Musorujsag
Élő Eredmények

Nem gyerekjáték – Verstappen miatt jöttek az új szabályok?

F1Fanatic
Nem pusztán a „show” látványosabbá tétele motiválta a 2017-es szabályváltozásokat az azok előkészítésében részt vevő Pat Symonds szerint – Max Verstappen neve itt is felbukkant…
Max Verstappen  (Fotó: xpbimages.com) Max Verstappen (Fotó: xpbimages.com)

A tesztek alapján máris kijelenthető, az új F1-es autók szebbek és gyorsabbak lettek elődeiknél, és bár a megújulásnak éppen ez, a kategória vonzóbbá és egyedibbé tétele volt a fő célja, a tavaly még a Williams technikai igazgatójaként dolgozó Pat Symonds szerint mindez önmagában még kevés lett volna a reformok bevezetéséhez.

Az év végén visszavonult brit szakember maga is alaposan kivette a részét az új regulák megalkotásából, és elmondása szerint ezt a folyamatot egy bizonyos tizenéves fiú is motiválta: Max Verstappen. „Véleményem szerint az autók körönkénti öt másodperccel való gyorsításának semmi köze a szórakoztatáshoz. Tudom, hogy ez Bernie-től jött, aztán végigment a Stratégiai Csoporton. Bántónak érezte, hogy egy tizenhét éves csak úgy beül egy Forma–1-es autóba, és elvezeti azt” – nyilatkozta az F1 Racing magazinnak Symonds.

A versenyzők nagyobb kihívás elé állítása szintén célja volt a mostani újításoknak, és az elmúlt két évben valóban több résztvevőtől is hallhattunk olyan érveket, miszerint nincs az rendjén, hogy tinédzserek is könnyűszerrel elboldogulnak a királykategória versenygépeivel.

Pat Symonds (Fotó: Bearne / XPB Images) Pat Symonds (Fotó: Bearne / XPB Images)

Symonds ennek ellenére nem ért egyet Bernie Ecclestone nézőpontjával. „Én épp ellenkezőleg látom. Szerintem nagyszerű, hogy egy tizenhét éves képes elvezetni egy Forma–1-es autót. Ha fel akarod kelteni a fiatal nézők figyelmét, éppen fiatal versenyzőkre van szükséged. Az alapvetés az, hogy ha öt másodperccel gyorsabbá válnak az autók, akkor sokkal nehezebb lesz vezetni, és a fiatal versenyzők nem lesznek képesek rá. De ennek a feltételezésnek nem sok köze van a tényekhez” – érvelt.

Akármekkora szerepe is volt Max Verstappen felbukkanásának a Forma–1 átalakulásában, nem ez lenne az első eset, hogy a holland kényszeríti változtatásokra a sportágat. Már debütálásakor szabályt szigorítottak miatta: az FIA azt követően vezette be a szuperlicenc-pontrendszert, s tiltotta meg a 18 évnél fiatalabbak F1-es szereplését. Az elmúlt évben pedig a védekezésre vonatkozó szabályokon szigorított a szövetség.

Max Verstappen (Fotó: Bearne / XPB Images) Max Verstappen (Fotó: Bearne / XPB Images)

Ez utóbbi aztán egy jelentős, és a sportág szempontjából már időszerűnek tűnő vita elindulásához vezetett: a résztvevők végre elkezdték felülvizsgálni szabályaikat és szabályozási elveiket, végül pedig ráeszméltek arra, hogy a sorozatba vissza kellene hozni az egyszerűség és természetesség elvét, a hangsúlyt pedig a technológiáról újra az emberi tényezőre, a versenyzőkre kell helyezni.

Kis kölyök, nagy hatás: az említett esetek jól szemléltetik, hogyan rázta fel Max Verstappen a sportágat, s miként tud megmozgatni máris oly sok szurkolót is.

És ez még mindig csak a kezdet!

További tartalmak