Musorujsag
Élő Eredmények

Franciák tízezrei énekelték az angol himnuszt

m4sport.hu
A francia-angol barátságos meccsen a 2015-ös gesztust adták vissza a francia szurkolók. Az apropó szomorú, a gesztus nagyvonalú.

A francia labdarúgó-válogatott kedden 3-2-re legyőzte az angol csapatot a párizsi Stade de France-ban rendezett barátságos mérkőzésen.  A vendégek az első félidőben mindössze egyszer találták el a kaput, de azzal Harry Kane a kilencedik percben vezetést szerzett. A szünetben már a hazaiak álltak jobban, miután Samuel Umtiti és Djibril Sidibe is a hálóba lőtt egy-egy kipattanó labdát.

Alig telt el néhány másodperc a második felvonásból, amikor Raphael Varane-t kiállította a játékvezető, Kane pedig büntetőből egyenlített. Az emberhátrány ellenére szinte végig a franciák támadtak, és a 78. percben Dembele megszerezte a győztes találatot. Mindhárom francia gólszerző első alkalommal volt eredményes a válogatottban.

A találkozó azonban nem csak a játékról – ami kifejezetten magas színvonalú volt – marad emlékezetes. A kezdés előtt ugyanis több tízezer francia szurkoló énekelte teli torokból az angol himnuszt. Aki ismeri a két ország történelmi hátterét, az tisztában van vele, ez egy igen komoly gesztus. Ugyanakkor egy roppant szomorú, ámde nagyvonalú gesztus „visszaadása”.

Ugyanis 2015-ben, néhány nappal a párizsi terrortámadás Angliában rendeztek angol-francia meccset, és akkor a Wembley-ben kivetítették a francia himnusz, a Marseillaise szövegét, amit az angol szurkolók akkor együtt énekeltek a vendégekkel.

Ezúttal az elmúlt hetek angliai támadásaira „reagálva”, a franciák énekelték a kivetítőről az angol himnusz, a God Save the Queen szövegét, melynek végén az egész stadion megtapsolta a vendégcsapatot.

a keddi felkészülési mérkőzések eredményei:

Franciaország-Anglia 3-2 (2-1)
Norvégia-Svédország 1-1 (1-0)
Románia-Chile 3-2 (1-2)
Kolumbia-Kamerun 4-0 (2-0)
Szingapúr-Argentína 0-6 (0-2)

korábban:
Ausztrália-Brazília 0-4 (0-1)

További tartalmak