Musorujsag
Élő Eredmények

Button élvezte, de az új autó megtréfálta…

Sky Sports, PlanetF1
Az előző években megszokhattuk, hogy Jenson Button gyakran panaszkodik a tapadás hiányára, visszatérő hétvégéje edzésnapján viszont a túl sok tapadással gyűlt meg a baja. Noha ennek ellenére jól kezdett, az eredményekkel nem foglalkozik, hiszen csak élvezni akarja a vezetést.
Jenson Button (Fotó: XPB) Jenson Button (Fotó: XPB)

Tavaly november óta először ült élesben Forma–1-es autó volánja mögé a 2009-es világbajnok, akire komoly kihívás várt Monacóban, az idei versenygépet ugyanis eddig csak a szimulátorban tesztelte, és az autó alaposan megváltozott 2016 óta. Ehhez képest Button meglepően sima napot zárt: folyamatosan és hibamentesen rótta a köröket, az edzést pedig a 12. helyen zárta.

Persze, ő is észlelte, hogy az autók komoly változáson estek át. „A második szabadedzésen küszködtem egy kicsit az extra tapadással” – panaszkodott a brit klasszis, aki az elmúlt években gyakran ennek hiányát tette szóvá. „Szenvedtem egy kicsit, hiszen sokkal később kell fékezni, mint az itt Monacóban megszoktuk, és több sebességet is viszünk a kanyarba. Olyan helyeken fékeztem, ahol eddig Monte-Carlóban még sosem!” – tette hozzá.

„A tapadási viszonyok hosszú évekig hasonlóak voltak, de most változott a helyzet! Sokkal több a tapadás az általam megszokottnál. Az első edzés után még azt mondtam a mérnököknek, hogy nem érzek olyan nagy eltérést az előző évhez képest, de a másodikon már sokkal gyorsabb volt az autó. Kicsit nehezebb megbízni az autóban, de remélem, hogy a mérnökök segítségével egy kis idő múlva már ez is menni fog” – magyarázta a tapasztalt pilóta.

Jenson Button (Fotó: XPB) Jenson Button (Fotó: XPB)

Nyilatkozata során kiemelte, az elmondottak ellenére egyetért ellenfeleivel, vagyis a vezetés szerinte is élvezetesebbé vált az új autókkal. „Élveztem az első körömet! Nevettem az autóban ülve. Fantasztikus élmény ezeknek a gépeknek a vezetése. Nem hiányzott annyira az F1, de amikor beültem az autóba, nagyon élveztem a vezetést” – ismerte el.

Noha a McLaren idei formájához képest a kezdés valóban nem tűnt gyengének, állítja, szombaton még jobban teljesíthet majd, hiszen addig sikerül még jobban az ő stílusához igazítani a versenygépet. „A cél az, hogy szórakozzak és bizonyítsak magamnak. Januárban vezettem egy ralikrossz autót és ennyi, tavaly november óta csak ennyit vezettem. Az teljesen más volt, mint az F1. Úgy éreztem, kicsit fura lesz majd a visszatérés, de nem, és ez nagyon jó. Ha egy kicsit magabiztosabb leszek, és a fékezésre is ráérzek, még jobb lehetek majd” – jelentette ki.

Jenson Button (Fotó: XPB) Jenson Button (Fotó: XPB)

Egyelőre azt sem zárja ki, hogy vasárnap a pontszerzők közé is bekerülhet, de mint mondta, egyelőre nem foglalkozik az eredményekkel. „Izgatott vagyok a hétvége miatt. Lehetőséget kaptam arra, hogy részt vegyek a Monacói Nagydíjon; ez a legmenőbb sztori az egész világon! Szóval igen, izgatott vagyok. Nem tudom, hogyan megy majd a hétvége, de most nem is ez a fontos, hanem az, hogy élvezzem. Remélem jól működnek majd a fejlesztések és passzolnak majd a stílusomhoz. Tudják, egy boldog versenyző, egyúttal gyors is!” – zárta gondolatát.

Korábban felmerült, a tesztek hiánya gondot okoz majd a britnek, a csapat azonban már az első pillanatban bízott benne. „Jenson azért döntött úgy, hogy nem tesztel velünk Bahreinben, mert nagyon is megbízott a szimulátorunkban. És az autónk gyorsan is fejlődik, ezért bármilyen is volt, Monacóban teljesen másnak érezte volna” – mondta Jonathan Neal, a McLaren ügyvezetője. „Már jól ismerjük, tudjuk, mire vágyik, hogy állítja be az autóját. Volt pár szimulátoros tesztünk, üléspróbánk, rendszerellenőrzésünk, átvettük az alapokat. De ezzel nem kell annyit foglalkozni, mert ő egy világbajnok, és még érzi a dolgokat, a versenyképessége is megvan” – folytatta.

„Az autók természetesen szélesebbek, mint tavaly, de egy kivétellel mindenki távol maradt a falaktól. Szerintem még a versenyzők és az autó is fejlődni fog, de olyan nagy leszorítóerővel rendelkezünk idén az előző évhez képest, hogy a féktávok teljesen eltérnek. Ő viszont azt mondta, nagyon élvezi a vezetést ezzel az autóval” – erősítette meg Button szavait a tapasztalt szakember.

Jenson Button (Fotó: XPB) Jenson Button (Fotó: XPB)

További tartalmak