Musorujsag
Élő Eredmények

Palmer elveszett – nem tudja, miért…

F1i, GMM
A márkatársától, Nico Hülkenbergtől alaposan elmaradó Jolyon Palmer egyelőre nem tudja megmagyarázni, miért teljesít gyengén az idei szezonban. A Renault eközben egyre türelmetlenebb brit pilótájával, kitől jobb eredményeket várnak!
Jolyon Palmer (Fotó: XPB) Jolyon Palmer (Fotó: XPB)

Nehezen indult a korábbi GP2-es bajnok éve, hiába javult ugyanis a Renault a tavalyi szezon óta, hét futam alatt egyszer sem tudott bekerülni a legjobb 10 közé, miközben márkatársa egyre szorgosabban gyűjtögeti a pontokat. Palmer ráadásul több alkalommal is bukott, vagy hibázott a hétvégék során, ez pedig érthetően rossz hatással volt az önbizalmára is.

Az sem túl biztató számára, hogy a nemzetközi sajtóban egyre gyakrabban felmerül, már szezon közben távozhat a Renault-tól, a tesztpilóta, Szergej Szirotkin (avagy a vadabb pletykák szerint a visszatérésre gyúró Robert Kubica) pedig epekedve várja, hogy a helyére léphessen. Ő maga Kanadában már reagált is a felvetésekre, kiemelve, azok egyelőre nem zavarják. „Amióta a Forma–1-ben vagyok, mindig voltak pletykák, szóval ebben semmi új nincs” – mondta.

„Az év eléggé kiábrándítóan indult számomra, de készen állok arra, hogy fordítsak a sorsomon. A legjobban úgy lehet elhallgattatni a pletykákat, ha az ember jól teljesít. És én ezt akarom” – magyarázta a fiatal pilóta, aki úgy érzi, Kanadában már sikerült javítania. „A tempóm most már jobb volt, és ha jobb helyről indulok, bekerülhettem volna a pontszerzők közé is. A futam jobb volt, és az is, hogy ott voltunk a Q2-ben. Most keményen kell dolgoznunk” – magyarázta.

Cyril Abiteboul (Fotó: Moy / XPB Images) Cyril Abiteboul (Fotó: Moy / XPB Images)

Amikor a Speedweek megkérdezte, mi lehet lemaradásának oka, Palmer nem tudott egészen pontos indoklással szolgálni. „Nincs magyarázatom. Nem hiszem, hogy bármit rosszul csinálnék. Néhány apró dolog jelentheti a különbséget. Egyszerűen olyan jól kell vezetnem, amilyen jól csak tudok. Az nem számít, mi történik a garázs másik oldalán” – utalta arra, hogy csak magára akar összpontosítani.

Egy korábbi interjú során elismerte, a nyomás megnehezíti a jó szereplést, a Renault viszont úgy tűnik, kezdi elveszíteni a türelmét pilótájával szemben. A gyár Forma–1-es programját vezető Cyril Abiteboul legalábbis erősen utalt erre. „Jolyonnak eredményeket kell szállítania” – mondta a Canal Plus-nek. „Szerződése van az évre, de ugyanúgy teljesítenie kell, mint másnak. Először a csapatnak kellett teljesítenie. Jó autót kellett adnunk neki, amivel elég kilométert futhat, és jó munkát végezhet a hétvégéken. Mi ezt megtettük. Nyomást akarunk helyezni rá, de olyat, amit motiválja. Nem akarunk fenyegetni egy pilótát, akinek most pont erre nincs szüksége” – tette hozzá.

Jolyon Palmer (Fotó: XPB) Jolyon Palmer (Fotó: XPB)

További tartalmak