Musorujsag
Élő Eredmények

Erdei Zsolt: "2024-ben virítani kell, nincs mese"

MTI
Komoly elismertséget akar szerezni sportágának Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) új elnöke, aki szerint a 2020-as olimpián még kevés az esély a kiugró magyar szereplésre, négy évvel később azonban már kötelező érmet szerezni az ötkarikás játékokon.

Az április elsején megválasztott, korábbi amatőr és profi világbajnok bokszoló szerdai sajtóreggelijét azzal kezdte, célja, hogy „brand” legyen az ökölvívás Magyarországon, a MÖSZ ennek érdekében szakmai és egyéb téren is megújul. Hangsúlyozta, a szövetség kommunikációját proaktívvá teszik, nagyobb hírverést csapnak a sportágnak, szakmai téren pedig a Kovács László szakmai igazgató által kidolgozott – szavai szerint színvonalas – program alapján már meg is kezdték az eddigi rendszer átalakítást.

A Csötönyi Sándort váltó új elnök a tervek között említette az edzőképzés fejlesztését. Ezzel összefüggésben pozitívumként emelte ki, hogy a Testnevelési Egyetem szakedző képzésére meghirdetett húsz hely már betelt. A magyar trénerek száma nem elégséges meglátása szerint, ugyanakkor a meglévő szakemberekkel szerinte nincsen baj, igaz, elengedhetetlen, hogy folyamatosan képezzék magukat, s haladjanak a korral, mert csak így lesz esély a vezető boksznemzetek nyomába eredni.

Szintén kiemelten kezeli a MÖSZ a sportdiplomáciai tevékenység erősítését, azt, hogy kerüljenek be magyarok a nemzetközi szövetség vérkeringésébe, nem utolsósorban azért, hogy a versenyzők korrekt elbírálásban részesüljenek a versenyeken. Szintén a sportdiplomácia része a nagy versenyek magyarországi rendezése. Erdei szerint mint minden területen, így ebben is lépésről lépésre kell haladni. Ezért elsőként az utánpótlásban gondolkodnak, s szeretnék a jövő évi U22-es Európa-bajnokság rendezését megszerezni.

Erdei Zsolt úgy véli, hogy a szemléletváltásnak és a megújulásnak az eredményei már idén észrevehetők lesznek, a versenyzők eredményességében azonban hosszabb távon várható jelentős előrelépés.

„A 2020-as olimpián kisebb-nagyobb szerencsére is szükségünk lehet az éremhez, ám 2024-ben virítani kell, nincs mese” – hangsúlyozta a MÖSZ első embere. – „A magyar bokszolók eddigi legnagyobb problémája az volt, hogy nem úgy léptek a ringbe, hogy elharapják az ellenfél torkát. Ezen kell változtatnunk.”

Balzsay Károly szövetségi kapitány elárulta, hogy április 29-én egy nagy szakmai konferenciát tartanak Tatán, melyen a teljes magyar szakma jelen lesz majd. Ezen az eseményen megvitatják az új szakmai stratégiát, feláll egy szakmai bizottság, amely javaslatokat készít majd az elnökségnek. A szakvezető kiemelte a Kajdi János-program bevezetését, amely háromlépcsős utánpótlás menedzselési rendszert takar, egyesületi, régiós és válogatott szinteken.

Az idei évben júniusban Európa-bajnokságot rendeznek, ahonnan minden kategóriából az első nyolc részvételi jogot szerez az augusztus végén kezdődő világbajnokságra. A legutóbbi, 2015-ös vb-n mindössze két magyar szerepelhetett, Balzsay azt szeretné, ha ennél idén többen léphetnének szorítóba a sportág csúcseseményén.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Erdei Zsolt: "Folyamatosan kattog az agyam"
A Magyar Ökölvívó Szövetség közgyűlése Erdei Zsoltot öt évre, egyhangúlag választotta elnökévé, miután megköszönték a tisztséget 1996 óta betöltő Csötönyi Sándor munkáját. A leköszönő vezetőt később tiszteletbeli elnöknek nevezték ki. Megújult az elnökség összetétele is, érdekesség, hogy a testületben ökölvívó nem kapott helyet, ám a szakmai munkát a sportágban érdekelt edzői bizottság tagjai végzik majd. A korábban a Madárfészek Akadémián tevékenykedő Erdei teljes mellszélességgel a szövetség irányítására fókuszál, jelenleg az átadás-átvétel fázisában a főbb célkitűzések megalkotásával foglalatoskodik. A sportolóként olimpiai bronzéremig jutó "Madár" a Sportreggeliben számolt be a szombati ülés eseményeiről, és a jövőbeli terveit is vázolta.
Ökölvívás
Csötönyi Sándor: "Zsolt nézzen néha a háta mögé is"
<a href="www.m4sport.hu/2017/04/01/erdei-zsolt-lett-az-okolvivo-szakszovetseg-elnoke/" target="_blank">Mint korábban megírtuk</a>, Csötönyi Sándor lemondása után egyhangúlag szavazták meg az április elsején megtartott közgyűlésen Erdei Zsoltot a Magyar Ökölvívó Szakszövetség élére.
Ökölvívás