lila-fehéreket említi meg annak ellenére, hogy nem is egymással játszik a két csapat. Nos, ennek egyetlen oka van, a két fővárosi együttes ősi riválisa egymásnak.

A derbi néven elhíresült rangadó az NB I legjobban várt mérkőzései közé tartozik, ha nem az. Magyarországon ezzel még azok is tisztában vannak, akik egyáltalán nem követik a magyar foci alakulását. Nem csak országunkban tudnak a két csapat közötti rivalizálásról, hanem világszerte ismert tény, hogy nálunk a két együttes meccse olyan, mint Argentínában egy Boca Juniors-River Plate összecsapás – amely tulajdonképpen Dél-Amerika legnagyobb rangadója is egyben -, vagy egy Fenerbahce-Galatasaray interkontinentális derbi, amit joggal nevezhetünk a világ egyik legvérmesebb rivalizálásának is. Hasonlíthatjuk a skóciai Glasgow két csapatának a Celticnek és a Rangersnek a mérkőzéseihez, vagy a Partzian Belgrád-Crvena Zvezda „örök derbihez”, és a Roma-Lazióhoz római rangadóhoz is, ugyanakkor nevezhetjük Magyarország El Classicójának is (annak ellenére is, hogy a Barcelona és a Real Madrid nem városi riválisok). Kár is szaporítani a szót, hiszen egyértelmű, hogy óriási presztízsű összecsapásról van szó.

„Fantasztikus hangulatú meccsek voltak, olyankor félretettük a barátságot kilencven percre” – nyilatkozta korábban a Fradi legendája, egyetlen aranylabdásunk, Albert Flórián.

A két fővárosi együttes minden sportágban rivalizál egymással, azonban a legnagyobb figyelem a labdarúgó csapatok közti versengésre irányul. Az 1899-ben alapított Ferencváros és az 1885-ben alapított Újpest (labdarúgó szakosztály csak 1899-től kezdte meg működését) közti nagyobb rivalizálás kezdete az 1930-as évek tájékáig nyúlik vissza, ugyanis a 20-as évekig az MTK-Ferencváros számított a legnagyobb rangadónak.

Érdekesség, hogy először a vidék-főváros közti megmérettetés volt, hiszen Újpest sokáig különálló kisváros volt, Budapest része csak 1950-ben lett. Eddigre a versengés átalakult, melynek különböző politikai okai voltak. Egy ideig a Ferencváros az „ellenzéki”, az Újpest a belügyminisztériumi csapat volt, de a rivalizálás akkor sem szűnt meg, mikor a zöld-fehérek ÉDOSZ SE, a lilák Dózsa néven indultak a bajnokságban.

A lilák szurkolótáborának nagy része városi fanatikusokból áll, míg a Fradi-szurkolók óriási vidéki bázissal is rendelkeznek – a Ferencvárost nevezik a „vidék csapatának” is.

Annyian voltak kíváncsiak egy 1953-as derbire, hogy fel sem fértek a szurkolók a villamosokra és buszokra. MTI Fotó/Magyar Fotó: Bojár Sándor

Az első Ferencváros-Újpest mérkőzést 1905. február 19-én – kicsivel több mint 102 éve! – rendezték, a találkozó 2-0-s ferencvárosi sikerrel végződött, ekkor még a zöld-fehérek a Soroksári úton játszottak. Az első újpesti sikerre 15 évet kellett várni, 1917-ben győztek a lilák már az Üllői úton – ami egyébiránt 1911-től lett a Fradi lakóhelye – három góllal, 4-1-re. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 1954 és 1985 közötti találkozókat a Népstadionban rendezték, a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Március 4-én a 221. bajnoki derbire kerül sor. Az eddigi 220 mérkőzés közül a legnagyobb arányú győzelem egy Magyar Kupa-döntőn született 1933-ban, a Fradi 11-1-re nyerte meg a találkozót. Bajnoki mérkőzésen egyébként a legtekintélyesebb Fradi győzelem 1950-re datálódik, akkor az ÉDOSZ SE 8-1-re győzte le a Budapest Dózsát. Az Újpest nem is olyan régen, 2010-ben aratta legnagyobb különbségű győzelmét a zöld-fehérek ellen, a hat gólos találkozón a Ferencváros be sem talált a lilák kapujába.

Ha nem lenne elég magában csak a derbi ténye, a hétvégi mérkőzésen a Ferencváros jubilálhat is, hiszen 100 bajnoki győzelmét szerezheti meg nagy riválisa ellen. Az eddigi 99 zöld-fehér-győzelem mellett 62-szer nyert az Újpest, és 59 alkalommal döntetlennel végződtek az összecsapások.

