Musorujsag
Élő Eredmények

Felülvizsgálnák az atlétikai Európa-csúcsokat

MTI
Svein Arne Hansen, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) norvég elnöke szerint a jövő nyári győri U18-as Európa-bajnokság lesz az első korosztályos verseny, amelyen csak olyan atléták indulhatnak el, akik előtte elvégezték az EAA doppingellenes e-learning képzését.

Ez jelenleg 17 nyelven, közük magyarul érhető el, a program két nagykövete pedig Jenny Meadows brit hosszú- és középtávfutó, valamint Andreas Thorkildsen norvég gerelyhajító – nyilatkozott az MTI-nek az EAA Budapesten tartózkodó elnöke.

Svein Arne Hansen közismerten egyik fő kezdeményezője az atlétikai Európa-csúcsok felülvizsgálatának.

„Van egy jó javaslatunk, de erről először az EAA tanácsának április végi párizsi tanácsülésén kell döntenie” – jelentette ki az EAA első embere, aki szerint nem kell tartani attól, hogy a rekordok felülvizsgálatával kapcsolatban jogi aggályok merülhetnek fel.

„A legelső javaslat még húsz évvel ezelőtt a német szövetségtől származott, mi nem tettünk mást, csak elővettük a polcról és leporoltuk” – jegyezte meg Svein Arne Hansen.

Az Európai Atlétikai Szövetség elnöke egyik kedvencének tartja Magyarországot, és még mindig szívesen gondol vissza arra, amikor 1984-ben 44 ezer néző előtt rendezték meg a Népstadionban az atlétikai Budapest Grand Prix-t.  Ugyanakkor kifejezetten elismerőleg szólt a GP utódjáról, a Gyulai Memorialról is. Hozzátette: sokan nem gondolták volna, hogy a verseny ilyen gyors ütemben tud fejlődni és egyre rangosabbá válni.

Az EAA első számú vezetője egyetért hazai szövetség vezetőivel abban, hogy a téli edzéslehetőségek javítása érdekében a magyar atlétikának szüksége van egy saját modern fedett csarnokra. Hozzátette: ebben anyagi támogatást sajnos nem tud nyújtani az európai szövetség, szerinte minden ország szövetségének nyomást kell gyakorolnia azokra az országos és önkormányzati politikusokra, akik ennek a megépítésében segíteni tudnak. Úgy látja, nagyon fontos, hogy a csarnokok vonzóak és praktikusak legyenek, különben a fiatalok más sportágat választanak, s akkor elfogy az atlétika utánpótlása.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kinevezték az új doppingellenes csoport igazgatóját
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi igazgatója, David Howman vezeti a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) új csoportját, mely a dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felel a jövőben.
Egyéb