Musorujsag
Élő Eredmények

A nyerőszám a piros 5-ös: Vettel mindent vitt Monacóban!

Boxutca
Nem a rajt, a taktika döntött: Sebastian Vettel idei harmadik győzelmét aratta, és 25 pontra növelte az előnyét a bajnokságban.
Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Hogy fognak ezek a széles autók elférni a szűk első kanyarban? A kérdés a monacói hétvége kezdete óta foglalkoztatta a paddockot, ám a vasárnapi futam kevéssé izgalmas válasszal szolgált: könnyedén! A két Ferrari kötelékben repült be a Sainte Dévote-ba, Sebastian Vettel blokkolta az utat Valtteri Bottas előtt, és bár a két Red Bull egymás mellé került, végül ők is tartották a Max Verstappen, Daniel Ricciardo sorrendet.

A rajt vesztese Danyiil Kvjat volt, aki két pozíciót csúszott vissza, Kevin Magnussen ugyanennyit nyert, míg Lewis Hamilton már az első métereken lehagyta Stoffel Vandoorne-t, így a 12. helyről kezdhette a reménykedést, hogy valahogyan előrébb tud lépni.

A Monacói Nagydíj rajtja (Fotó: XPB) A Monacói Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

A Pirelli ugyan előzetesen ajánlotta a középmezőny figyelmébe a szuperlágyas kezdést, erre végül csak a két Sauber vállalkozott. Közülük Pascal Wehrlein az első kör végén aztán egyből ultralágyakra cserélt, miközben Jenson Button épp az ellentétes utat járta be: szuperlágyat tetetett föl a legelső kör végén.

Ők ketten aztán a cserék után kevés híján ütköztek is kifelé menet. Az FIA a brit panasza után vizsgálatot is indított az ügyben. Az eredmény: Wehrlein 5 másodperces büntetést kapott veszélyes kiengedés miatt.

Pascal Wehrlein és Jenson Button boxutcai kakaskodása (Fotó: Formula1/Twitter) Pascal Wehrlein és Jenson Button boxutcai kakaskodása (Fotó: Formula1/Twitter)

Kezdetét vette a monacói vonatozás. Räikkönen azonnal egészséges 2 másodperces egérútra tett szert csapattársával szemben, mögöttük Bottas további 3 másodperccel következett, majd a két Red Bull hasonló távolságot tartott. A két Ferrari fokozatosan húzott el a Mercedestől, 12 kör után már közel 7 másodperc volt a finn lemaradása.

Hamilton eközben annak ellenére is előrelépett két helyet, hogy mindvégig 2 másodperces távolságból követte Kvjatot. A 16. körben előbb Nico Hülkenberg Renault-ja eresztett füstöt magából a Casino-tér felé haladva. „Súlyos váltóhibánk van, Nico” – jelezték neki. A német a 10. helyről esett ki. Sergio Pérez eközben folytatni tudta a körözést, ám miután valahol odacsapta első szárnya bal oldalát, korai kerék- és szárnycserére kényszerült, s a 7.-ről a 16. helyre esett vissza.

Hamilton ezzel a pontszerző 10. helyen állt.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Vettel érezhetően gyorsabb volt csapattársánál. A 26. körben már csak 1 másodperc volt közöttük a különbség, ráadásul Bottas és a Red Bullok is közelebb kerültek hozzájuk. Räikkönen ekkor érte utol első lekörözötteit, Buttont és Wehrleint.

Támadó helyzetbe viszont Verstappen került, aki szép csendben másfél másodpercre lopakodott Bottas mögött. A két autójával erősebb stratégiai pozícióban lévő Red Bull el is indította a láncreakciót. Verstappent a 32. kör végén hívták szuperlágyakért, és ezzel felgyorsultak az események!

„Épp az ellenkezőjét csináljuk Bottaséknak” – jelezte a mérnöke. Felhívás volt keringőre. A Mercedes viszont azonnal reagált, és hiába a holland 1 másodperccel jobb kivezető köre, miután a németek 1 másodperccel gyorsabban dolgoztak a boxban, Bottas megtartotta pozícióját.

Valtteri Bottas tér vissza a boxból Max Verstappen elé (Fotó: XPB) Valtteri Bottas tér vissza a boxból Max Verstappen elé (Fotó: XPB)

Räikkönenéken volt a sor: a 34. körben a futamot vezető finn is a boxba fordult, és szuperlágy abroncsokat kapott. Eljött az eredetileg hátrányosabb helyzetben lévők ideje: Vettel és Ricciardo is a gázba taposott! Előbb az ausztrál szórta a leggyorsabb köröket, majd Vettel tört be az 1:15-ös tartományba.

