Musorujsag
Élő Eredmények

Reménykednek a téli olimpia szervezői

MTI
A jövő februári, pjongcsangi téli játékok szervezőbizottságának vezetője továbbra is abban reménykedik, hogy az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) megváltoztatja korábbi döntését és elengedi a játékosokat az olimpiára.

„Nem hiszem, hogy az NHL végleges döntést hozott volna. Továbbra is van idő tárgyalni és megegyezni” – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Li Hi Pom, aki Párizsban találkozott a sportág nemzetközi szövetségének (IIHF) elnökével, Rene Fasellel.

A dél-koreai sportvezető szerint az IIHF és a szervezők egy hajóban eveznek, így továbbra is együttműködnek a közös cél érdekében, továbbá a létesítmények fejlesztésében, hogy az ötkarikás játékokon a lehető legjobb körülmények között kerüljön sor a jégkorongtorna mérkőzéseire.

„Készen állok, hogy találkozzak az NHL képviselőivel. Bárhol szívesen asztalhoz ülök, ami számukra megfelelő. Még semmi sem dőlt el” – mondta Li Hi Pom, aki hozzátette, törekvéseiket Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is támogatja.

Az NHL április elején közölte, hogy lezártnak tekinti a kérdést, és a következő idény menetrendjét úgy tervezi, hogy nem számol leállással a téli olimpia idejére.

Az NHL az 1998-as naganói játékokra engedte el először a hokisokat, azóta minden olimpián szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodniuk a feleknek.

Gary Bettman, az NHL első embere szerint a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem volt hajlandó állni, de ezt március végén az IIHF magára vállalta.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Újabb vereséggel 13. a magyar duó a curling vb-n
A Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duó 11-0-ra kikapott az amerikai Rebecca Hamilton, Matt Hamilton kettőstől a kanadai Lethbridge-ben zajló olimpiai kvalifikációs vegyespáros curling-világbajnokság helyosztóján, így 13. lett.
Sportok
Elúszott a kvóta a curling vegyespárosnak
A Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duó pénteken 8-6-ra kikapott a cseh Zuzana Hajkova, Tomas Paul kettőstől a kanadai Lethbridge-ben zajló olimpiai kvalifikációs vegyespáros curling-világbajnokság nyolcaddöntőjében, így biztosan nem szerzett kvótát a 2018-as, pjongcsangi téli olimpiára.
Sportok