Musorujsag
Élő Eredmények

Lehetséges a lehetetlen? – Kubica végleges választ keres

Boxutca, Motor Sport
Visszatérhet? Hat év elteltével a kérdés újra, még mindig aktuális Robert Kubica kapcsán. Hogy reális-e, azt még korai megmondani, egy biztos, a lengyel végre végső választ akar!
Jelen és múlt: Robert Kubica Valenciában tesztelt (Fotó: Bpxutca) Jelen és múlt: Robert Kubica Valenciában tesztelt (Fotó: Bpxutca)

Robert Kubica, Lotus-Renault, 1:13,144, 1. hely – 2011. február 3-án így kezdődött az első téli teszt valenciai utolsó napjának eredménysora. Máris ment a találgatás arról, vajon okozhat-e meglepetést az új szezonban az arany-feketévé változó enstone-i csapat és sokra tartott versenyzője. Aztán három nappal később jött az a rémisztő ralis baleset, melynek során Robert Kubica kis híján fél karját vesztette.

Innentől a találgatás már arról folyt, vajon láthatjuk-e még valaha is az F1-ben versenyezni.

Már hat éve tart. Voltak reménykedő és reményvesztett időszakok. A balesete óta maga Kubica is többször változtatta véleményét. Számos alkalommal lemondott már az F1-es visszatérés lehetőségéről, többször is kijelentette, nem lát rá módot, hogy újra a mezőny tagja legyen, mégis sokszor mondott önmagának is ellent, és jelentette ki máskor, hogy végleg továbbra sem tudja leírni az esélyeit.

Aztán idén év elején elkezdett megint optimistábban nyilatkozni, és kijelentette, F1-es tesztet akar. Megkapta.

A 2011-es utolsó teszt (Fotó: XPB) A 2011-es utolsó teszt (Fotó: XPB)

Ez a véleményingadozás és bizonytalanság komoly vívódást mutat. Megmutatja, mennyire hiányzik neki az igazi otthona, amely mindig is az F1 marad. A sorozat, amelyet egyszer sem látogatott meg az elmúlt hat évben, mert félt, hogy túlságosan szívbe markoló lenne mindaz, amit ott tapasztal, és felszakítaná a be úgysem gyógyítható sebeket. Megmutatja, mennyire fájó számára, hogy derékba tört az ígéretes F1-es pályafutása – éppen akkor, amikor már közel kerülhetett volna az áttöréshez.

A brit Autosport magazin minden idők egyik legjobb nem-világbajnok F1-es versenyzőnek választotta. Büszkeség helyett inkább fájdalmat jelentő titulus. Fernando Alonso egyszer az egész mezőny legtehetségesebb versenyzőjének nevezte őt. Pályatársai, Lewis Hamilton és Nico Rosberg mindig mély tisztelettel beszélt róla, Toto Wolff pedig meggyőződéssel állította, hogy Kubicával 2012-ben akár világbajnok is lehetett volna a Lotus. A Ferrarinál eközben azt árulták el, hogy Stefano Domenicali 2013-ra előszerződést kötött a lengyellel, aki minden valószínűség szerint Alonso csapattársaként bizonyíthatta volna tehetségét, ha nincs az a baleset.

Minden teljesen másképpen alakulhatott volna, ha… De vélhetően ez a „ha” a Kubica által talán legjobban gyűlölt szó.

A lengyel persze sosem volt az az érzelgős típus – ellenben annál nagyobb küzdő, és ezt a mögöttünk hagyott hat évben is bizonyította. Meg az elmúlt pár hónapban, mely során kiderült, ő bizony még mindig kapaszkodik abba a vékonyka kis reménybe.

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)

Hosszas felépülése során a raliban tért vissza az autóversenyek világába, kipróbált GT-autókat, tesztelt a Mercedes F1-es szimulátorában, év elején pedig bejelentette, hogy Colin Kolles csapatával a WEC-sorozatban folytatja. Azért ott, mert ezt érezte a legközelebb az F1-hez.

Ám végül az első futama előtt szerződést bontottak – és az utóbbi hetekben visszakanyarodott a formaautók világa felé. Nemrég egy Forma–E-autóval tesztelt Doningtonban, azt megelőzően Olaszországban vitt pályára egy GP3-as versenygépet. Elkezdték azt suttogni, hogy e gyakorlások az F1-es visszatérés lehetségességét tesztelik. A GP3-as tesztnél azért is választották a Franciacorta-versenypályát, mert két éles hajtű is található ott, melyen fel tudta mérni, mekkora nehézséget okoz számára a kormány megfelelő elfordítása a szűk pilótafülkében a sérült jobb karjával. Ez jelentette a legnagyobb aggályát. A lengyel akkor elégedetten állapította meg, hogy jobb a helyzete, mint korábban volt.

De vajon elég jó ahhoz, hogy az F1-ben is viszontláthassuk még egyszer?

A brit Motor Sport magazin elismert szakírója, Mark Hughes szerint akár még ez is előfordulhat – minden csak a mostani teszt (tesztek ?) tapasztalataitól függ. Kubica még csak 32 esztendős, és bár a kihagyott hat év alatt az F1 gyökeres változásokon ment keresztül, tehetsége aligha kopott meg. A kérdés az, tudja-e használni is a sérült karjával.

Robert Kubica (Fotó: Renault) Robert Kubica (Fotó: Renault)

„Lehet számára hely?” – tette föl a kérdést Hughes. „A Renault-t nyilvánvalóan érdekelte, hogy egy komoly tesztlehetőséget adjon számára. Arról folyik a találgatás, hogy Jolyon Palmert kiteszik a csapatból ebben az évben. Szergej Szirotkint, Pierre Gaslyt és Felipe Nasrt is az esetleges rövidtávú helyettesek között emlegetik, miközben 2018-ra Esteban Oconnal, Carlos Sainzcal és Sergio Pérezzel is tárgyalnak. Kubica csupán annyit tehet, hogy a puszta teljesítményével az autóban bizonyítja, ő a legjobb jelölt. Ez a tesztnap a Lotusszal több egy élvezetes napnál. És ha egy hibrid Renault-val is tesztelni látjuk, meglesz a megerősítés is: Kubica a visszatérésen dolgozik!”

115 kör, átfogó tesztmunka és kellő titoktartás. A francia L’Équipe úgy tudja, a kedd délután során versenyszimulációt is végrehajtott, legjobb ideje pedig gyorsabb volt a délelőtt tesztelő Szergej Szirotkinénál. Minden arra utal, hogy valóban komoly tesztről volt szó, melynek során a 2008-as kanadai győztesnek feltett szándéka végleges választ találni arra a bizonyos hat éve nyitott kérdésre.

Vajon sor kerül rá? Vajon lehetséges?

Egy biztos, ma, 2017. június 6-án nagyobb az esély rá, mint bármikor volt az elmúlt hat esztendőben. És Robert Kubica sérüléseit ismerve már ez is óriási, tiszteletreméltó előrelépés.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek