Musorujsag
Élő Eredmények

Gianni Lonzi: "A magyar rendezés mindig kiváló példa az európaiaknak”

Gianni Lonzi: "A magyar rendezés mindig kiváló példa az európaiaknak”

fina-budapest2017.com
Egész hetes munkalátogatásra érkeztek Budapestre a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA sportági technikai bizottságainak képviselői. A helyszínbejárások mellett a nemzetközi szervezet munkatársai közös munkaértekezleteket tartanak a 17. FINA Világbajnokság szervező bizottságának tagjaival. A pénteki, vízilabdát érintő egyeztetések a korábbiakhoz hasonlóan pozitív összképpel zárultak.

A nyári világbajnokságig egyre kevesebb idő van hátra, a FINA munkatársai egyre inkább kíváncsiak arra, minden a tervek és az elvárások szerint halad-e Budapesten és Balatonfüreden.

Világbajnokságot szervezni nem könnyű feladat, a nemzetközi szervezet komoly követelményeket támaszt a szervezők felé. Ezzel együtt Budapest, a szervező bizottság, a sportági szövetségek, a partnerek és a FINA vezetői eddig kiválóan együttműködnek egymással.

Erre volt kiváló példa a Margitszigeten, a Magyar Vízilabda Szövetség székházában pénteken megtartott egyeztetés is, melyen a FINA vezetői türelmükről és együttműködésükről tettek tanúbizonyságot, elvégre a hatalmas tradícióval rendelkező Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és környéke jelenleg „határozottan” építési terület. Folyik a komplexum rekonstrukciója, de a Margitsziget egészének megújulása is.

A világbajnokság szellemében korszerűsítik a vízilabda ikonikus létesítményét, a kiszolgáló helyiségeket, aszfaltoznak és csatornáznak, parkolóhelyeket építenek a Szigeten, és megújulnak a közösségi terek is, azaz minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye nagy örökséget hagy maga után Budapest „szívében” is.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója a pénteki egyeztetésen elmondta, nagy lehetőség a vízilabdasport számára ez a nyár és ez a világbajnokság: „Az új Duna Aréna fantasztikus létesítménye lesz az úszó- és műugróversenyeknek, a szinkronúszás leendő helyszínét is bemutatták, nagyszerűnek ígérkezik, és most itt vagyunk a Hajós-uszodában. Ez egy nagy lehetőség, hogy történelmi legyen a mostani vb. Eltökélt célunk, hogy minden idők legjobb világbajnokságát rendezzük meg, ez egy nagy kihívás, de egy óriási esély is. Sok néző várható, ez a vb hozzájárulhat a sportág népszerűsítéséhez, mert erre törekszünk.”

A nemzetközi szervezet „kényelmes” helyzetben van Budapest és a vízilabda vonatkozásában, elvégre a sportág Magyarországon az átlagosnál jóval népszerűbb, ebben rejlik a majdani siker egyik kulcsa.

Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség projektigazgatója elmondta, a 2014-es Európa-bajnoksághoz képest szeretnék még inkább kiszolgálni, szórakoztatni a nézőket, mint ahogy prioritás a csapatok, a játékosok kényelme is, hogy a főszereplők maximálisan koncentrálhassanak a tornára és feladataikra. Plusz szolgáltatást kapnak a média képviselői is, akik szintén otthon érezhetik majd magukat a létesítményben.

Közel 8 ezer fős lelátót építenek a Hajós-uszodában, újdonság, hogy az Eb-n már nagy sikert aratott két hatalmas ledfal mellett még további két eredményjelző is kiszolgálja majd a közönséget, méghozzá a két főlelátó közepén.

Peter Hall, a FINA marketingvezetője amondó, a Hajós-uszoda tökéletes helyszíne lesz a világbajnokságnak: „Azt gondolom, itt Budapesten, a nyár közepén fantasztikus atmoszféra veszi majd körül a mérkőzéseket. Egy olyan országban vagyunk, ahol a vízilabdát imádják az emberek, de egyébként is nagy élmény lesz a torna azoknak is, akik a televízión keresztül figyelik a mérkőzéseket szerte a világban. A Hajós Alfréd Uszoda itt, a Margitszigeten egy történelmi helyszín, nemcsak a magyar vízilabda, hanem a sport egésze számára. A játékosoknak, a legjobb csapatoknak óriási élmény lesz itt szerepelni a nyáron. A szervezők nagy kihívás előtt állnak, hiszen a létesítmény nagy részét még fel kell építeni, a munkálatok most is zajlanak. A tervek nagyszerűek, ezeket kell átültetni a valóságba.”

