Musorujsag
Élő Eredmények

Megvan a magyar női kosárválogatott első Eb-győzelme

m4sport.hu/M4 Sport/MTI
A magyar női kosárlabda-válogatott egy végig szoros mérkőzésen, izgalmas végjátékot követően 74–70-re legyőzte a házigazda Csehországot Királyváradon, az Európa-bajnokság szombati játéknapján, s ezzel már biztosan továbbjutott a csoportból.

Női kosárlabda-Európa-bajnokság, Csehország

A csoport, 2. forduló:

Csehország–Magyarország 70–74 (20-24, 18-14, 12-17, 20-19)

Pontszerzők: Nagy-Bujdosó 21, Fegyverneky 20, Vandersloot 10, Simon 7, Határ 6, Zele 6, Raksányi 3, Krivacsevics 1, illetve Hanusova 17, Vaughn 14, Kat. Elhotova 14, Burgrova 9, Vyoralova 9, Zaplatova 4, Kar. Elhotova 2, Kulichova 1

Az Eb második napjának második mérkőzésén két vesztes gárda csapott össze az A csoportban: a magyarok pénteken 62-48-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól, míg a házigazdák az ukránokkal szemben maradtak alul 59-47-re.

A csehek a 11. helyen zártak a 2015-ös, magyar-román közös rendezésű kontinenstornán, s azóta idén májusban játszották az első hivatalos mérkőzésüket, mivel rendezőként mentesültek a selejtező alól. Időközben három év szünet után visszahívták a keretbe a 32 éves, 198 centis Petra Kulichovát, a három olimpián szerepelt és hatodik Eb-jére készülő center mellé pedig honosították a 193 centis amerikai Kia Vaughnt.

Nagy-Bujdosó Nóra, Fegyverneki Zsófia, Zele Dorina és Stefan Svitek szövetségi kapitány nyilatkozatát az alábbi videóban tekintheti meg.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindössze egyszer találkoztak eddig tétmeccsen: a 2001-es franciaországi Eb-n a csehek nyertek 57-55-re Gravelines-ban.

Szombaton már nem telt meg a Hradec Kralove Arena, a mintegy 3200 hazai szurkoló – soraiban a lelkes rezesbandával – azonban így is forró hangulatot teremtett. A magyarok a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia révén 11-6-ra elhúztak, öt perccel később már a 2005-ben Európa-bajnok, 2010-ben vb-ezüstérmes csehek vezettek 19-16-ra, majd egy 8-1-es vendégroham következett. A folytatásban fej fej mellett haladtak a csapatok, a publikum pedig önfeledten hullámzott. Két és fél percen át 27-26 állt az eredményjelzőn, aztán a házigazdák pillanatai jöttek, a nagyszünetben Fegyverneky 13. pontjával 38-38 volt az állás.

A félidő statisztikája alapján Stefan Svitek együttese 11 büntetőből egyet hagyott ki, míg a csehek csak 50 százalékkal céloztak a vonalról. Az eredmény mellett az első 20 perc kiegyenlítettségét jelezte az is, hogy tízszer álltak döntetlenre a felek.

Fordulás után Ivan Benes tanítványai 6-0-lal kezdtek, a 208 centis Határ Bernadett – az Eb legmagasabb játékosa – viszont fontos pontokat szerzett a palánk alatt. Simon Zsófia és Nagy-Bujdosó Nóra tripláinak köszönhetően az utolsó negyed ötpontos magyar előnyről indult (55-50). A mezőny legjobbjává előlépő Nagy-Bujdosó további öt pontot dobott, majd a csehek egy pontra felzárkóztak, ekkor minden labdáért öldöklő harc folyt. A sorsdöntő hármast Fegyverneky dobta be egy perccel a vége előtt, így lett 72-65, ahonnan már nem volt visszaút a házigazdáknak.

Stefak Svitek kapitány mindenekelőtt a csapategységet emelte ki a mérkőzés után: „Köszönöm a csapatnak, amit ma mutatott” – kezdte értékelését az MTI-nek. „Sokszor volt egyenlő az állás, sokszor voltunk előnyben és hátrányban, hihetetlenül szoros mérkőzésen vagyunk túl, amelyen akkor is volt tartásunk, amikor percekig nem dobtunk kosarat. Kiválóan lepattanóztunk, türelmesen támadtunk, Nagy-Bujdosó Nórát pedig nem zavarta meg, hogy az első meccsen egy pontot sem szerzett” – jelentette ki a szakvezető, hozzátéve, kielemzik az ukránok két meccsét, és hatékony taktikát próbálnak kidolgozni a hétfői találkozóra.

A tízpontos Vandersloot Courtney is főként az óriási küzdelemről beszélt: „Nagyon megküzdöttünk ezért a győzelemért egy nagyszerű ellenféllel szemben, amely egy pillanatig sem adta fel a meccset. Egységesek voltunk, és a fontos dobások bementek, nagyon boldog vagyok”.

A válogatott hétfőn 12.30 órakor az ukránokkal találkozik, akik szintén egy győzelemmel és egy vereséggel állnak. A kvartett győztese – várhatóan a spanyol együttes – közvetlenül a prágai negyeddöntőbe jut, a második és harmadik helyezett kedden nyolcaddöntőt játszik Királyváradon, az utolsó pedig befejezi szereplését. A magyarok már biztosan ott lesznek a keddi programban.

Korábban:
Spanyolország-Ukrajna 76-54

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Magyarország 3 (122-132), 3. Ukrajna 3 (113-123), 4. Csehország 2

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Tisztes helytállás a spanyolok elleni nyitómeccsen
A magyar női kosárlabda-válogatott 62-48-ra kikapott az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes spanyoloktól Királyváradon (Hradec Kralove) a csehországi Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.
Kosárlabda
Az ukránok sem bírtak a spanyolokkal
A spanyol válogatott a magyarok után az ukránokat is legyőzte szombaton Királyváradon (Hradec Kralove) a női kosárlabda Európa-bajnokság második fordulójában.
Kosárlabda
Kakaskodás a magyar-románon
A minifoci-Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a magyar válogatott büntetőkkel verte a románokat, ezzel a harmadik helyen végzett a kontinensviadalon. Az összecsapás végig feszült volt, de a találkozó utolsó percei hozták az igazán paprikás jeleneteket.
Magyar futball
Magyar junior triatlonbronz a rövidtávú Eb-n
A portugál Joao Pereira nyerte az ausztriai Kitzbühelben zajló rövidtávú triatlon Európa-bajnokság szombati férfi versenyét. Az egyetlen magyar induló, Bicsák Bence 37. lett.
Triatlon
Vadócz Krisztián Hongkongból jönne a válogatottba
Ha csak az országokat nézzük, ahol játszott, akkor pályafutása végén egy szép kalandregényt is írhatna Vadócz Krisztián, aki idén hongkongi bajnoki címet ünnepelhetett csapatával. A középpályás köszöni, jól van, de van, ami hiányzik a pályafutásából.
Magyar futball