Musorujsag
Élő Eredmények

Újra az új-zélandiak a kihívók az Amerika Kupán

MTI
Az Emirates Team New Zealand lesz a címvédő Oracle Team USA kihívója a 35. vitorlázó Amerika Kupáért, így megismétlődik a 2013-as finálé.

Az új-zélandiak a selejtező döntőjében – a papírformát érvényesítve – 5-2-re bizonyultak jobbnak a svéd Artemis Racing csapatánál.

A végső összecsapás szombaton kezdődik, a sikerhez hét győzelem kell.

„Azért vagyunk itt, hogy visszavigyük a kupát Új-Zélandra” – jelentette ki Peter Burling, aki 26 évével a verseny legfiatalabb kormányosa.

A négy évvel ezelőtti döntőben az új-zélandiak már 8-1-re vezettek, ám az amerikaiak a sporttörténelem egyik legnagyobb fordítását produkálva végül 9-8-ra nyertek.

A kupa 166 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg. Aztán újra három amerikai diadal következett, majd 1995-ben az új-zélandiak nyertek, és címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, 2010-től viszont ismét az amerikaiak birtokolhatják a kupát.

Az Amerika Kupán 50 lábas (15 méter) katamaránokkal versenyeznek az ezüst teás kancsóért, a világ legrégebbi sporttrófeájáért.

További tartalmak