Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen 3261 nap óta elóször a pole-ban – meglesz a győzelem is?

Sky Sports, Speedweek
Közel kilencéves átkok törtek meg szombaton Monacóban! Kimi Räikkönenek és a Ferrarinak is összejött végre az edzéselsőség!
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

A vörösök utoljára 2008-ban állhattak fel az első rajtkockába Monacóban, akkor Felipe Massa nyerte meg velük az időmérő edzést. Kimi Räikkönen eközben a 2008-as Francia Nagydíj óta várja a következő, szám szerint 17. pole pozícióját.

129 nagydíj és 3261 nap elteltével végre megszerezte!

2007 bajnoka a szabadedzéseken folyamatosan lépéshátrányban volt a szárnyaló Sebastian Vettellel szemben, ám a kvalifikációra fordult a kocka. Vettel nem találta a ritmust, Räikkönen viszont egyre jobb lett. A Q2-ben és a Q3-ban is ő bizonyult a gyorsabbnak, a végén 43 ezred döntött a javára!

„Ez a legjobb hely, ahonnan rajtolni lehet holnap, de ez sem jelent garanciát semmire” – figyelmeztetett a Monacóban eddig egyszer nyerő „Jégember”. „Mindenesetre elfogadom. Egész jól ment. Bizonyos helyeken küszködtem egy kicsit, próbáltunk rájönni, miért, és az időmérőn jobban ment. Ez nem jelenti azt, hogy tökéletes volt, de tökéletes soha nem is lesz. Ez is elég volt, és nagyon elégedett voltam az autóval. Mindig lehet javítani itt-ott, ha alaposabban megnézzük, de ez egy soha véget nem érő történet.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

„Minden jól ment, jó volt az időzítésünk is a kimenetelkor. Mivel jónak éreztem az autót, nyomhattam a gázt. Jó és sima időmérő volt ez, örülök magam és a csapat miatt is! Miénk az első rajtsor, megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni belőle.”

Räikkönen gyakran szenved az autó beállításai, a körülmények változása miatt, ám ezúttal különösen elégedetté tette őt, hogy folyamatosan javult. „Nem könnyű itt összerakni egy gyors kört, és nem csak a forgalom miatt. Nekünk most sikerült fejlődnünk minden edzésen. A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy folyamatosan jó köröket teljesíts, ami a gumik működési tartományával áll összefüggésben.”

Maurizio Arrivabene csapatfőnök külön örült annak, hogy megszakadt Räikkönen pole nélküli sorozata. „Nagyon örülök neki, mert megérdemli!” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Időnként előjön belőle a bajnok! Kár, hogy Sebastian elkövetett egy kis hibát az ötös kanyarban, de két autónk van az élen, ami jó. Ennek örülök, viszont máris lapoznunk kell. Emlékeznünk kell arra, hogy mi történt, amikor legutóbb ilyen helyzetben voltunk Szocsiban. Óvatosnak kell lennünk, és a holnapra kell gondolnunk. Már megyünk is a mérnöki megbeszélésre.”

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Ami a futamot illeti, Räikkönen máris jelezte, szó sem lesz csapatsorrendről a holnapi rajtnál. „A csapat szabadon hagy minket versenyezni a győzelemért. De mindig az eszünkben van, hogy a csapatért versenyzünk. Nem is értem az erre vonatkozó kérdéseket. Mi változott az előző három évben? Mindig egyenlő feltételekkel versenyzünk” – nyomatékosította.

Megszakításra váró átkokból még mindig maradt: a Ferrari legutóbb 2001-ben nyert futamot Monacóban, míg Räikkönen 2013-as ausztráliai diadala óta vár a 21. győzelmére.

További tartalmak