Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel lett az időmérő fő esélyese?

Sky Sports, Speedweek, Motorsport-Total
Nem hiszi, hogy a Mercedes gyengélkedni fog, mégis magabiztosan várja a monacói folytatást Sebastian Vettel. 9 év óta először van esély a Ferrari-pole-ra?
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A bajnoki első helyezett szerdán nem győzte hangoztatni, Monacóban mindennél fontosabb, hogy az ember ráérezzen az autójára. Tekintve, hogy Sebastian Vettel közel fél másodperces előnnyel nyerte a második szabadedzést Daniel Ricciardo előtt, úgy tűnik, ő máris ráérzett az SF70H-ra.

Pedig délelőtt még a tűzzel játszott, amikor folyamatosan érintőre vette a palánkot az uszodánál lévő sikánban. „Délelőtt egy kicsit talán túlságosan is heves voltam, és párszor érintettem a korlátokat. Az autót nagy élvezet vezetni itt, mert jóval gyorsabb. Hogy szélesebb lett, azt főként a gyors irányváltásoknál érezni, lenn az uszodánál. Ott háromszor-négyszer is megcsókoltam a falat, ami után azt mondtam magamnak, ezt inkább hagyni kéne… Délután már jobb volt. Nem nagy a különbség. Érezni, hogy az autó kicsit szélesebb, de ha eltalálod az ívet, akkor megvan a kellő távolság is a szalagkorláttól” – értékelt a négyszeres világbajnok.

A második gyakorláson Vettel csak közel félóra elteltével hajtott először pályára, autója az edzés elején még az emelőn állt. „Egy kicsit későn kezdtünk, ami nem volt betervezve. Csak apróság volt, ami tovább tartott. Elővigyázatosságról volt szó, semmi komoly. Le kellett szerelnünk a padlólemezt, és egy kicsit késésben voltunk. De ez nem volt gond, mivel utána mindig megtaláltam a helyet a pályán, így forgalom nélkül tudtam körözni. Ettől függetlenül megkaptuk a válaszokat, amiket akartunk. Produktív nap volt.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A Mercedes meglepően nagy lemaradását nem tekinti biztató jelnek. „Még csak csütörtök van, és van egy kis időnk. Elég furcsa volt, biztos megvan az oka, . És abban is biztos vagyok, hogy szombatra visszanyerik az erejüket. Szoros lesz, a Red Bullokkal is!”

Vettel ígérte: „Szombaton ennél is jobbak leszünk!” Ugyanakkor azt nem merte határozottan kijelenteni, hogy ők az időmérő esélyesei. A Ferrari utoljára 2008-ban, Felipe Massával szerezte meg az első rajtkockát a hercegségben, legutolsó győzelmét pedig 16 éve Michael Schumacherrel aratta. „Hogy lesz-e esélyünk a pole-ra, azt még nem tudom, de elkaptam a ritmust, sikerült javítanunk az autó beállításain is. Fontos lesz, hogy szabad legyen az út előttünk, de erre sosincs garancia. Arra nem lehet alapozni, hogy az egyik nap jó időt autóztál. Most láthatóan összeraktuk a kört, és egészen elégedett vagyok.”

Motor Racing - Formula One World Championship - Monaco Grand Prix - Thursday - Monte Carlo, Monaco

„Itt meghatározó, hogy érzed magad a volánnál. A legjobb példa erre Daniel, aki tavaly akkor autózott tökéletes kört, amikor a leginkább kellett. Ez a verseny szempontjából nagyon fontos, de még akkor is hosszú az út, hiszen a futamon is sok minden történhet. Próbáljuk elvégezni a házi feladatainkat, hogy jó helyzetben legyünk szombaton és vasárnap.”

„Holnap nem lesz edzésünk, de azért így sem leszek szabad. Sok adatot kell átnéznünk. Most a finomhangolás következik. Szerintem tudjuk, hogyan tehetnénk még gyorsabbá a Ferrarit. Egy körön egész jól ment, a hosszú etapokon még tudunk javítani. A finomításokon fog múlni, még mindenütt tudunk gyorsulni” – állapította meg.

További tartalmak