A Margitsziget igazi sportközponttá, egyben szurkoló központtá válhat júliusban, hiszen a Hajós-uszoda szomszédságában épül majd fel az egyik, úgynevezett FINA Market Street, ahol a lehető legközelebb juthatnak a szurkolók a vb-hez.

Gianni Lonzi, a FINA Vízilabda Technikai Bizottságának elnöke egy nem kevésbé fontos körülményre hívta fel a figyelmet akkor, amikor a nyári világbajnokság sportági jelentőségéről beszélt: „Mint Magyarországon mindig, most is elégedettek lehetünk a tervekkel és a prezentációval. Kiváló válaszokat kaptunk a felvetéseinkre, már csak azért is, mert könnyen lehet, ez lesz az utolsó esély, hogy megmutassuk a világnak, mit jelent a vízilabdasport. Mit jelent az igazi vízilabda, hiszen változások előtt állhat a sportág. Ez a világbajnokság a lehető legjobb lehetőség arra, hogy világossá tegyük, mit csinálunk, min dolgozunk és mit is jelent a mi sportágunk”- mondta Lonzi.

A FINA Büró a nyári, budapesti kongresszusán dönthet a vízilabdasport néhány alapvető szabályának megváltoztatásáról, az olasz sportvezető erre a körülményre utalt. Ezzel együtt biztos benne, hogy ez az esemény egy újabb kiváló mintapéldája lehet a Magyarországon rendezett sporteseményeknek.

„A vb-n világossá válhat, hogy a 2014-es budapesti Eb óta eltelt három évben felnőttünk, szintet léptünk. Fantasztikus számaink vannak: itt Budapesten közel 8 ezer néző követheti a mérkőzéseket, a tavalyi, belgrádi Eb döntőjében közel 20 ezren voltak. Ezek nagy eredmények, függetlenek a szabályoktól, ez a vízilabdasportban dolgozók munkájának eredményei, amik a jelenlegi vízilabda erejét mutatják. Mindig is az volt az álmom, azért küzdöttünk, hogy emberek ezrei kövessék a sportágunkat, tavaly Belgrádban így volt, Budapesten is ezt tapasztaltuk három éve, és most is erre számítok. A magyar rendezés mindig kiváló példa az összes európai ország számára.”

A 17. FINA Világbajnokság vízilabdatornája július 16-án, az Olaszország-Kanada női csoportmérkőzéssel kezdődik, az utolsó mérkőzés pedig a férfiak tornájának július 29-én megrendezésre kerülő döntője lesz.

A vizes világbajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

 

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ezúttal fehérben a portugálok ellen
A Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatása után hivatalossá vált, Szalai Ádámék talpig fehérben veszik fel a küzdelmet Lisszabonban az Európa-bajnokkal.
Magyar futball
Történelmi magyar siker a dzsiu-dzsicu világbajnokságon
Sportágtörténelmi sikert aratott a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség válogatottja az athéni korosztályos - kadett és ifjúsági - világbajnokságon azzal, hogy a csapattagok közül ketten is dobogón végeztek.
Küzdősportok
A piac bízik a magyarok sikerében
A Fény utcai piacon járva kérdezősködtünk, ki milyen reményekkel várja a portugál-magyart. Ahogy lenni szokott, széles skálán mozogtak a válaszok. Volt, aki szerint kudarcra van ítélve a csapat az Európa-bajnok otthonában, mások talán túlzott elvárásokkal vannak a szombati meccs felé, de a szurkolók jellemzően pozitívan tekintenek a vb-selejtező elé.
Magyar futball
Ezeket mindenkinek tudnia kell a portugál-magyarról
Ott voltunk, mikor a magyar csapat megérkezett Lisszabonba, ott voltunk a napi két edzésen, ott voltunk a portugálok és persze a mieink sajtótájékoztatóin, és ott leszünk a szombaton 20:45-kor kezdődő vb-selejtezőn is, amit élőben közvetít az M4 Sport és az m4sport.hu is.
Magyar futball