Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso és az Indy 500: „Ott lesz az esélyesek között!”

McLaren
Váratlan bejelentéssel döbbentette meg az autósport világát Fernando Alonso és a McLaren – Zak Brown szerint a spanyol esélyesként száll harcba az Indy 500-as trófeáért.
Fernando Alonso és a McLaren-Honda (Fotó: McLaren) Fernando Alonso és a McLaren-Honda (Fotó: McLaren)

Fernando Alonso pályafutása során először tesz kiruccanást az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sorozatába. Korábban sem titkolta, most pedig megerősítette: távlati célja, hogy Graham Hill után ő legyen a második versenyző a történelemben, akinek összejön a páratlan tett: nyerni tud a három legnagyobb versenyen, az F1-es Monacói Nagydíjon, a Le Mans-i 24 óráson, valamint az Indianapolisi 500-ason, miközben F1-es világbajnoknak is vallhatja magát.

Az amerikai kalandja egyúttal azt is jelenti, hogy a McLaren 38 év távollét után újra képviselteti magát az Indy 500-on. Az Andretti Autosport autóját egy Dallara DW12-es karosszériát fog használni, melyet a Honda 2,2 literes ikerturbós V6-os, 12 ezres fordulatszámra képes motorja hajt. A csapatot az a Michael Andretti vezeti, aki az IndyCar bajnoka is volt korábban, 1993-ban pedig Ayrton Senna csapattáraként a McLarennel az F1-ben is versenyzett. Apja, Mario Andretti háromszoros Indy-győztes és F1-es világbajnok.

Zak Brown megerősítette, autójuk narancsszínű lesz, és hivatalosan a McLaren is nevét adja hozzá. „A projekt nem jöhetett volna létre a Honda támogatása nélkül. Az autónk – a McLaren-Honda-Andretti – papayaszínű festést fog kapni, amit az alapítónk, Bruce McLaren tett híressé, és amellyel Johnny Rutherford versenyzett az Indy 500-as győzelmekor 1974-ben és 1976-ban” – nyilatkozta a wokingiak ügyvezetője.

A McLaren 1976-ban ezzel az autóval nyert Indianapolisban (Fotó: McLaren) A McLaren 1976-ban ezzel az autóval nyert Indianapolisban (Fotó: McLaren)

„Amerikai vagyok, és bár a Forma–1-gyel estem szerelembe már nagyon fiatalon, mindig is egy fantasztikus versenyként tekintettem az Indy 500-ra. Már csak emiatt is örülök annak, hogy visszavihetem a McLarent Indianapolisba, már a legelső ügyvezető igazgatóként töltött évemben. Michael régi barátom, nagyon tisztelem őt, az Andretti Autosport pedig az egyik legjobb csapat a szakmában. Michael egy győztes – tavaly Alexander Rossival az ő csapata nyerte az Indy 500-ast, most ő lesz Fernando egyik csapattársa. Nem is lehetnék boldogabb, hogy Fernando nála debütálhat!”

Alonso tisztában van azzal, hogy kemény fába vágta a fejészéjét. „Soha nem versenyeztem korábban az IndyCarban, és úgynevezett super-speedwayen sem, de hiszem, hogy gyorsan alkalmazkodom. Sokat néztem az IndyCart a tévében és online, és tudom, hogy nagy pontosságot igényel, ha valaki 220 mérföld/órás tempónál kerül ilyen közel a többi autóhoz. Tudom, hogy meredek lesz a tanulási görbém, de Barcelonából egyből Indianapolisba repülök a Spanyol Nagydíj után, hogy teszteljek a McLaren-Honda-Andretti autójával május 15-étől. Remélhetőleg sok kört tudok majd megtenni aznap. Tudom, mennyire jók az Andretti Autosport emberei. Büszke leszek, hogy velük versenyezhetek, és szeretnék a legtöbbet hozzátenni a munkájukhoz a tudásommal és szakértelmemmel” – nyilatkozta a spanyol.

Brown szerint Alonsónak tapasztalatlansága ellenére is jók az esélyei. „Hogy nyerhet-e Fernando idén az Indy 500-ason? Nos, nem vagyok olyan őrült, hogy ilyen hirtelen jóslatokat tegyek, de arra számítok, hogy ott lesz az élmezőnyben. Ne feledjük: annál a csapatnál versenyez, amely tavaly nyerni tudott, Honda-motort használ, és ő a világ legjobb versenyzője! Ez elég ígéretes kombináció! Szóval igen, ott lesz az esélyesek között.”

„Persze sok munkája lesz, hiszen hozzá kell szoknia a super-speedwayekhez, de végső soron valamennyi kategóriában ugyanazok a képességek számítanak, és Fernando határozottan rendelkezik e képességekkel. Tökös és bátor. Az F1-es és az IndyCar-autók között ráadásul nincs olyan markáns különbség, mint volt a múltban. A Forma–1-es autók tömege hasonló, mint a mai IndyCar-autóké, és előbbiek ma több lőerővel rendelkeznek, miközben a múltban ez fordítva volt.”

Elárulta, Alonsóval együtt ő maga is kihagyja az F1-es Monacói Nagydíjat, melyet szintén május 28-án rendeznek meg. „Én is ott leszek Indyben, hogy lássam a McLaren visszatérését a Brickyardra, és boldog ember leszek azon a napon. De eközben folyamatos kapcsolatban állok majd Érickel (Boullier, a McLaren F1-es versenyigazgatója), aki a McLaren-Honda F1-es csapatának működéséért felel majd Monacóban, mint mindig.”

Michael Andretti, Alonso újdonsült „csapatfőnöke” hatalmas lehetőségként tekint erre a futamra. „Nagy megtiszteltetés partnerséget kötni a McLarennel a 101. Indianapolisi 500-asra, és alkalmazni Fernandót az Andretti Autosport-Hondával. Szeretném megköszönni ezt az elképesztő lehetőséget Zaknek, a Hondának és a McLarennek! Szorosan együttműködünk az új partnerségünkben, és hiszem, hogy egy sikeres május elébe nézünk. Már alig várjuk, hogy hozzásegítsük Fernandót a legnagyobb céljai egyikének eléréséhez, az Indy 500-as győzelemhez.”

Michael Andretti (Fotó: XPB) Michael Andretti (Fotó: XPB)

„A tapasztalata hiányzik, de emiatt nem aggódom. Hiszem, hogy Indianapolis az egyik legjobb hely egy újonc bemutatkozására, mert van lehetőség gyakorolni a pályán, és már a múltban is láthattuk, hogy nyerhetnek újoncok. Fernando nagy tehetség, nagyon bízom benne, hogy jól szerepel majd.”

A kétszeres világbajnok az „Indy” mezőnyében több egykori F1-es ellenféllel is találkozni fog. A Toro Rosso egykori versenyzője, Sebastien Borudais jelenleg a bajnoki listavezető, de Alonso csapattársként Alex Rossival, Szató Takumával is összemérheti tudását, valamint Juan Pablo Montoyával is, akivel egy évben mutatkozott be az F1-ben, és aki már kétszer nyert a patinás versenyen, miközben Monacói Nagydíjon is diadalmaskodott.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek