Musorujsag
Élő Eredmények

Örökre eltiltották a panamázó elnököt

MTI
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) örökre eltiltotta Eduardo Lit, a Costa Rica-i szövetség korábbi elnökét.

A FIFA független etikai bizottságának pénteki ülésén azért hoztak ilyen súlyos ítéletet, mert Eduardo Li a bíróságon bevallotta, hogy több mint félmillió dollárral megvesztegették.

Kenőpénz ellenében a brazil Traffic Group miami egységének juttatta a 2022-es világbajnokság selejtezőinek média- és marketingjogait, egy másik esetben pedig egy panamai közvetítő vesztegette meg, hogy egy amerikai cég kapja a Costa Rica-i válogatott mezszponzori szerződését. Előbbiért 300 ezer, utóbbiért 230 ezer dollárt kapott, bár az eredeti megállapodás szerint mindkét esetben félmillió dollárral gazdagodott volna korrupt cselekedetéért.

Az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség szövetsége (CONCACAF) vezetőségének korábbi tagját – hat társával együtt – 2015 májusában a zürichi FIFA-kongresszus előestéjén egy luxusszállodában vették őrizetbe. Eduardo Li egyike annak a 42 embernek, illetve szervezetnek, akik ellen az Egyesült Államokban nyomozás indult a FIFA történetének legnagyobb korrupciós botrányában, a Costa Rica-i sportvezető esetében már meg is született a bírósági döntés, hiszen októberben bűnösnek találták.

További tartalmak