Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: Hondára vált a Sauber!

Honda
A következő évtől már nem a McLaren kizárólagos partnere lesz a Honda. A japánok motorszállítói megállapodást kötöttek a Sauberrel!
Honda (Fotó: XPB) Honda (Fotó: XPB)

Jó ideje folytak a tárgyalások a japán motorgyártó és a svájci istálló között a 2018-as együttműködésről – vasárnap reggelre végre hivatalossá vált: a következő évtől Honda-motorokat használ a Sauber! Az ázsiai gyártó 2015-ös F1-es visszatérése óta most először lát el egyszerre két csapatot erőforrásokkal, ilyesmire utoljára a 2000-es években volt példa, amikor gyári csapatuk mellett a Super Agurinak is biztosítottak hajtóegységet.

„A McLarennel 2015-ben kezdett partneri kapcsolata mellett a Honda most a Saubert is beszállítóként támogatja a következő évtől. Ez egy új kihívás a Honda F1-es projektje számára” – jelentette ki Morijama Kacuside, a Honda kommunikációs igazgatója. „Kihasználva annak az előnyeit, hogy egyszerre két csapattal dolgozhatunk, szeretnénk javítani a rendszereinket és a működésünket, mind a szakurai, mind a Milton Keynes-i bázisunkon. Folytatjuk a munkát, hogy a szurkolóink a lehető leghamarabb újra domináns formájában láthassák viszont a Hondát.”

A jelenleg a Ferrari tavalyi erőforrásával versenyző Sauber a mostani megállapodással az olaszokkal 2010 óta tartó együttműködésének vet véget. „Nagy megtiszteltetés a Sauber számára, hogy együtt dolgozhat a Hondával az elkövetkező szezonokban. Az újjászerveződésünk nemcsak az új partneri kapcsolatainkban mutatkozik meg, de most a Hondával való új technológiai együttműködésünkben is. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk az új motorérában, amit izgatottan várunk. Nagyon várjuk már a Hondával való közös munkát, amely megalapozza a sikeres jövőnket, mind stratégiai, mind technológiai szempontból. Köszönet a Hondának, hogy létrejöhetett ez a partneri megállapodás” – nyilatkozta Monisha Kaltenborn csapatfőnök.

Marcus Ericsson (Fotó: XPB) Marcus Ericsson (Fotó: XPB)

A Sauber közleményében köszönetet mondott a Ferrarinak az elmúlt évekért, s külön hangsúlyozta, hogy a Hondával való kapcsolatuk egy széleskörű technológiai együttműködés kezdete lesz. Hogy pontosan hány évre állapodtak meg, arról nem közöltek információt.

A más csapatoknak történő motorbeszállítást korábban megvétózó McLaren örömmel fogadta a mostani hírt. „Nagy hír a csapat számára, és egy esély arra, hogy 2018-tól dupla annyi időt töltsünk teszteléssel” – írta a csapat a bejelentés kapcsán. Bár a hétvégén újra felröppentek pletykák arról, hogy a Honda és a McLaren útjai jövőre szétválhatnak, a japánok hangsúlyozták, a Sauber a második csapatuk lesz, azaz új szerződésük a wokingiakkal való kapcsolatukra nincs hatással.

További tartalmak