Musorujsag
Élő Eredmények

Így üzen az F1 Billy Mongernek

Sky Sports, Speedweek, Motorsport-Total
A Forma–1 Szocsiban is gondol a horrorisztikus balesetet szenvedő Billy Mongerre. Sebastian Vettel és Lewis Hamilton szerint okulni kell a történtekből.
A Renault is üzent Billy Mongernek (Fotó: XPB) A Renault is üzent Billy Mongernek (Fotó: XPB)

„Billy Whizz” – egy felirat, amely a szocsi hétvégén számos csapat (például Renault, McLaren, Toro Rosso) autóján és számos versenyző sisakján olvasható. Egy üzenet egy szörnyű balesetet elszenvedő fiúnak arról, hogy a motorsport világa az örökös rivalizálás és az időnként tapasztalható ellenségeskedés dacára is egy bajban mindig összetartó család.

A brit Forma–4-es versenyző, Billy Monger Donington Parkban két hete elszenvedett balesete, melynek során a 17 éves fiú mindkét lábát elvesztette, a Forma–1-es paddockban is téma, s a királykategória résztvevői – akiket Monger is példaképként csodál – együttérzésüket fejezték ki fiatal kollégájuk felé.

A bajnokság első két helyén álló két világbajnok arra figyelmeztetett, az ilyen esetekből mindig van mit tanulni. „Mélyen megrázott Billy balesete. Tudom, milyen fiatalként küzdeni, és el sem tudjuk képzelni, milyen lehet ezek után ilyen csapást átélni. Olvastam, mit írt a Facebook-on a balesete után, és figyelemreméltónak találtam” – fogalmazott Lewis Hamilton.

„Ez a baleset figyelmeztet minket arra, mennyire veszélyes a sportág, és nemcsak a Forma–1, más kategóriák is. Természetesen egyből Alex Zanardi jutott eszembe, aki ragyogó példa arra, hogyan képes egy ember túltenni magát egy ilyen csapáson. Bízom benne, hogy ugyanez Billynek is sikerülni fog.”

Sebastian Vettel kiemelte, a történtek után muszáj elgondolkodni, lehet-e javítani bármit is a biztonságon a hasonló esetek megakadályozása érdekében, s minden hasonló balesetből le kell vonni a következtetéseket. „Tragikus, ami történt. A kockázat mindig benne van. Ilyen tempónál bármi megtörténhet. Ezt időnként elfelejti az ember, mert – Istennek hála – nem történik meg olyan gyakran. De természetesen mindent meg is teszünk az ilyen esetek elkerüléséért. Szorítunk, hogy Billy felépüljön” – mondta a négyszeres világbajnok.

Fölmerült, az efféle történések mennyire tudják kizökkenteni a balesetveszélyre nem sokat gondoló versenyzőket. Pat Symonds úgy véli, nem szabad hatással lenni rájuk az efféle drámáknak. „A versenyzőknek az ilyesmit el kell fojtaniuk, amikor autóba ülnek. De időnként a sportág elég drámai módon hívja fel a veszélyességére a figyelmet, és ezzel nehéz szembesülni. Mindannyiuk számára világos, hogy Isten kegyességén múlik a sorsuk. Szép dolognak találom, hogy a versenyzőtársadalom ennyire összefogott Billy balesete után, és segítséget nyújtott neki” – állapította meg.

 

További tartalmak