Musorujsag
Élő Eredmények

Mit remélhetünk a Honvédtól a BL-selejtezőben?

m4sport.hu
Nehéz ellenfelek, zárt kapus meccsek és egy igen rossz statisztika. Ezekkel az előjelekkel várhatja a Honvéd a júliusi BL-sorsolást.

Szombaton véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája idei szezonja, és a Real Madrid sikere azt jelentette, idén először történt címvédés. Minket a sorozat végső része már csak semleges szurkolóként érint, de ilyenkor már javában megy a találgatás, számolgatás, vajon ki ellen lehet esélyünk a következő évben.

Egy biztos, a bajnok Honvédnak több, nagy bravúrra lenne szüksége, már az augusztusi selejtezőköri 3. fordulóhoz is. Valószínűleg a bajnokcsapat sem marad egyben, ráadásul az első két hazai selejtezőjét zárt kapuk mellett kell lejátszania.

De ha a magyar csapatok elmúlt tíz évének BL-szereplését nézzük, akkor sincs sok okunk a bizakodásra. Hiszen mindössze négyszer sikerült túljutni az első körön, és a tíz év alatt lejátszott közel 40 meccsből csak tízet sikerült megnyerni. Az UEFA koefficiens alapján rangsorolja a nemzeteket, amit az előző öt év szereplése alapján számít ki. A magyar csapatokról mindent elmond, hogy tavalyhoz képest két helyet rontottunk.

A 2006-07-es szezonban a mecedón Rabotnicski könnyedén intézte el a Debrecent (1-1, 1-4) az első körben, majd egy évvel később a svéd Elfsborg tette ugyanezt rögtön a sorozat elején (0-1, 0-0). De 2008-ban az MTK sem járt nagyobb sikerrel, hiszen 0-7-es összesítéssel verte ki a Fenerbahce még júliusban.

A 2009-10-es szezon hozta az elmúlt tíz év egyetlen sikerét, amikor a Debrecen – egy viszonylag kellemes sorsolással – bejutott a csoportkörbe. mindezt úgy, hogy a Kalmar (svéd), Levadia (észt), Levszki (bolgár), hármas ellen öt győzelmet aratott. (Nem sok kellett itt sem az első körös búcsúhoz, hiszen akkor csak idegenben szerzett góllal jutott csak tovább a Loki.)

A csoportkör már jutalomjáték volt, még annak ellenére is, hogy hat vereséggel zárták a Fiorentina, Lyon, Liverpool hármassal szemben.

Egy évvel később nem sikerült megismételni a bravúrt, hiába kezdhette szereplését a második körben a Debrecen. Az észt Levadia után a play-off körben a svájci Basel már nagy falatnak bizonyult és kettős vereség lett a vége. 2011-ben a Videoton a Sturm Graz ellen azonnal kiesett, míg rá egy évre a Debrecen az albán Skenderbeut még kiverte, de a BATE Boriszovval már nem bírt.

Szintén a fehéroroszok jelentették a végállomást egy évvel később a Videotonnak, míg tavaly a Ferencváros a második körben hatalmas meglepetésre az albán Partizan Tirana ellen búcsúzott büntetőkkel.

Nos ilyen előjelekkel várja a Honvéd a június 19-i sorsolást, ahol az alábbi ellenfeleket kaphatja: Celtic (skót), FC Köbenhavn (dán), Ludogorec (bolgár), BATE (fehérorosz), Salzburg (osztrák), APOEL (ciprusi), Maribor (szlovén), Qarabag (azeri), Malmö (svéd), Asztana (kazah), Partizan (szerb), Rijeka (horvát), Rosenborg (norvég), Hapoel Beer Sheva (izraeli), FH Hafnarfjördur (izlandi), Zilina (szlovák), Zalgiris Vilnius (litván).

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A FIFA nem aggódik a 2022-es katari vb miatt
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos levélben közölte, folyamatosan kapcsolatban áll a szervezőkkel és az országgal hétfőn történtek ellenére sem aggódik a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság miatt.
Külföldi futball
Francia tinit igazolt a Dortmund
Új edző még nincs, de az első nyári igazolás már megvan a német bajnokság bronzérmesénél, melynél továbbra is a fiatalokban hisznek.
Külföldi futball