Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton Vettel ellen: „Egy óriási párharcnak vagyunk szemtanúi”

Frankfurter Allgemeine Zeitung
A legjobbak csatájáról szól a 2017-es szezon. Niki Lauda szerint a létező legjobb párharc alakult ki idén az élmezőnyben – elképzelni sem tudna jobb kombinációt.
Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A győzelmek tekintetében mindketten háromnál tartanak, a pontszámokéban 12 a különbség közöttük. Sebastian Vettel és Lewis Hamilton bajnoki küzdelme egyre kiélezettebb, és az is egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy hiába a finn csapattársak időnkénti villanása, ez az év a két világbajnokról fog szólni.

Niki Lauda szerint az F1 a lehető legjobban járt azzal, hogy végre összejött ez a párharc. „Sebastian négyszeres, Lewis háromszoros világbajnok, tehát két olyan versenyző csap össze, aki már bizonyította, hogy a legjobbak közé tartozik. A Forma–1 hihetetlenül szerencsés” – állapította meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjú során.

Vettel és Hamilton a pályán eddig egyszer, Spanyolországban csapott össze. Akkori küzdelmük viszont mindent vitt. „Barcelonában a legmagasabb színvonalú csatát láthattunk tőlük. Beszéltem erről Lewisszal, és elmesélte, mennyire kemény volt. Ez is csak azt mutatja, mennyire szoros a verseny, hogy Lewisnak milyen magas szinten kell teljesítenie ahhoz, hogy le tudja győzni Sebastiant. Csak nüanszokon múlik. Egy óriási párharcnak vagyunk szemtanúi” – vélekedett az osztrák.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

E párharcban úgy érzi, egyelőre Hamiltonnak kell többet izzadnia – így volt ez az általa említett barcelonai versenyen is. „Lewis Mercedese gyengébb volt. A legnagyobb különbség az, hogy a Ferrari a határon könnyebben vezethető, mintha sínen haladna. Nagyon jó az autójuk egyensúlya, kiváló összhangban van a gumikkal. Lewis és Valtteri esetében sokkal vékonyabb határ választja el egymástól a sikert és a pályáról való kirepülést. Az autó hátulja kiszámíthatatlan. Lewis azt mondja, Vettel jobban tud kigyorsítani a kanyarokból. Neki előbb azt kell figyelnie, hogy ne veszítse el a hátulját. A barcelonai győzelme ezért is különleges teljesítmény, amit duplán értékelni kell.”

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Vettel kevésbé jó teljesítményt nyújt – sőt, a kanadai felzárkózása megmutatta, mitől is klasszis a négyszeres világbajnok.

Lauda úgy véli, külön fűszerezi a bajnokságot, hogy ezúttal nemcsak két versenyző, hanem két csapat is teljesen egyenrangú küzdőfele egymásnak. „Ez az ideális állapot, mivel ha két csapattárs harcol a bajnoki címért, az problémás lehet. Ha most bármilyen technikai újítást felteszel az autóra, az segíteni fog Lewisnak. És Vettel számára is előny, ha a Ferrari fejlődést ér el. Ha egy csapatnál versenyzik a két ellenfél, az ilyen fejlesztések nem jelentenek semmit, hiszen mindkettejük számára segítség az előrelépés. Itt tehát most nemcsak a versenyzők képességeink, hanem a csapatok fejlesztési tempóján is múlik az eredmény. És mindkét csapatra óriási nyomás nehezedik a szezon végéig” – mutatott rá.

Niki Lauda (Fotó: XPB) Niki Lauda (Fotó: XPB)

Tudja, miről beszél, három éven át figyelhette házon belülről Lewis Hamilton és Nico Rosberg versengését. Aligha bánja, hogy idén a belső rend megőrzése helyett a csapat teljesítményének optimalizálása áll a figyelem középpontjában.

Hamilton és Vettel között ráadásul eddig jóval békésebb a hangulat. A két bajnok rendszeresen tisztelettel beszél a másik teljesítményéről, és még az említett barcelonai koccanásuk sem vezetett sárdobáláshoz, veszekedéshez. „Szerintem ez alapvetően így marad” – tekintett a jövőbe Lauda. „De ha a bajnoki csata így folytatódik, akkor az a pályán újabb koccanásokhoz és vitákhoz vezethet. Ez az évtizedek során mit sem változott. Minél szorosabb egy csata, annál nagyobb az esély arra, hogy keményen összecsapnak a pályán.”

További tartalmak