Musorujsag
Élő Eredmények
 

Triplázás vagy sporttörténelmi címvédés? Este Juve-Real BL-döntő!

A Real Madrid történelmi címvédésre készül szombaton, míg a Juventus a Bajnokok Ligája cardiffi fináléját követően a futballtörténelem nyolcadik triplázó klubja lehet.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, még egyetlen csapatnak sem sikerült a címvédés, így a királyi klub 12. sikere a többi között ezért is lenne egyedülálló.

A két sztárcsapat – amely hazája bajnokságában egyformán az élen végzett, a Juventus ráadásul olasz rekordot jelentően sorozatban hatodszor győzött és a kupában sem talált legyőzőre – közös történetének ez lesz a 19. egymás elleni európai kupamérkőzése, mindannyiszor a legrangosabb sorozatban néztek egymással farkasszemet. Mindkét együttes nyolcszor örülhetett, kétszer pedig döntetlen született. Az egyik legemlékezetesebb randevújuk az 1998-as amszterdami döntő volt, amelyet Predrag Mijatovic találata döntött el a spanyolok javára. Akkor még a Juventust erősítette Zinedine Zidane, aki három évvel később szerződött a Real Madridhoz, amellyel játékosként, majd azt követően edzőként is szinte mindent megnyert, s amelyet most újra a csúcsra vezethet.

Monaco-Juventus 0-2


A Juventus veretlenül, míg a Real Madrid egyetlen vereséggel jutott el a fináléig, ahol a legjobb támadósor és a legjobb védelem áll majd szemben egymással, hiszen az olaszok 12 mérkőzésükön mindössze három gólt kaptak, míg a címvédő spanyolok 32 alkalommal találtak az ellenfelek kapujába. A torinói gárda lehet a hatodik a BL-történelemben – s a Manchester United 2008-as sikere óta az első –, amely veretlenül hódítja el a trófeát. Mindkét csapat a hatodik BL-döntőjében lép pályára, e tekintetben pedig beérik a rekorder AC Milant.

Ami a finálékat illeti, a madridiak hibátlanok, hiszen mind az öt eddigi döntőjüket követően győztesen hagyták el a pályát, a Juventus viszont – bár szintén ötször állt a végső siker kapujában – az elmúlt négy alkalommal elbukott. Legutóbb a 2015-ös berlini döntőben a Barcelonával szemben maradt alul a torinói együttes.



A Real Madrid mostani szezonjának két legfontosabb szereplője Cristiano Ronaldo és a csapatkapitány Sergio Ramos: az Európa-bajnok, négyszeres aranylabdás portugál sztárjátékos elsősorban az egyenes kieséses szakaszban nyújtott elképesztő teljesítményt, míg Ramos gyakorlatilag az egész idényben kiemelkedően futballozott. Ők ketten akár BL-rekordot is dönthetnek, hiszen eddig mindkettőjük két fináléban is eredményes volt, három különböző döntőben pedig még senki nem lőtt gólt.

A Juventus legfontosabb pontja a védelme, amely a 39 éves Gianluigi Buffon irányításával ebben az idényben egy 690 percig tartó gólcsendet is produkált, és félelmetesen könnyedén radírozta le a pályáról a vetélytársakat, köztük a Lionel Messivel, Neymarral és Luís Suárezzel felálló Barcelonát. Ennek a védelemnek most azt a Real Madridot kellene megállítania, amely európai rekordot jelentő sorozatban 64 tétmérkőzésen szerzett gólt, s a következő lenne kereken az 500. találata a BL történetében. Ennek a hátsó alakzatnak az egyik új, de annál fontosabb láncszeme a 34 éves brazil Dani Alves, akit sokan már kezdtek leírni, ennek ellenére pályafutása legjobb szezonját futja Torinóban. Már hat gólt szerzett és számos gólpasszal, kiváló játékkal hálálta meg a bizalmat. A jobbhátvéd Cardiffban pályafutása 100. BL-mérkőzésén koronázhatja meg idényét.

Gianluigi Buffon és Cristiano Ronaldo (Fotó: EPA/Guillauma Horcajuelo/Juan Carlos Hidalgo) Gianluigi Buffon és Cristiano Ronaldo (Fotó: EPA/Guillauma Horcajuelo/Juan Carlos Hidalgo)



A 20.45 órakor kezdődő döntőt a német Felix Byrch vezeti majd, ő 2014-ben a Benfica-Sevilla Európa Liga-döntőn fújta a sípot. A mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Bajnokok Ligája-döntő:
Juventus (olasz)-Real Madrid (spanyol), Cardiff, szombat 20.45, v.: Felix Brych (német)

A várható kezdőcsapatok:
Juventus:
Gianluigi Buffon - Dani Alves, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Alex Sandro - Sami Khedira, Miralem Pjanic - Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín, Mario Mandzukic

Real Madrid:
Keylor Navas - Dani Carvajal, Sergio Ramos, Raphael Varane, Marcelo - Casemiro, Toni Kroos - Luka Modric, Isco, Cristiano Ronaldo - Karim Benzema

A Bajnokok Ligája – 1993-ig BEK – győzteseinek összesített listája:
11 alkalommal: Real Madrid
7: AC Milan
5: Bayern München, FC Barcelona, FC Liverpool
4: Ajax Amsterdam
3: Manchester United, Internazionale
2: Juventus, Nottingham Forrest, Benfica, FC Porto
1: Celtic Glasgow, Hamburger SV, Steaua Bucuresti, Olympique Marseille, Feyenoord, Aston Villa, PSV Eindhoven, Crvena zvezda, Borussia Dortmund, Chelsea