Musorujsag
Élő Eredmények

Tudnivalók az Ausztrál Nagydíj előtt

FIA
Néhány óra és vége a várakozásnak, a csütörtöki sajtótájékoztatókkal ugyanis kezdetét veszi az Ausztrál Nagydíj, pénteken pedig a V6-osok is felbőgnek az újgenerációs Forma–1-es autókban. Lássuk a legfőbb tudnivalókat a szezonnyitóval kapcsolatban!

Az első és legfontosabb természetesen, hogy az évadnyitó vversenyhétvége eseményeit élőben közvetítjük az M4 Sporton. A közvetítések időpontjai az alábbi képen láthatók.

fb_cover_2017_01_australGP3

Az ausztrál célegyenes (Fotó: XPB) Az ausztrál célegyenes (Fotó: XPB)

Az FIA ismét két előzési zónát jelölt ki Melbourne-ben. Az első aktiválási pontja 762 méterrel az első kanyar előtt lesz elhelyezve, a másodiké pedig 510 méterrel a hármas előtt. Az aktiválási pont 13 méterrel a 14-es kanyar előtt lesz.

A hétvégén Derek Warwick segíti a versenybírák dolgát. A brit pilóta összesen 146 futamot teljesített a Forma–1-ben 1981 és 1993 között. Ezalatt 71 pontot szerzett, négy alkalommal állt dobogóra és két leggyorsabb kört jegyzett. Legnagyobb sikereit a sportautók világában érte el, ahol 1992-ben világbajnokká koronázták – ebben a szezonban egyúttal a Le Mans-i 24 órás viadalt is megnyerte. Később a brit túraautó-bajnokságban tekerte a volánt. Manapság amellett, hogy versenyzőbíróként segíti az FIA munkáját (legutóbb Malajziában volt dolga), ő a Brit Versenyzők Klubjának elnöke.

A hivatalos program csütörtökön, a magyar idő szerint hajnali 5 órakor kezdődő versenyzői sajtótájékoztatóval veszi kezdetét. Az új formátumú esemény első szakaszában Fernando Alonso (McLaren), Lewis Hamilton (Mercedes), Daniel Ricciardo (Red Bull) és Sebastian Vettel (Ferrari) válaszol majd a kérdésekre, a másodikban pedig Valtteri Bottas (Mercedes), Felipe Massa (Williams), Esteban Ocon (Force India) és Lance Stroll (Williams).

Pénteken a csapatok képviselői tartanak sajtótájékoztatót. Ezen Maurizio Arrivabene (Ferrari), Éric Boullier (McLaren), Christian Horner (Red Bull), Paddy Lowe (Williams) és Toto Wolff (Mercedes) vesz részt. A sajtótájékoztatót magyar idő szerint 8 órakor veszi kezdetét.

Fontos adatok:

Pálya neve: Albert Park

Körszám: 58

Pálya hossza: 5303 méter

Használható gumikeverékek:  lágy (sárga), szuperlágy (piros) és ultralágy (lila)

DRS-zónák: 2

Körrekord: 1:24,125 (Michael Schumacher, Ferrari – 2004)

2016-os rajtelsőség: 1:23,837 (Lewis Hamilton, Mercedes)

Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton, Nico Rosberg és Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

A 2016-os futam végeredménye (a legjobb 10):

1. Nico Rosberg (Mercedes)

2. Lewis Hamilton (Mercedes)

3. Sebastian Vettel (Ferrari)

4. Daniel Ricciardo (Red Bull)

5. Felipe Massa (Williams)

6. Romain Grosjean (Haas)

7. Nico Hülkenberg (Force India)

8. Valtteri Bottas (Williams)

9. Carlos Sainz (Toro Rosso)

10. Max Verstappen (Toro Rosso)

Az elmúlt öt év győztesei:

2016: Nico Rosberg (Mercedes)

2015: Lewis Hamilton (Mercedes)

2014: Nico Rosberg (Mercedes)

2013: Kimi Räikkönen (Lotus)

2012: Jenson Button (McLaren)

2011: Sebastian Vettel (Red Bull)

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Preparation Day - Wednesday - Melbourne, Australia

További tartalmak