Musorujsag
Élő Eredmények

A hatodiknál már nem vár jobb helyet a McLaren

Formula1.com
A McLaren-Honda új ügyvezetője, Zak Brown nem gondolta, hogy ennyire nehezek lesznek a csapatnál töltött első hónapok, viszont továbbra is töretlenül bízik az istálló feltámadásában. Igaz, az idei szezonnal kapcsolatban a hatodiknál jobb helyezéssel már nem számol.
Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Brown 2016 végén került a McLaren élére, miután a vezetőséggel összekülönböző Ron Dennisnek távoznia kellett posztjáról. Az amerikai szakember komoly elánnal vágott bele a munkába, és többször kijelentette, a csapat vezetésével egy álma vált valóra, hiszen évek óta McLaren-szurkolónak vallja magát (tény, régóta közel volt az istállóhoz, és korábban is hangoztatta ezt).

A kinevezését követő első hónapok meglehetősen nehézkesre sikeredtek, a Honda ugyanis nem tudott előrelépni erőforrásával, sőt az új fejlesztés továbbra is megbízhatatlannak és erőtlennek tűnik a riválisokéhoz képest. Így fordulhatott elő az a „csúfság”, hogy a McLaren öt futam után az utolsó helyen áll a pontversenyben (0 egységgel). „Nem gondoltam, hogy ez a munka könnyű lesz, de azt hittem, jobbak lehetünk” – ismerte el a Formula1.comnak.

„Azt gondoltam fejlődhetünk 2016 után, most viszont, a barcelonai futamot követően egyértelmű, hogy ez nem sikerült, noha legutóbb már voltak biztató jelek. Fernando (Alonso) időmérős teljesítménye például ígéretes volt. A verseny azonban nem jött össze a csapat számára. De remélem, hogy az év végére utolérjük, és túl is szárnyaljuk a 2016-os formánkat” – folytatta.

Fernando Alonso és Zak Brown (Fotó: McLaren) Fernando Alonso és Zak Brown (Fotó: McLaren)

„Nem azt akarom mondani, hogy pontok tekintetében túlteljesítünk majd, hanem azt, hogy a kemény munkának köszönhetően – amiből mindenki kiveszi a részét – versenyképesebbek lehetünk a pályán, mint az előző évben. Viszont figyelembe véve, hogyan kezdtük ezt az évet, nagyon nehéz most elképzelni, hogy a pontok tekintetében előrébb tudunk végezni a hatodik helyezésnél” – ismerte el őszintén, és némileg csalódottan a rutinos szakember.

Amikor megkérdezték, mi a csapat legnagyobb nehézsége, Brown meglehetősen egyértelműen, mégis diplomatikusan válaszolt. „Nos, a motorhelyzet mindenki számára frusztráló, beleértve a partnerünket is. Nagyon keményen dolgoznak. Ha oszthatnánk jegyeket az erőfeszítésért, mind ötöst kapnának. A Forma–1 azonban eredményközpontú és nem erőfeszítésközpontú. Szóval, igen, a helyzet bosszantó. A műszaki hibák megoldása egészen egyszerűen időbe telik. Nem olyan, mint egy focimeccs, ami rosszul sikerült, de a jövő héten már jobb formában lehetsz. Ez hosszabb távú játék.”

Kiemelte, a jelenlegi helyzetben is igyekszik a pozitívumokat nézni, a McLaren karosszériája ugyanis önmagában jónak számít, a Honda keményen dolgozik, a csapat pedig két remek pilótával bír. Innen pedig adta magát a következő kérdés, hogyan lehet motiválni ezt a két versenyzőt a jelenlegi helyzetben. „Nos, a srácok pályafutások különböző szakaszaiban vannak. Stoffel (Vandoorne) az elején. Tisztában van a saját helyzetével, és ez a túlélés, feltehetően csak erősebbé teszi.”

„Megtanul pár jó dolgot, és néhány kevésbé jót, de legalább tanul, és ez roppant fontos a pályafutása első szakaszában. Fernandóról azt hiszem, az egész világ tudja, mennyire jó. Szóval, az ő esetében a frusztráció inkább abból fakad, hogy nem tudja bizonyítani mindezt. Az utóbbi időben viszont nagyon élvezzük Indianapolist, és hamarosan ismét jól fogunk szórakozni. Fernando egy igazi versenyző. A McLarent is igazi versenyzők alkotják, és ez segít összetartanunk, és így egy másik szakággal (az IndyCarral) is próbálkozhatunk, ahol szerintem nagyon versenyképesek lehetünk, miközben igyekszünk megoldani a problémáinkat” – zárta gondolatát.

Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne az új McLarennel (Fotó: McLaren) Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne az új McLarennel (Fotó: McLaren)

További tartalmak