Ami a kiállások előtt csak sejthető volt, most bebizonyosodott: mindketten gyorsabb tempóra voltak képesek, mint amivel addig haladtak. Ricciardo Verstappen és Bottas megelőzésére hajtott, Vettel a vezetés átvételére – és mindketten sikerrel jártak. A négyszeres futamgyőztes a 38., a négyszeres világbajnok a 39. körig tolta el a kerékcseréjét. Miután Verstappen megtudta, mi történt, sűrű káromkodásba kezdett – és alighanem Räikkönen sem volt boldogabb…

Vettel jól használta ki tempófölényét és azt, hogy csapattársának beletelt pár körbe a szuperlágy gumik fölmelegítése. Pat Symonds rámutatott: „Ez a helyzet Schumacher és Alonso 2005-ös és 2006-os küzdelmére emlékeztet. Nem tudhatod, hogy a második autó gyorsabb is lehetne-e. Láthattuk, hogy Kimi kezd visszalassulni egy kicsit, és szerintem Sebastian ekkor tudta, hogy gyorsabb is lehetne. Egyikük sem tudhatta, hogy Seb mire képes. Aztán 1:15,5-ig, 1:15,2-ig gyorsult.”

Sebastian Vettel az élre tört (Fotó: Formula1/Twitter) Sebastian Vettel az élre tört (Fotó: Formula1/Twitter)

Vettelhez és Ricciardóhoz hasonló stratégiát követett a 10. helyen haladó Hamilton is. A háromszoros bajnok kiállását egészen a 47. körig tolta el a Mercedes. Miután addigra közvetlen ellenfelei már kiálltak (Romain Grosjean például 7 körrel korábban), a brit a 7. helyről állt ki új gumikért, és képes volt kiautózni akkora előnyt, hogy oda is térjen vissza. Az élmezőny így is elérhetetlen távolságban volt tőle, ám Carlos Sainztól csak 5 másodperc választotta el.

A pozíciócserék után Vettel hamar 10 másodperces előnyt épített ki a másik Ferrarival szemben, Vettel szorosan követte Bottast, ám a sorrend változására nem mutatkozott nagy esély.

Egészen a 60. körig, amikor jött a következő fordulat – pontosabban félfordulat. Button a Portier-kanyarnál túlságosan optimistán mérte fel a belső íven megnyíló hely méretét, és úgy tette be oda McLarenjét, hogy az egyenest Wehrlein Sauberébe csúszott. A kerekek összeértek, a német pedig oldalra fordulva szorult a falba. „Jól vagyok, de jobban lennék, ha ki tudnék szállni” – jelezte a rádión a rémisztő jelenet után. Ezzel a manőverrel Button (talán utolsó) futama is véget ért.

Jenson Button és Pascal Wehrlein ütközése (Fotó: Formula1/Twitter) Jenson Button és Pascal Wehrlein ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

 

 

Jött a biztonsági autó, amit Verstappen, Pérez, Massa és Magnussen egy újabb kerékcserére használt ki. Valamennyien ultralágy gumit kaptak a hajrára.

Az újraindítás előtt jött a következő Sauber-kaland. Marcus Ericsson éppen vissza akarta venni körét, ám miután megelőzte a biztonsági autót, az első kanyarban a falnak csúszott. A tempót visszafogó Mercedes a 66. kör végén távozott. Verstappen helyett Bottas lendült azonnal támadásba, Ricciardo ellen. Olyannyira megzavarta ezzel az ausztrált, hogy az finoman a falnak is nekikoccant a Sainte Dévote utáni emelkedőn – de meg tudta tartani harmadik helyét.

Hátrébb a vérszemet kapó Pérez előbb Vandoorne-t küldte a falba az első kanyarban, aztán Kvjattal koccant össze a Rascasse-ban. Mindkét áldozata kiesett, a McLaren pontnélküli sorozata pedig nem tört meg. Pérez pedig hajthatott a boxba, átadva az utolsó két pontszerző helyet Massának és Magnussennek.

Sebastian Vettel pályafutása 45. győzelmét aratta, a másodikat Monacóban. Győzelmével és Hamilton 7. helyével már 25 pontra, azaz egy futamgyőzelemnyire növelte előnyét a bajnokságban. Räikkönennek nem lett meg a visszatérés óta első ferraris sikere – Ricciardónak viszont összejött a második 2017-es dobogó.

 

Folytatás két hét múlva a Kanadai Nagydíjon!

A Monacói Nagydíj végeredménye:

Versenyző Csapat Idő
1. Sebastian Vettel Ferrari 1 ó 44 p 44,340 mp
2. Kimi Räikkönen Ferrari +3,145  mp
3. Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer +3,745 mp
4. Valtteri Bottas Mercedes +5,517 mp
5. Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer +6,199 mp
6. Carlos Sainz Toro Rosso-Renault +12,038 mp
7. Lewis Hamilton Mercedes +15,801 mp
8. Romain Grosjean Haas-Ferrari +18,150 mp
9. Felipe Massa Williams-Mercedes +19,445 mp
10. Kevin Magnussen Haas-Ferrari +21,443 mp
11. Jolyon Palmer Renault +22,737 mp
12. Esteban Ocon Force India-Mercedes +23,725 mp
13. Sergio Pérez Force India-Mercedes +39,089 mp
14. Lance Stroll Williams-Mercedes kiesett
15. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Renault kiesett
16. Stoffel Vandoorne McLaren-Honda kiesett
17. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari kiesett
18. Jenson Button McLaren-Honda kiesett
19. Pascal Wehrlein Sauber-Ferrari kiesett
20. Nico Hülkenberg Renault kiesett

További tartalmak