Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Button visszatér Monacóban!

McLaren
A McLaren péntek délelőtt bejelentette, Jenson Button fogja helyettesíteni Fernando Alonsót a Monacói Nagydíjon!
Jenson Button (Fotó: xpbimages.com) Jenson Button (Fotó: xpbimages.com)

A hivatalosan csak egyéves pihenőjét töltő, de a McLaren fejlesztőversenyzőjeként továbbra is alkalmazott 2009-es világbajnok úgy döntött, besegít csapatának. Miután Fernando Alonso bejelentette, május 28-án Monaco helyett az Indy 500-as versenyen indul, átmenetileg megüresedett egy hely a McLarennél. Bár Zak Brown szerdán még arról beszélt, nem egyértelmű, kit ültetnek a spanyol helyére, és több jelöltjük is van, lehetőségeik valójában igen korlátozottak voltak: tapasztalt, szuperlicencszel is rendelkező, Monacót jól ismerő versenyző tulajdonképpen nem is állt rendelkezésükre Buttonön kívül.

„Nagyon örülök, hogy egy futam erejéig visszatérhetek a Forma–1-be, és ehhez el sem tudtam volna képzelni jobb helyszínt a fogadott hazai versenyemnél, a Monacói Nagydíjnál” – nyilatkozta a korábbi világbajnok. „2009-ben már megnyertem a versenyt, a pálya pedig mindig is a kedvenceim közé tartozott. Egy trükkös, utcai pálya, ahol a versenyző jelentheti a különbséget. Bár az MCL32-es nem kezdte jól a szezont, ez a helyszín szerintem jobban passzol majd hozzá, mint azok a gyorsak, melyeken eddig versenyeztek vele. Oké, tudom, hogy nincs reális esélyünk arra, hogy megismételjük a 2009-es eredményt, de arra lehet, hogy pontot szerezzünk, ami nagyon fontos a csapat számára a bajnoki tabellán.”

„Ami Fernandót illeti, remélem, nemcsak jól szerepel majd Indianapolisban, hanem élvezni is fogja a futamot. Nagy élmény lesz ez számára. Tudjuk, hogy kiváló versenyző és rendkívül tapasztalt, szóval hiába lesz ismeretlen számára a pálya, valamint a vezetési stílus, szerintem hamar fel fogja venni a ritmust. Vasárnap este, a Monacói Nagydíj után leülök a tévé elé, és meg fogom nézni a futamát. Már ezt is izgatottan várom” – fogalmazott a brit.

Hozzátette, az erőnlétével szerinte annak ellenére sem lesz gond, hogy idén jelentős mértékben gyorsultak az autók. „Leginkább azt várom, hogy újra megtapasztaljam a monacói versenyzés egyedülálló kihívását. A szimulátorban ki fogom próbálni az MCL32-est a monacói pályán, és szerintem készen fogok állni a versenyzésre. Hihetetlenül fitt vagyok, hiszen sokat triatlonoztam mostanában, ezzel tehát nem lesz gondom. Jó lesz beköszönni a régi Forma–1-es cimboráknak, és remélhetőleg a szurkolók is örülnek majd ennek.”

Jenson Button (Fotó: Bearne / XPB Images) Jenson Button (Fotó: Bearne / XPB Images)

„Örömünkre szolgált, hogy Jenson elfogadta az ajánlatunkat, hogy helyettesítse Fernandót Monacóban. Tudom, az egész csapat, a szponzoraink és partnereink, de a szurkolók is így vannak ezzel, és ez nagy hír Jenson, a McLaren és a Honda számára is, de Monacónak és a Forma–1-nek is” – nyilatkozta Éric Boullier versenyigazgató.

„Jenson egy klasszis. Kiváló versenyző, gyors, precíz, letisztult, és az elmúlt hónapokban mit sem vesztett versenyképességéből. csak pár versenyt hagyott ki tavaly Abu-Dzabi óta, ami novemberben volt, és kellően fitt és egészséges is. Monacóban ráadásul mindig jól ment neki. Jó munkát fog végezni, ebben biztos vagyok.”

Button tavaly Abu-Dzabiban kieséssel köszönt el a száguldó cirkusztól, így a mostani szereplése egy lehetőség arra, hogy az akkorinál méltóbb búcsúfutamot teljesítsen. Bár hivatalosan nem vonult vissza végleg, ő maga nyilatkozta azt az év végén, hogy nem tervez visszatérni.

További tartalmak