Musorujsag
Élő Eredmények

Ennyi volt, Klein Dávidnak vissza kellett fordulnia

MTI
Suhajda Szilárd után Klein Dávid is visszafordult a Mount Everestről a 8848 méteres csúcs elérése nélkül - tájékoztatta a vállalkozás sajtóreferense péntek reggel az MTI-t.

Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára.

A közlemény szerint az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás Klein Dávidot 8000 méteren először várakozásra kényszerítette, éjszaka, a csúcsmászás során pedig a rendkívül erős szél miatt meg kellett állnia.

Klein Dávid a két filmes serpával együtt 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, ahonnét a hajnali órákban indultak el „alacsonyabb magasságba” – olvasható a közleményben.

A sajtós szerint Klein Dávid jól van, és ha kedvez az időjárás, szombatra már lejut az alaptáborba.

Stefano Favaro, az expedíció menedzsere közleményében hangsúlyozta, hogy a két mászó teljesítménye példaértékű, mindent megtettek a vállalkozás sikere érdekében, „tökéletes fizikai és mentális állapotban”, felkészülten érkeztek a Mount Everest alaptáborába, ám „az idei szezonban nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót”. 

Hozzáfűzte: az expedíció menedzsmentje „teljes mértékben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett”, amikor rosszulléte miatt szerdán visszatért az alaptáborba, hogy Klein Dávid tovább tudjon haladni.

Klein Dávid szerdán a 7200 méteren lévő hármas táborból kevesebb mint tíz óra mászás után érkezett meg a nagyjából 8000 méter magasságban lévő négyes táborba, ahonnan néhány óra pihenés után a két filmes serpával együtt magyar idő szerint csütörtök délután indult tovább a Mount Everest csúcsára.

A csúcsmászás során azonban a zord idő miatt végül Klein is visszafordult. Favaro szerint mind Suhajda, mind Klein felelősségteljes döntést hozott, „hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás”.

Az expedíció sajtóreferense megerősítette az MTI-nek, hogy az expedíció véget ért.

Eddig mintegy hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid legutóbb az északi oldalról próbálkozott, de a déli oldalt is ismeri, 2005-ben és 2008-ban járt ott.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Klein Dávid elindult a Mount Everest csúcsára
Klein Dávid magyar idő szerint csütörtökön 16:45-kor elindult a Mount Everest csúcsára, hogy a magyarok közül elsőként oxigénpalack használata nélkül érjen fel a világ legmagasabb pontjára.
Extrém