Musorujsag
Élő Eredmények

Képes-e hozni a tavalyi formát az idei Red Bull Monacóban?

Red Bull
Monaco egy éve szárnyakat adott a Red Bullnak, és ez most is rájuk férne. Álom vagy realitás?
Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo (Fotó: xbpimages.com) Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo (Fotó: xbpimages.com)

„Idén egyszerűen ki sem állok a boxba! A gumik úgyis örökké bírják” – viccelődött Daniel Ricciardo még Barcelonában, amikor a soron következő Monacói Nagydíjról kérdezték. Ma már csak egy emlék számára az egy évvel ezelőtt történt baki, amely akkor a futamgyőzelmébe került. Az ausztrál a teljes monacói hétvégén dominált, szombaton megszerezte pályafutása első pole pozícióját, vasárnap pedig mindaddig a kezében volt a győzelem, míg a Red Bull a kerékcserénél meg nem váratta őt a nem talált új abroncsokkal.

„Akárhogy is alakul, mindenképpen magabiztosan utazom Monacóba. Már alig várom, szeretem azt a helyet! És a pozitív emlékek így is többségben vannak” – tette még hozzá Ricciardo.

Daniel Ricciardo és Lewis Hamilton (Fotó: Charniaux / XPB Images) A tavalyi verseny döntő pillanata: Daniel Ricciardo Lewis Hamilton mögé érkezik (Fotó: Charniaux / XPB Images)

De vajon mi lehet a legjobb elérhető eredmény a csapata számára idén?

A Red Bullnak az elmúlt három évben rendszerint Monaco volt az egyik legjobb pályája. A szűk utcákon nem számít igazán, hány lóerő áll a rendelkezésükre, a hangsúly leginkább a jó kigyorsításokon, a nagy tapadáson van – no meg azon, ki ül a volán mögött.

Utóbbi téren aligha panaszkodhatnak, ám ami az autójukat illeti, ezúttal nagy a bizonytalanság. A szezonjuk első fele nem úgy alakult, ahogyan tervezték, és bár Barcelonában jöttek a javító fejlesztések, Ricciardo csaknem körhátránnyal lett harmadik a Mercedes és a Ferrari mögött, ami azt mutatta, továbbra is nagy a csapat lemaradása.

Miután a mezőny általában Barcelonából érkezik a hercegségbe, gyakran szokás a spanyol pálya lassú, az utolsó sikánt is magába foglaló szakaszát alapul venni annak kapcsán, ki mire számíthat Monacóban. Bár az elmúlt évek azt mutatták, nem feltétlenül létezik ez a kapcsolat, a Red Bull most mégis abba kapaszkodhat, hogy az RB13-as legutóbb jól muzsikált a harmadik szektorban. Miközben az első és a második szakaszon csak a Ferrari és a Mercedes után következtek, a katalán pálya utolsó harmadában Max Verstappen a 3. legjobb részidőt érte el, megelőzve Sebastian Vettelt és Kimi Räikkönent is. Persze sok múlik azon is, mely csapat milyen beállításokkal körözött két hete, ráadásul Monacóban a Pirelli három legpuhább keverékét fogják használni a legkeményebbek helyett.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB) Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardo mindenesetre jelezte, rajta nem fog múlni a jó eredmény. „A tavalyi év csalódás volt számomra, mert úgy éreztem, megnyerhettük volna a versenyt. De elég idős és érett vagyok már ahhoz, hogy ezt magam mögött hagyjam, és csak előre tekintsek, az újabb versenyre. Szeretném visszakapni azt, amiről úgy éreztem, tavaly elvesztettem. Nem hiszem, hogy tudnék gyorsabb lenni annál, mint az akkori pole-körömön. Nagyon jól ment akkor, az volt a valaha futott egyik legjobb köröm” – tekintett vissza.

Ricciardo kiemelte, nagyon élvezi a választott hazájában rendezett versenyeket, és ha valahol, ez Monacóban adhat némi pluszt. „Monaco mindenképpen a kedvenc pályám. Kívülről szinte elképzelhetetlen, hogy olyan tempóval megyünk rajta, mint amilyennel megyünk. De mihelyst beülsz az autóba, elképesztő érzés. Ha súrolod a falat, valójában arra vágysz, hogy újra megtedd, vagyis ez nem elriaszt. Az egész hétvége különleges és speciális.”

Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo (Fotó: xpbimages.com)

Max Verstappen is élvezni fogja – reményei szerint jobban, mint tavaly. Akkor második Red Bull-os futamát teljesítette éppen, első győzelme után érkezett Monacóba, ám az időmérőn, majd a versenyen is a falban kötött ki. „Tavaly balszerencsés voltam az ütközéssel, de ez nem befolyásolja az önbizalmamat a visszatérés előtt. Egyszerűen jobb akarok lenni és tanulni a hibáimból” – jelentette ki Verstappen.

„Monacóban nincs olyan kör, amelyen nem vállalsz nagy kockázatot. Ha gyors akarsz lenni, itt ilyen nem létezik, mert muszáj a határon lenned. Monacóra egy kicsit másképpen készül az ember, lassabban építed fel a hétvégédet és a tempódat. Fontos, hogy óvatosan keresd a határokat. Az új autókkal szerintem az uszodánál lévő sikán jelenti majd a legnagyobb kihívást” – vélekedett az egyszeres futamgyőztes.

További tartalmak