Rothermel Ádám (Újpesti Dózsa) védi Nyilasi Tibor (Ferencváros, világos mezben) fejesét egy 1980-as rangadón, melyet végül az újpesti kapusnak is köszönhetően a lilák nyertek 3-0-ra. MTI Fotó: Németh Ferenc

Érdekességek

A legtöbb gólt a derbiken ferencvárosi oldalról Schlosser Imre szerezte, szám szerint 26-ot – ebből egy 1911-es 7-1-gyel végződött összecsapáson 6-ot lőtt – míg újpesti oldalon Szusza Ferenc volt a legeredményesebb, 24-szer talált be a zöld-fehérek kapujába.

„Számomra mindig ünnep volt a Fradi ellen játszani” – mondta korábban Dunai Antal, az Újpest egykori válogatott balszélsője.

A bajnoki tabella állásától függetlenül a két együttes mindig kiélezett mérkőzéseket játszik egymással, az összecsapás kimenetele általában megjósolhatatlan. Jó példa erre, hogy 1933-ban az Újpest azután nyerte meg a bajnokságot, hogy előtte három nappal elszenvedte a már említett, legnagyobb arányú 11-1-es vereségét a Ferencvárostól, vagy például a ferencvárosiak az 1976-os bajnoki címet nyerték meg úgy, hogy nem sokkal előtte 8-3-ra kikaptak a nagy riválistól.

A szurkolók körében is kiemelt jelentőségű a rangadó, az adott fordulóban mindig ezen a találkozón van a legtöbb néző. A derbik történetének máig legnagyobb nézőszáma egy 1964. július 19.-i összecsapáshoz kötődik. A 4-2-es újpesti sikerrel végződő találkozót 85000-en nézték meg a Népstadionban. (a legutóbbi, szeptemberi derbire 11760-an voltak kíváncsiak)

Manapság már sajnos az is ritka, hogy 10000-en vannak egy mérkőzésen, nem hogy 85000-en. MTI Fotó: Földi Imre

Az Újpest-Ferencváros összecsapás több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt az Újpestnek ez az első bajnoki találkozója a felújított Szusza Ferenc Stadionban, a szerdai kupamérkőzésüket már itt játszották. Másrészt, amennyiben a lilák behúzzák a mérkőzést, akkor megelőzik a tabellán a címvédő Fradit.

A szombaton 18:00-kor kezdődő derbit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Nalepa: Visszatértünk a győztes útra
A Honvéd ellen gólt szerző Michal Nalepa úgy gondolja, ha a Fradi megismételi szerdai teljesítményét az Újpest ellen, meglehet a győzelem.
Magyar futball
Bánki József történelemórát tartott a Fradi játékosainak
A Ferencváros újonnan igazolt labdarúgóinak nem csak képességekben kell passzolniuk a csapatba, hanem a klub történelmét is ismerniük kell, hogy igazán méltók legyenek a zöld-fehér mezre. Az újoncokat a Ferencváros korábbi kiváló futballistája, Bánki József vette a szárnyai alá.
Magyar futball
Gera Zoltán bejátszotta magát a West Brom-szurkolók szívébe
A Ferencváros labdarúgócsapatának középpályása, Gera Zoltán technikás játékával és meseszép góljaival az angol futballszurkolók szívébe is belopta magát. A West Bromwich Albion egyik szurkolója, Matthew Jones felkerekedett, hogy újra játszani lássa kedvencét, a Mágikus Magyart, mielőtt az végleg a szögre akasztaná a stoplist.
Magyar futball
Böőr Zoltán: Úgy tértünk vissza a Szuszába, mint a gyerekek
Újra a Szusza Ferenc Stadionba játssza mérkőzéseit az Újpest, legalábbis a kupában, azonban hétvégén a bajnokságban is visszatér otthonába a lila-fehér alakulat, ráadásul a Ferencváros elleni derbin. Böőr Zoltán az Újpest FC technikai vezetője a Sportreggeli című műsorban beszélt arról, hogy órási várakozások előzték meg a visszatérést, teljesen más volt a újra "otthon játszani" a csapatnak. Böőr elmondta, hogy gőzerővel készülnek a Fradi elleni rangadóra, nem csak a csapat, hanem a vezetőség is, hiszen kiemelt jelentőségű az összecsapás, ráadásul egy esetleges győzelemmel az Újpest megelőzheti a zöld-fehéreket a tabellán. Böőr Zoltán a "hazatérésről", a Ferencváros elleni találkozóról is beszélt az M4 Sport reggeli műsorában.
Magyar futball