Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Juve úgy nyerne BL-t, ahogy még egy csapat sem

A Juventus a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében úgy szerzett kétgólos előnyt Monacóban, hogy ismét kapott gól nélkül zárt, amiben semmi meglepő sincs, elnézve a kiírásban nyújtott teljesítményét. Már csak az a kérdés, sikerül-e minden idők legjobban védekező BL-döntősévé válnia, és ott megtörnie az elődjei átkát.

Tizenegy meccsen kapott két gól. Ez a Juve mérlege az elődöntő első mérkőzése után. Egészen elképesztő, de az egyenes kieséses szakaszban még nem vették be Gianluigi Buffon kapuját. A torinói együttes összességében hat egymást követő találkozón (perceket tekintve 621-nél jár a számláló) maradt hibátlan védekezésben.

Egyelőre nincs labda, ami bejusson Gianluigi Buffon és a Juve kapujába (Fotó: EPA/SEBASTIEN NOGIER)



Buffon így 100., jubileumi BL-meccsén is lehúzta rolót. Ha ezt a visszavágón is megteszi, a Zebrák beállítják az Arsenal 2006-os rekordját. Eddig csak az Ágyúsok jutottak túl makulátlanul a nyolcad-, a negyed-, és az elődöntőn is. Akkor a döntőben is sokáig jól tartották magukat, de a Barcelona végül az utolsó negyedórában megtörte az emberhátrányban vezető angolok ellenállását és sorozatát, azaz nem ért aranyat a menetelés, melyben 13 találkozón szedtek be négy gólt (kettőt ugye a fináléban). Vagyis a BL ezen szakaszában patentra ugyanúgy állt az Arsenal, mint most a Juve.

Akárcsak az Ajax '96-ban, amikor megpróbálta megvédeni a címét, de épp a Juve rontott bele mérlegbe és a tervbe. Az amszterdamiak annyival voltak könnyebb helyzetben, hogy eggyel kevesebb kört rendeztek a csoportmeccseket követően, szóval a döntő volt a 11. összecsapás, amit a harmadik kapott góllal és szomorkodva zártak. Nem úgy egy évvel korábban. A 94/95-ös kiírásban kapott négy góljuk eddig a csúcs a győzteseket tekintve (bár összehasonlíthatatlan ez a rendszer mondjuk a 2000-es évek elején használt dupla csoportkörös megoldással, meccsszámmal).

Történelmi léptéktől eltekintve is érezzük, óriási teljesítmény, amit látunk a Juvétól. A Porto lesimázása a tavasz kezdéseként még nem világrengető bravúr, de azt követően megtették ugyanezt a Barcelonával, és félúton tartanak a Monacóval szemben is.

A katalánok csatártriója már-már a gól szinonimájaként használható, egy körrel korábban hatot rámoltak be a PSG-nek, sok vitára okot adva, de hat gól egy meccsen egy klasszis csapat ellen, mégiscsak hat gól. A hercegségbeliek semmiből jövő, idénybeli 146 gólt termelő suhancai szintén nem épp a legkellemesebb ellenfél egyetlen védelemnek sem. Mégis, nem maradt Kylian Mbappéék számára semmi más mint fejet hajtani.

Gianluigi Buffon (feketében) mozdulatában minden benne van: a Kylian Mbappé vezette monacói gyorsvonat is lefékezett a Juve miatt (Fotó: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO)



Massimiliano Allegri rugalmas, nem csak meccsről meccsre, de akár támadásról védekezésre - és értelemszerűen fordítva - is változtatható (ahogy az elődöntőben is) formációin alapuló rendszere nemcsak hatékony és eredményes, de művészien letisztult is.

Bár a Monacónak lesz még 90 percnyi esélye a csodára, de három gólt még sosem kapott a Juventus, ha összeállt a BBC, a Buffon, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini hármas hátul - a mostani BL-ben meg ugyebár összesen sem. Ráadásul Allegrivel 15 hazai elitligás meccsén még vereséget sem szenvedett (10 győzelem, 5 döntetlen).

Ha egy csapat ilyen tökéletesen fel van építve, és az egyéniségeik a rendszert szolgálják, ahogy azt Paolo Dybaláék, akkor simán belefér az is, hogy kivárja, amíg Gonzalo Higuaín 24 egyenese kieséses BL-beli termését végre megduplázza.