Musorujsag
Élő Eredmények

Felelősség, filozófia, szerencse – Pontes őszintén vallott távozásáról

m4sport.hu | Szerző: Romao André
Leonel Pontes már nem lesz ott a Debrecen kispadján a bajnokság utolsó fordulójában, miután a klubbal közös megegyezéssel felbontották szerződését. A portugál szakember kesernyés hangulatú interjút adott az m4sport.hu-nak.

m4sport.hu: A Debrecen vezetősége nem várta meg a bajnokság végét, az utolsó forduló előtt megköszönte munkáját. Hogy érintette ez Önt?

Leonel Pontes: Nagyon szomorú voltam a döntés miatt. Úgy érzem, megérdemeltem volna a lehetőséget, hogy az utolsó mérkőzésen is ott legyek a csapattal.

m4sport.hu: Ön szerint mi hiányzott ahhoz, hogy a csapat a bajnokságnak ebben a szakaszában már nyugodt pozícióban legyen, ne kelljen tartania a kieséstől?

Leonel Pontes: Több olyan tényező van, amelyek hátráltatták előrelépésünket. Augusztusban kerültem a csapathoz. Érkezésem után történt pár változtatás a keretben. Néhány játékos elment különböző okokból kifolyólag, a helyükre jöttek újak. Érkezésemkor igyekeztem azt a futballfilozófiát a csapatnak átadni, amely Portugáliában általános és működőképes. Ez teljesen más, mint amit az itteni játékosok megszoktak, idő kellett ahhoz, hogy elsajátítsák. Az első időszakban nem is jöttek az eredmények, de a téli szünet előtt már kezdett összeállni a csapat és a játék is. Aztán a tél folyamán újabb játékosok érkeztek, és elsősorban a támadószekciót próbáltuk megerősíteni, mert hiányoztak a gólok.

Debrecen, 2017. április 15. A debreceni Szuk Hjundzsun (b) és Poór Patrik Péter, az MTK játékosa a labdarúgó OTP Bank Liga 27. fordulójában játszott Debreceni VSC – MTK Budapest mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2017. április 15-én. A találkozó gól nélküli döntetlennel zárult. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

m4sport.hu: Ezt megerősíthetem. A játék képe alapján több olyan mérkőzés volt, amelyeken nem érdemelt volna vereséget a csapat, de a sok kihagyott helyzet miatt rengeteg pont elhullott. Lehet, hogy a támadók minőségével volt a gond?

Leonel Pontes: Nem a játékosokkal volt a baj. Ők az esetek többségében kihozták magukból, ami kellett. Talán voltak esetek, amikor a koncentráció nem volt megfelelő vagy az önbizalom, ezek pedig nagyon fontos tényezők az ilyen helyzetekben. Amikor nem jönnek az eredmények, könnyen elbizonytalanodnak a játékosok. Ilyenkor hiába teljesít jól egy csapat a mezőnyben, amikor ott állnak a döntő pillanatokban, nem mindig hoznak jó döntést. Ettől ők nem rossz játékosok. Ez sajnos végigkísért minket a szezon folyamán.

m4sport.hu: Esetenként a szerencsével is hadilábon álltak…

Leonel Pontes: Több szempontból is. Mérkőzésekre is lebontható ez, de az egész bajnokságra igaz. Rengeteg olyan mérkőzésünk volt, amikor apróságokon ment el egy győzelem vagy pontszerzés. Ha az utóbbi időszakot nézzük: ott volt például az Újpest elleni győzelem. Akkor nekünk volt szerencsénk, utána meg következett a Ferencváros, amikor döntetlen lett a vége, de inkább győzelmet érdemeltünk volna. Ezek előtt a Videoton volt az ellenfél, egy szupererős csapat. 3-2-re kikaptunk, de végig egyenrangú ellenfelei voltunk annak a gárdának, amely a bajnokság megnyeréséért küzd. Az is olyan meccs volt, hogy bármelyik csapat nyerhetett volna, sajnos ebben az esetben sem mi kerültünk ki győztesen. Ha a bajnokságot nézzük, akkor az utolsó fordulókban bíztatóan jöttek az eredmények. Pech az egészben, hogy velünk párhuzamosan azok a csapatok is jól teljesítettek, amelyek szintén a kiesés ellen küzdöttek. Ez is jól jelzi, milyen kiegyensúlyozott a bajnokság, nincsenek könnyű mérkőzések.

m4sport.hu: Mennyire érzi felelősnek magát abban, hogy ilyen gyengén szerepelt a csapat?

Leonel Pontes: Én vagyok az edző, én hozom a döntéseket, így nyilván felelős vagyok azért, hogy ott tart a csapat, ahol tart. Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy egy csapatról, egy klubról beszélünk, ahol mindenkinek meg kell hoznia a maga döntéseit. A játékosok a pályán, az edző a kispadon, a vezetők az íróasztalnál. Ezeknek a döntéseknek a sorozata hozza az eredményeket vagy éppen az eredménytelenséget. Én például nem rúghatom be az ajtó-ablak helyzeteket a kispadról vagy a büntetőket. A Honvéd elleni mérkőzés tipikus volt. Előtte két jó meccset játszott a csapat, aztán alig kezdődött el a Honvéd elleni, máris hátrányba kerültünk, mégsem roppantunk össze, tizenegyest lőhettünk, amely azonban kimaradt. Ez a pillanat döntően befolyásolta a folytatást, teljesen megzavarodtak a fiúk. Fejetlenség volt a pályán, semmit nem láttam abból, amit megbeszéltünk. Nem bánthatom a fiúkat, mert láttam, hogy a szívük viszi előre őket, de ez nem elég. A Honvéd meg van olyan jó csapat, hogy ezt kihasználja.

Debrecen, 2017. május 20. A kispesti Koszta Márk (b) és a debreceni Ioan Constantin Filip a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Debreceni VSC – Budapest Honvéd mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2017. május 20-án. A Budapest Honvéd 5-2-re győzött. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

m4sport.hu: A jelentet, amikor Danilovic megszorongatta Ferenczit, azt sejtette, hogy valami nincs rendben a csapat körül, rossz lehet az öltözői hangulat…

Leonel Pontes: Épp ellenkezőleg! Két jó mérkőzés volt a fiúk mögött, kifejezetten jó volt a hangulat, de az első félidő teljesen letaglózta a csapatot, mindenki feszült volt. Érthető volt az elkeseredettség, de ilyet nem engedhet meg magának egy játékos. Edzőként meg kellett hoznom a megfelelő döntést, lecseréltem a kapust.

m4sport.hu: Tudja már, hol folytatja?

Leonel Pontes: Most csak azt tudom, hogy utazom Portugáliába, a családommal szeretnék lenni, aztán meglátom, mi lesz.

m4sport.hu: Akkor a Debrecen utolsó mérkőzésén már nem is lesz ott?

Leonel Pontes: Nem, de nagyon szurkolok annak, hogy az első osztályban maradjon a klub. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ez így is fog történni.

További tartalmak